Η άλλη όψη του νομίσματος

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στη μέχρι τώρα πορεία γεμάτη σκαμπανεβάσματα που καταγράφει ο ΠΑΟΚ, όμως οι ποδοσφαιριστές των ασπρόμαυρων δεν μπορούν να βγουν από την εξίσωση. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ψάχνει να βρει τη κατάλληλη συνταγή, και μέχρι τώρα, αρκετά από τα θεωρητικά καλύτερά του υλικά δεν του έχουν δώσει αυτό που και εκείνοι θα ήθελαν. Η διαχείρισή τους φέρνει τριβές και ο 48χρονος θα πρέπει να τις διαχειριστεί. Ο Μάτος “σκίζει τα ρούχα του” για τον Λουτσέσκου, και έχει ενδιαφέρον για το αν θα τον ακολουθήσουν και άλλοι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ

Μετά την αναμέτρηση με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Ράζβαν Λουτσέσκου έλαβε τη στήριξη της διοίκησης, η οποία είναι μεν χρήσιμη, και κρίθηκε αναγκαία, όμως δεν παύει να είναι εύθραυστη, ειδικά σε μια χώρα που ο μέσος όρος παραμονής εντός προπονητή από τη στιγμή που οι διοικούντες του συλλόγου πουν "τον στηρίζουμε" είναι δεν είναι ένας μήνας. Οταν όμως καταγράφονται δηλώσεις στήριξης από τους ποδοσφαιριστές, το σκηνικό αλλάζει.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλά ο Λέο Μάτος για τον Ράζβαν Λουτσέσκου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, και αυτές είναι δηλώσεις που ο προπονητής του ΠΑΟΚ, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, τις είχε ανάγκη και μάλιστα μεγάλη, για έναν σημαντικό λόγο. Ο Μάτος είναι ο ποδοσφαιριστής στον οποίο η πλειοψηφία των φίλων του ΠΑΟΚ βγάζουν το καπέλο για το πάθος του και την αγωνιστικότητά του.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που τα δικά του λόγια έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για ένα κοινό που στη πλειοψηφία του ζητάει το κεφάλι του προπονητή επί πίνακι. Ο Λουτσέσκου είχε μεγαλύτερη ανάγκη της δηλώσεις του Λέο Μάτος από ότι μια στήριξη από την διοίκηση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ"

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου, στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης είπε μεταξύ άλλων: "Δε με νοιάζει τι θα πείτε εσείς ή τι λέγεται γενικότερα". Σε αρκετούς, αυτή η ατάκα “χτύπησε” και ο Λέο Μάτος ήρθε με μια τοποθέτηση που ίσως λίγοι να την περίμεναν, να σηκώσει το δικό του ανάστημα ως ασπίδα στον Λουτσέσκου.

" Ο προπονητής μας είναι φανταστικός άνθρωπος. Είναι πολύ ειλικρινής με υψηλό επίπεδο. Έχει πολλά χρόνια εμπειρίας σε αυτή τη δουλειά. Έχω παίξει σε μεγάλες ομάδες. Τη Μαρσέιγ, την Ντνίπρο και έχω τη βεβαιότητα ότι ο Λουτσέσκου είναι από τους καλύτερους προπονητές που έχω δουλέψει. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για τον προπονητή μας. Όταν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, μιλούν γι' αυτόν. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε άλλα πράγματα. Είμαστε όλοι μια ομάδα. Όλοι στην ομάδα τον πιστεύουμε και τον ακούμε. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τον ίδιο και το επιτελείο του. Κι αυτός το ίδιο από εμάς νομίζω”. Και το "ανάστημα" του Λέο Μάτος δεν είναι μικρό...

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου άκουσε τους διοικούντες, λίγες ημέρες μετά την αναμέτρηση με αντίπαλο την ΑΕΚ, να του λένε “εσύ είσαι ο κυρίαρχος, κάνε ό,τι εσύ νομίζεις πως πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στους στόχους μας”. Στις δυο επόμενες αναμετρήσεις, ο προπονητής του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε τον Αντελίνο Βιεϊρίνια ως αριστερό μπακ, άφησε στον πάγκο τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς και κράτησε εκτός αποστολής, αν και ήταν διαθέσιμος, τον Κάρος Σαμπράνο.

Καμία από αυτές τις κινήσεις δεν είναι "εύκολες". Καμία από αυτές τις κινήσεις δε θα έμεναν ασχολίαστες, διότι ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ έπαιρνε τα αποτελέσματα που ήθελε, το ερωτηματικό θα ήταν το αν αυτές θα ισχύουν και στη συνέχεια. Ανεξάρτητα με το αν έχουν αποδώσει σε αγωνιστικό επίπεδο, πρόκειται για κινήσεις που έχουν και μήνυμα. Και ήταν το πρώτο βήμα της αξιοποίησης του μηνύματος που έστειλε η διοίκηση στον Λουτσέσκου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Ο Λουτσέσκου προχώρησε και σε ανακατανομή του περιβραχιόνιου, με τους Αντελίνο Βιεϊρίνια και Λέο Μάτος να συνθέτουν την τριάδα, μαζί με τον Στέλιο Μαλεζά. Ο Ρουμάνος τεχνικός απευθύνθηκε στους παίκτες και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Πορτογάλος και ο Βραζιλιάνος θα είναι οι αρχηγοί, μαζί με τον πιο ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ στο ρόστερ.

Μια κίνηση που έγινε σε μια ακόμα προσπάθεια του προπονητή να αλλάξει πράγματα που έχει διαπιστώσει. Η επιλογή των αρχηγών μοιάζει να είναι η πλέον σωστή με βάση όλα τα κριτήρια που μπαίνουν σε μια τέτοια περίπτωση, και ο Λέο Μάτος, αμέσως ανταπέδωσε αυτή την κίνηση του Λουτσέσκου με μια δήλωση στήριξης.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΝΤΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΑΚ

Οι Ομάρ Ελ Καντουρί και Ρόμπερτ Μακ βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των αναφορών των φίλων του ΠΑΟΚ όσον αφορά την μικρή προσφορά σε σχέση με τις προσδοκίες που δημιούργησε η παρουσία τους στο ρόστερ, και σίγουρα σε σχέση με τις αγωνιστικές τους ικανότητες. Και ο Ράζβαν Λουτσέσκου δείχνει να επιμένει σε μια προσπάθεια να πάρει από εκείνους αυτό που μπορούν να δώσουν.

Πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ανάγκη του προπονητή να πάρει το καλύτερο από εκείνους που έχει στη πρώτη γραμμή, και στους ποδοσφαιριστές που περιμένουν για να βρεθούν στην ενδεκάδα και μένουν εκτός. Τέτοιες καταστάσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε ομάδα, και το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας ποδοσφαιριστής διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

ΘΑ ΨΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟ... ΠΑΛΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ

Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα αναζητήσει τη νίκη – ανάσα για εκείνον αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο που αποτέλεσε το ποδοσφαιρικό του σπίτι για μια τριετία. Στην Ξάνθη, η νίκη δε θα είναι στόχος, αλλά αυτοσκοπός, διότι κάποια στιγμή, όλα όσα τονίζει ο Ράζβαν Λουτσέσκου πρέπει να γίνουν, όλα όσα αναφέρει ο Λέο Μάτος, πρέπει να γίνουν.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μαθημένος στον πρωταθλητισμό και αυτό φαίνεται. Το “στη Τούμπα πρώτος και εκτός έδρας τρίτος” που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δυο φορές είναι κάτι που οι ασπρόμαυροι δεν μπορούν ακόμα να το διαχειριστούν. Και τα φέρνει έτσι η ζωή που από τη μια η Ξάνθη είναι το παλιό "σπίτι" του Λουτσέσκου, από την άλλη είναι το γήπεδο στον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε αρχίσει την "κάτω βόλτα" τη σεζόν 2014-15, που ήταν και η τελευταία στην οποία είχε βρεθεί για ένα διάστημα στην κορυφή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK