"Και ποτέ να μη τα παρατάς"

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το διπλό του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο, το "ψευτοεννιάρι" Μυστακίδης, τις... μαχαιριές του Κλάους και τους νεοαποκτηθέντες.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο ήταν βγαλμένος από την κερκίδα του. Από ένα από τα συνθήματα που ακούγεται συχνά από τους φιλάθλους του, στη προσπάθειά τους να περιγράφουν τη σχέση τους με την καψούρα τους. Τέτοιες νίκες φτιάχνουν κλίμα.

Είναι από εκείνα τα παιχνίδια που τελειώνουν με τους παίκτες να αγκαλιάζονται μεταξύ τους, βγάζοντας μια κραυγή… επιβίωσης. Μια νίκη που δίνει κάτι περισσότερο από τρεις βαθμούς.

ΟΙ… ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΧΟΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΣ

Ένα από τα συνθήματα των φίλων του ΠΑΟΚ λέει σε μια απόστροφό του “το μόνο που θα ήθελα, να είμαστε μαζί, σε κάθε γήπεδο, σ’ όλη τη γη, να σε βλέπω να νικάς και το τρόμο να σκορπάς και ποτέ να μη τα παρατάς“. Αυτό είδαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο.

Έναν ΠΑΟΚ να νικάει και να μη τα παρατάει όταν το ματς άρχισε να στραβώνει. Και στράβωνε...σταδιακά. Πρώτα ήρθαν οι χαμένες ευκαιρίες του Σάχοφ στο 6’ και στο 14’ και στη συνέχεια αυτή του Μπίσεσβαρ στο 16’. Ακολούθησε η αποβολή του Αθανασιάδη στο 32’, ο τραυματισμός του Τζάλμα και στη συνέχεια η νέα ευκαιρία του Σάχοφ στο 41’, που συνέχισε το “ρεσιτάλ” του.

ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ, ΤΟ… ΨΕΥΤΙΚΟ ΕΝΝΙΑΡΙ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε… ίδιο και απαράλλαχτο, με νέα μεγάλη ευκαιρία του Σάχοφ, με τον Μυστακίδη να δίνει τη λύση. Τον Μυστακίδη που μπήκε στο γήπεδο στη θέση του τραυματία Τζάλμα και έπαιξε και για τον Ανγκολέζο αλλά και για τον Αθανασιάδη, καθώς ξεκινούσε από τα δεξιά και έβγαινε στην μεγάλη περιοχή.

Ο Μυστακίδης μου φάνηκε να λειτουργεί σαν ψεύτικο εννιάρι. Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει αυτό που ήθελε και πλέον χρειαζόταν βοήθειες από τον πάγκο. Και τις είχε. Ο Ίβιτς έκανε μια αλλαγή - ντόμινο. Πέρασε τον Μαλεζά και έβγαλε τον Μπίσεσβαρ. Προσέξτε όμως τον κύκλο αυτής της αλλαγής. Ο Μαλεζάς πήγε στο κέντρο της άμυνας, ο Κρέσπο μετακινήθηκε αριστερά, ο Λέοβατς ανέβηκε στην αριστερή πλευρά, ο Πέλκας ήρθε στον άξονα και πήρε τη θέση του Μπίσεσβαρ. Μια αλλαγή προσώπου, τρεις εσωτερικές αλλαγές.

ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΠΙΑΣΕ

Ο Βλάνταν Ίβιτς είναι στα πάνω του. Ό,τι κάνει, του βγαίνει. Και όλα ξεκινάνε από ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο Σέρβος παρουσιάζει ένα σύνολο που πάνω από όλα, τον πιστεύει. Διότι αυτή είναι η αρχή και το τέλος για μια ομάδα.

Όλο αυτό το ντόμινο που έγινε με την είσοδο του Μαλεζά αντί του Μπίσεσβαρ έδειξε ότι ο καθένας ήξερε το τι θα κάνει και το πως θα το κάνει. Και δούλεψε. Απέδωσε. Ίσως και γι’ αυτό ο Ίβιτς την χαρακτήρισε “γλυκιά” αυτή τη νίκη. Διότι είναι (και) νίκη προπονητή. Ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε σε κανένα σημείο του αγώνα στον Παναιτωλικό το δικαίωνα να… “κάνει ντου”, να βγει μπροστά να πιέσει.

ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Ο ΚΛΑΟΥΣ

Και μέσα σε όλα, η πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή του Αθανασιάδη. Όλα τα είχε, η… κουτοπονηριά του έλειπε. Σε φάση που έχει κερδίσει φάουλ. Γιατί το λέω αυτό; Ούτε καν την “δικαιολογία” οτι “θόλωσε που του έγινε φάουλ και δεν του το δώσανε” έχει. Το οτι δεν είναι καλά αγωνιστικά, φαίνεται, όπως και το ότι δεν είναι καλά και ψυχολογικά.

Και εκεί που λες πως “δε πάει πιο κάτω” διότι αυτό έδειχνε με τις ευκαιρίες που δημιουργούσε, έρχεται αυτή η κίνηση που μου θύμισε το περιβόητο “10 heroic lions, one stupid boy” της Mirror, την επόμενη του αγώνα Αγγλίας - Αργεντινής, στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998.

ΥΓ 1: Ο Ίβιτς έχει και δίκιο και άδικο, με το “δεν κάναμε κάτι σπουδαίο ακόμα”. Ναι, έχει δίκιο διότι ο ΠΑΟΚ κάνει νίκες σε ματς που στην αρχή της σεζόν τα είχε “κυκλωμένα”.

Περίμενε οτι “ως διεκδικητής του τίτλου” θα τα πάρει, ή καλύτερα, ήταν μέσα στα “must win” παιχνίδια. Για τον ΠΑΟΚ του Νοεμβρίου όμως, αυτό το σερί είναι σπουδαίο. Τέτοιου είδους νίκη είναι κάτι σπουδαίο, διότι σε κάνει να πατάς γερά στα πόδια σου.

ΥΓ 2: Ο ΠΑΟΚ έβγαλε όλο τον Ιανουάριο όχι μόνο χωρίς μεταγραφική ενίσχυση, αλλά και με μείον ένα παίκτη. Ο Πρίγιοβιτς έπαιξε όλα κι’ όλα σχεδόν 30 λεπτά, ο Λάμπρου προστέθηκε και θα κατηφορίσει στη Νέα Σμύρνη, ο Ουάρντα είναι στο κύπελλο εθνών Αφρικής και ο Ενρίκε δεν έχει ακόμα προπονηθεί. Έτσι όπως πάει… θα είναι περισσότερο “κάλυψη” παρά ενίσχυση.

Ο Πρίγιοβιτς έρχεται να καλύψει το “κενό” του Αθανασιάδη, ο Ενρίκε έρχεται να καλύψει το κενό του Ροντρίγκες, και ο Ουάρντα θα έρθει να καλύψει και αυτός κενό, αν σκεφτεί κανείς οτι τραυματίστηκε ο Πέλκας. Άντε να δούμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόδραση των "10" με... γκουρμεδιά Μυστακίδη
Έδειξε τους... πυραύλους του ο Σαββίδης!

News 24/7

24MEDIA NETWORK