Επιστροφή στη μουρμούρα

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στη Βέροια η οποία τον αναγκάζει να κάνει βήματα πίσω αντί για μπροστά.

Επιστροφή στη μουρμούρα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Βέροια με... τουπέ και αυτοπεποίθηση και φεύγει με ένα αποτέλεσμα που τον γυρίζει και πάλι στην εσωστρέφεια και την μουρμούρα την οποία είχε βάλει στην άκρη με τη νίκη του επί της Σλόβαν Λίμπερτες. Και μέσα σε όλα έρχεται και η διακοπή, που θα κάνει τη φαγούρα να κρατήσει περισσότερο. Και στη κορυφή, ένα οφ σάιντ, που όσες φορές και αν το δεις σε κάνει... Ογκουνσότο.

Ξεκινάω με αυτό, για να το αφήσω γρήγορα στην άκρη. Δεν ασχολούμαι με τη διαιτησία και δεν θα παραβώ αυτό το κανόνα. Η σηκωμένη σημαία στο γκολ του Περέιρα σε κάνει να αναφωνήσεις "πωτς γκένε αυτό". Και το σταματάω εδώ για έναν λόγο. Το λάθος του πρώτου βοηθού Αϊχάν Χουσκόγλου χωρίζει το παιχνίδι σε δυο κομμάτια. Το πρώτο έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ "πρό οφ σάιντ" και το δεύτερο με τον ΠΑΟΚ "μετά οφ σάιντ".

Ο προ οφ σάιντ ΠΑΟΚ ζήτημα να έκανε δυο - τρεις τελικές με τις οποίες να ανησύχησε ο Λόπεθ. Ο Τσίμιροτ έκανε περισσότερη δουλειά από άλλα παιχνίδια αλλά και πάλι, μια πάσα που να έκανε την διαφορά, δεν θυμάμαι. Ο Μυστακίδης έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός, και αυτό έγινε διότι κατά κάποιο τρόπο "εξαργύρωσε" την καλή του παρουσία στο παιχνίδι με την Λίμπερετς. Για μια ακόμα φορά όμως, δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά, και την ευκαιρία την είχε στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Ροντρίγκες πρέπει να έχει πάθει .... φούιτ, εγκεφαλικά. Δείχνει πιεσμένος, δεν έχει καθαρό μυαλό, διότι δεν μπορεί σε δυο - τρεις φορές που πρέπει να σκεφτεί αν θα πάει στο ένας εναντίον ενός ή αν θα δώσει μπάλα, να κάνει πάντα τη χειρότερη επιλογή (να πηγαίνει στο 1vs1 όταν έχει δυο παίκτες μπροστά του και να δίνει την πάσα όταν ο συμπαίκτης του έχει δυο παίκτες επάνω του).

Ο Περέιρα είναι κλασικός δεύτερος επιθετικός. Ούτε ακραίος, ούτε δεκάρι, ούτε επιθετικός κορυφής. Και η φάση στην οποία σκοράρει είναι... τέτοιο είδους, διότι μπαίνει στη φάση σε δεύτερο χρόνο και κάνει ιδανικό τελείωμα. Και εκεί ο ΠΑΟΚ βάζει τις βάσεις για τη νίκη διότι ξεκλειδώνει το ματς. Το γκολ όμως ακυρώθηκε. Κακώς ακυρώθηκε. Ο διαιτητής αδικεί τον ΠΑΟΚ.

Το είπε και ο Μαλεζάς

Και ο ΠΑΟΚ, τι κάνει; Το κουβαλά αυτό σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Ο Στέλιος Μαλεζάς είναι από τους παίκτες που μετράει τα λόγια του. Δεν μιλά συχνά, δεν μιλάει "για να μιλάει" με προτάσεις που ξεκινούν με "σίγουρα..." και "κοιτάξτε...". Τις δηλώσεις του, θα πρέπει κανείς να τις μετράει, διότι δεν στρογγυλεύει τίποτα. " Στο δεύτερο ημίχρονο ασχολούμασταν με άλλα πράγματα και όχι με τον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι". Και αυτό το είπε για να το ακούσει και εκείνος διότι και εκείνος το έκανε.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε το καθαρό μυαλό να προσπαθήσει να κάνει καλύτερα αυτό που έκανε μέχρι εκείνο την ώρα. Ο Μπίσεσβαρ πήγε να κάνει κάτι. Κινήθηκε με τη μπάλα, χωρίς τη μπάλα, έβγαλε κάθετες πάσες, έβγαλε συρτές σέντρες. Δεν έκανε και την εμφάνιση που βγάζει μάτια, αλλά... "στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος βασιλεύει".

Με την Ξάνθη ο ΠΑΟΚ έκανε πολλές φάσεις και τις πέταξε στα σκουπίδια. Με την Λίμπερετς, ο ΠΑΟΚ έκανε λιγότερες φάσεις οτι ότι με την Ξάνθη αλλά πήρε τη νίκη. Με την Βέροια, ο ΠΑΟΚ έκανε λιγότερες φάσεις από ότι με την Λίμπερετς και δεν πήρε τη νίκη. Το μόνο που κάνει η ακύρωση του γκολ του Περέιρα είναι να φωτίζει ακόμα περισσότερο τη σταδιακή πτώση στην παραγωγικότητα φάσεων του ΠΑΟΚ από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η (τεράστια) διαφορά είναι πως με το γκολ του Περέιρα και με νίκη, θα ασχολούταν με αυτό το πρόβλημα με την ηρεμία που φέρνει το θετικό αποτέλεσμα.

Και τώρα...ανηφόρα

Αυτό που έλειπε από τον ΠΑΟΚ, στο "μετά οφ σάιντ" παιχνίδι είναι η απουσία ενός σημείου αναφοράς. Του παίκτη που θα βάλει τις φωνές στους άλλους, του παίκτη που θα ζητήσει τη μπάλα για να πάρει εκείνος προσπάθεια, του παίκτη που θα έχει πείσει τους άλλους οτι μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο. Του παίκτη - σημείο αναφοράς. Ο Αθανασιάδης που έδωσε τη νίκη στο Λίμπερετς δεν μπόρεσε να φανεί ιδιαίτερα. Ο Κουλούρης για δεύτερο σερί παιχνίδι, χάνει τετ-α-τετ στο 0-0. Το οτι έχει μεγάλες φάσεις όταν το σκορ είναι ισόπαλο, κάτι λέει, αλλά αυτά τα γκολ είναι που μετράνε "διπλά" στη ψυχολογία. Όπως και οι δυο μεγάλες χαμένες φάσεις σε τέτοιες στιγμές σε "βαραίνουν" διπλά.

Και τώρα, ο ΠΑΟΚ, έτσι όπως έστρωσε, θα κοιμηθεί. Έχει μεγάλη ανηφόρα... Ηρακλή εντός, Ολυμπιακό εκτός, ΑΕΚ εντός, Πανιώνιο εκτός. Και τι είπαν οι περισσότεροι παίκτες; "Δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες"....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βέροια-ΠΑΟΚ 0-0
"Βασάρα, παραιτήσου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK