Η ανατομία ενός θριάμβου: Έργο Πέλκα και Λουτσέσκου

Έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ, η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό έπρεπε να τελειώσει με θρίαμβο. Η Τούμπα έμοιαζε με Κολοσσαίο με όσους βρέθηκαν στις κερκίδες της να απαιτούν τη "θανάτωση" του Παναθηναϊκού. Οι "ασπρόμαυροι" νίκησαν όπως ακριβώς το ήθελαν, στη προσπάθειά τους να θρέψουν το "εγώ" τους.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι το πρόσωπο της αναμέτρησης, καθώς με δυο δικά του γκολ, που βάζουν αμφότερα υποψηφιότητα για καλύτερα της αγωνιστικής, έδωσε στον ΠΑΟΚ αρχικά το προβάδισμα στη πρώτη τελική της ομάδας του, και στη συνέχεια το "μαξιλαράκι" του 2-0. Το σουτ που κάνει στο 8’ είναι μέρος της ποδοσφαιρικής του καθημερινότητας. Και η ουσία με τον Πέλκα είναι μια. Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ δεν φοβάται να δοκιμάσει τέτοια σουτ είτε σε στιγμές που το ματς είναι πιο χαλαρό είτε όταν η μπάλα καίει. Και αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση. Και είναι μεγάλη υπόθεση να δείχνεις αυτοπεποίθηση όταν ξέρεις ότι κρίνεσαι ανα δευτερόλεπτο από την ανθρωποφαγία.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το 4-0 είναι βαρύ για τον Παναθηναϊκό διότι με βάση την εμφάνιση που έκανε ο ΠΑΟΚ ως σύνολο, ίσως δεν το άξιζε. Οι γηπεδούχοι δεν έκαναν τελικές με το τσουβάλι, ούτε έτρεξαν τον Παναθηναϊκό όπως και όσο θα ήθελαν. Επαιξαν, ουσιαστικά, “τόσο, όσο”. Ανάμεσα στα δυο γκολ του Πέλκα, ο ΠΑΟΚ φαίνεται καλύτερος από τον Παναθηναϊκό διότι δεν κινδύνευσε. Και αυτός ήταν ο στόχος του Λουτσέσκου, που έκανε λόγο για “το πιο έξυπνο παιχνίδι του ΠΑΟΚ”. Ο Ρουμάνος δεν ήθελε με τίποτα να κινδυνεύσει η ομάδα του.

Και ξέρετε γιατί; Διότι καταλάβαινε και ο ίδιος πως η γραμμή ανάμεσα στο πανηγυρικό κλίμα στις κερκίδες και των αποδοκιμασιών, αν στράβωνε κάτι, είναι λεπτή. Πάρα πολύ λεπτή για έναν και μόνο λόγο. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ (αλλά ίσως και η ομάδα) δεν είναι ακόμα έτοιμη να διαχειριστεί παιχνίδια που "στραβώνουν" στην Τούμπα. Αλλωστε αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο με κόσμο. Το ματς κρίθηκε στα σημεία και συγκεκριμένα στην οξυδέρκεια του Πέλκα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ "ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"

Για διάφορους λόγους, ο ΠΑΟΚ που εμφανίστηκε στην Τούμπα ήταν κατα 8/11 ο περσινός ΠΑΟΚ. Από τις “ηχηρές” μεταγραφές αγωνίστηκε μόνο ο Μαουρίσιο, ενώ οι άλλοι δυο ήταν οι Πασχαλάκης και Λημνιός, που είχαν αποκτηθεί για… συμπλήρωμα και τώρα λογίζονται ως βασικοί.

Και λογίζονται ως βασικοί σε μια κρίσιμη καμπή για τον ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" κλήθηκε να διαχειριστεί τη "σφαλιάρα" από τον Πανιώνιο και ο Λουτσέσκου έριξε το τελευταίο του χαρτί. Και μέχρι στιγμής έχει βγάλει "άσους". Ο Πέλκας επέστρεψε σε θέση βασικού και πετάει, ο Λημνιός "μεγαλώνει" αγώνα με τον αγώνα, ο Μαλεζάς γεμίζει τα παπούτσια του… Σαμπράνο, ο Κρέσπο έχει την ταμπέλα του "τίμιου εργάτη", ο Πρίγιοβιτς έγινε αλλαγή του Κουλούρη αλλά σκοράρει.

ΧΤΙΖΕΙ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ο ΠΑΟΚ έδινε εξετάσεις μπροστά στο κοινό του, που στο 89’ αποδοκίμαζε, όταν έβλεπε τον Μαουρίσιο να είναι στη μεσαία γραμμή και να γυρίζει την μπάλα πίσω στον Μαλεζά, αντί να επιτεθεί. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ απαιτούν. Και καλά κάνουν, στο κάτω - κάτω της γραφής. Ομως η "σχέση" τους με την ομάδα ξεκίνησε μόλις τώρα. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση ομάδας - κόσμου. Και οι φίλαθλοι, επαναλαμβάνω, ήταν απαιτητικοί λόγω των όσων είχαν γίνει το διάστημα που δεν βρισκόταν κοντά στην ομάδα. Αυτή η σχέση έχει δρόμο ακόμα, αν και όσο θα περνάνε οι αγωνιστικές οι απαιτήσεις θα ανεβαίνουν.

NA ΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

Οι τρεις διεκδικητές του τίτλου δείχνουν την τάση να αφήσουν πίσω τους τις όποιες γκέλες εκαναν και να χτίσουν σερί. Και σε αυτό θα πρέπει οι Ελληνες να βάλουν στο κλίμα τους ξένους και τους νεοφερμένους. Και το τάιμινγκ την "ελληνοποίησης" της ενδεκάδας των ασπρόμαυρων είναι το καλύτερο δυνατό. Δεν λέω ότι πρέπει απαραίτητα να παίζουν Ελληνες με μόνο κριτήριο το τόπο καταγωγής τους. Και μόνο που πλέον έχουν έρθει στο προσκήνιο και άλλοι είναι σημαντικό. Μέχρι πριν την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο, ο Πέλκας ήταν ο μόνος Ελληνας στους πρώτους 15 (!) σε λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK