Με δεμένα χέρια: Μικρές πιθανότητες επιτυχίας

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το δύσκολο έργο του Βλάνταν Ίβιτς, τους τομείς που οφείλει να επικεντρωθεί ο Σέρβος τεχνικός προκειμένου να έρθει η ανάκαμψη, αλλά και τα... μετρημένα κουκιά σε επίπεδο ρόστερ.

Με δεμένα χέρια: Μικρές πιθανότητες επιτυχίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν (όλες επί Σαββίδη) ο ΠΑΟΚ αλλάζει προπονητή μέσα στον Μάρτιο, αλλά για πρώτη φορά ο αντικαταστάτης του ανθρώπου που κάθισε στον πάγκο στην αρχή της σεζόν, δεν είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης. Κάθε φορά που αναλάμβανε ο Γεωργιάδης, ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει ακόμα δυσκολότερο έργο.

Ο Ίβιτς... έφτασε στον πάγκο του Δικεφάλου του Βορρά μετά από 2,5 χρόνια σερί παρουσίας στον πάγκο της Κ20 του ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του προπονητή, την ώρα που ο Γεωργιάδης είχε και εκείνος πέρασμα από την Κ20 των ασπρόμαυρων (αλλά και από τα κλιμάκια των μικρών εθνικών ομάδων) και κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ τρεις φορές. Τη πρώτη προερχόμενος από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, την δεύτερη από αυτή του βοηθού και τη τρίτη από αυτή του ανενεργού μέλους.

Ποντάρει στην ψυχολογία

Ο Ίβιτς δεν έχει ουσιαστικά φύγει από το ασπρόμαυρο στρατόπεδο από τη στιγμή που σταμάτησε τη ποδοσφαιρική του καριέρα, και έχει κατασταλάξει όσον αφορά στην επιλογή της προπονητικής. Η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ σε επίπεδο προπονητή Κ20 λήγει το καλοκαίρι και λίγο πριν τη λήξη, μπήκε στα βαθιά, αφού άπαντες αποφάσισαν πως το ποτήρι με τον Ιγκόρ Τούντορ είχε ξεχειλίσει.

Το 4-3-3 επανέρχεται στη ζωή του ΠΑΟΚ, καθώς το σύστημα με τρεις αμυντικούς φεύγει μαζί με τον Κροάτη και δύσκολα ο Δικέφαλος του Βορρά θα αναζητήσει προπονητή με το συγκεκριμένο σύστημα ως πρώτη επιλογή. Οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μικρές, και αυτό είναι το προφανές, καθώς αναλαμβάνει μια ομάδα που δεν έχει ψυχολογία, έχει τους μισούς παίκτες τους τραυματισμένους και θα παίζει είτε εκτός έδρας είτε κεκλεισμένων των θυρών ίσως και όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν (είτε φτάσει στα πλέι οφ, είτε όχι).

Ο Σέρβος καλείται να ποντάρει στη ψυχολογία των παικτών, και να δείξει αν μπορεί να περάσει το πνεύμα μαχητή και νικητή που είχε ως παίκτης, σε παίκτες... λίγο μεγαλύτερους από αυτούς που είχε ως τώρα. Διότι ο Ίβιτς αφήνει την Κ20 και αναλαμβάνει μια ομάδα με μέσο όρο τα 24-25 χρόνια. Ανεξάρτητα του συνολικού μέσου όρου, ο Ίβιτς θα ποντάρει και στους παίκτες που ξέρουν τον ΠΑΟΚ καλά, όπως και εκείνος. Μαλεζάς, Τζαβέλλας, Κάτσε, Τζιόλης και Αθανασιάδης είναι μια πεντάδα που, ακόμα και αν δεν γινόταν η αλλαγή προπονητή, όφειλε να βγει μπροστά. Τώρα, στα νέα δύσκολα. Στα γνωστά δύσκολα του Μαρτίου.

Απλά ένας... χειριστής 15άδας

Όσα και να θέλει να δείξει τακτικά ο Ίβιτς, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ΠΑΟΚ. Δεν είναι εύκολο να παίξεις 4-3-3 με τους τρεις από τους τέσσερις εξτρέμ σου εκτός μάχης (Μακ, Ροντρίγκες, Ζάιρο). Ούτε είναι εύκολο να μην έχει στη διάθεσή του τον πλέον ανεβασμένο παίκτη μέσα στο '16, τον Τσίμιροτ και το ένα από τα δυο μεταγραφικά αποκτήματα του Ιανουαρίου (Χατζηησαΐα). Η ενδεκάδα, από την εστία μέχρι και την μεσηαμυντική γραμμή είναι μονόδρομος. Βελλίδης, Τζαβέλλας, Μαλεζάς, Βίτορ, Κίτσιου, Τζιόλης, Κάτσε. Με αυτούς μένουν εκτός δυο αριστερά μπακ, ο Λέοβατς και ο Κοροβέσης. Για τις άλλες θέσεις, εναλλακτικές δεν υπάρχουν. Μπροστά; Και εκεί οι λύσεις για αρχική 11άδα μετρημένες. Γι' αυτό λοιπόν, ο Ίβιτς στην αρχή θα είναι απλά ένας... χειριστής 15άδας, που καλείται να βρει τα κουμπιά των παικτών.

Στο πλευρό του ο Ίβιτς θα έχει μια από τις πλέον συμπαθείς φυσιογνωμίες, τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ. Θα μπορούσα να γράψω αρκετές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σνάουτσνερ, αλλά δεν είναι η ώρα για... συναισθηματισμούς. Συνήθως, ο βοηθός προπονητή είναι η "φωνή της λογικής" στον πάγκο, εκείνος που καλείται να έχει λιγότερους σφυγμούς από τον προπονητή, και ο Μίρο, αυτό, σίγουρα το 'χει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον κάνει κατάλληλο για τη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πειθαρχική δίωξη σε ΠΑΟΚ για τα επεισόδια με Ολυμπιακό

Ο Βλάνταν Ίβιτς μιλάει για τη ζωή του και τον ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK