Μυαλό, καρδιά και... "καρύδια"

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την επικείμενη "μάχη" του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό με φόντο μια θέση στον τελικό του Κυπέλλου και γυρίζει το χρόνο πίσω στους ημιτελικούς του 2014.

Μυαλό, καρδιά και... "καρύδια"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η συνταγή της επιτυχίας σε ματς με χαρακτήρα όπως αυτό της Τούμπας το βράδυ της Τετάρτης (2/3). Ο ΠΑΟΚ δίνει εξετάσεις, σε όλα τα επίπεδα, για να διαπιστωθεί ποιοι έχουν το πακέτο. Διότι από μόνα τους, δεν φτάνουν ούτε το μυαλό, ούτε η καρδιά ούτε και τα "καρύδια".

Πρόκριση που στοίχισε

Το παιχνίδι της Τετάρτης έχει πολλές διαφορές από τον αντίστοιχο ημιτελικό του 2014. Δεν είναι τόσο το ότι αυτό της Τετάρτης είναι το πρώτο ματς, ενώ τότε, στη Τούμπα είχε γίνει το δεύτερο παιχνίδι. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε πάει με καρδιά και "καρύδια" αλλά αντί για μυαλό είχε μαζί του... γαύρους και τους πλήρωσε για χαβιάρι Μπελούγκα. Τότε, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει απόφαση να πάρει τη πρόκριση πάση θυσία, και αυτή η προσέγγιση τον έστειλε με -3 βαθμούς στα πλέι οφ (που ουσιαστικά ήταν σα να είχε τερματίσει πέμπτος αντί για δεύτερος στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος) ένα σκασμό λεφτά ως χρηματικό πρόστιμο (τα οποία λεφτά το 99,9% των οπαδών του ΠΑΟΚ τα μετρούσε ευρώ – ευρώ μέχρι το 2012 και από τότε τα θυμάμαι μόνο στις αποτυχίες και στις αποτυχημένες μεταγραφές και όχι στα πρόστιμα) ενώ και τα νεύρα εκείνου του ματς τα πλήρωσε με τρεις κομβικές απουσίες από τον τελικό.

Για να μη παρεξηγηθώ, δε λέω πως ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε σίγουρα το κύπελλο αν είχε Κλάους, Αθανασιάδη και Νάτχο στον τελικό, και σίγουρα τη πρώτη θέση στα πλέι οφ αν δεν είχε την αφαίρεση βαθμών. Απλά, τότε, εκείνο το βράδυ του δεύτερου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, όλοι έλεγαν "να πάμε τελικό και δε με νοιάζει τίποτε άλλο, μα τίποτε άλλο". Ε, αυτό το "δε με νοιάζει" το θυμάται ακόμα. Και καλά κάνει και το θυμάται, διότι αν το ξεχάσει σημαίνει πως δεν έχει μυαλό.

Το μεγαλύτερο τεστ

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει δείξει σημάδια βελτίωσης μετά το χαμηλότερο σημείο που είχε φτάσει στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή, αλλά απέναντί του έχει μια μεγάλη πρόκληση. Ο Ιγκόρ Τούντορ γνωρίζει εδώ και καιρό τους παίκτες που δεν θα έχε στη διάθεσή του και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένος που οι απουσίες του έχουν μείνει σταθερές και δεν έχει προστεθεί καμία νέα το τελευταίο διάστημα. Και όπως στις αρχές της σεζόν, έτσι και τώρα, ο Κροάτης τεχνικός δεν έχει τους Ροντρίγκες, Μπερμπάτοφ, Ζάιρο και Αθανασιάδη. Και σκέφτεται να κάνει μόνο μια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, με τον Χαρίση αντί του Αντόνις.

Πέραν των τεχνικών αναλύσεων, και την προσπάθειας του ΠΑΟΚ να χτυπήσει με τα δικά του όπλα στις θέσεις που ο Ολυμπιακός "πονάει" λόγω των δικών του απουσιών, το παιχνίδι χρίσει διαχείρισης όχι μόνο από τους παίκτες αλλά και από την κερκίδα. Είναι ματς που άλλες φορές ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να πατήσει γκάζι και άλλες φορές που θα πρέπει να ηρεμήσει. Συνολικά, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να ελέγξει τον ρυθμό. Και η κερκίδα παίζει ρόλο στο κατά πόσο θα δείξει υπομονή όταν θα προσπαθήσει να το κάνει και ο ΠΑΟΚ μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε διοικητικό επίπεδο, ο Ιβάν Σαββίδης αναμένεται στην Θεσσαλονίκη. Και το αναφέρω διότι υπήρχαν φορές που πριν από ματς με τον Ολυμπιακό, είχε συναντήσει τους παίκτες για να τους μιλήσει. Μια κίνηση που θεωρώ πως τότε είχε γίνει και για επικοινωνιακούς λόγους. Διότι σε άλλη περίπτωση θα είχε γίνει χωρίς να κοινοποιηθεί. Ο ΠΑΟΚ, να επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ θα έχει στην 11άδα τους επτά Έλληνες, που ακόμα και αν δεν έχουν παίξει, ξέρουν πάνω – κάτω τι εστί ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ενώ από τους τέσσερις ξέρουν, οι δυο έχουν ικανοποιητικό αριθμό τέτοιων αγώνων. Ακόμα και έτσι, για αρκετούς από τους νεαρούς του ΠΑΟΚ, το ματς της Τετάρτης είναι μεγάλο τεστ σε σχέση με όλα όσα έχουν δώσει μέχρι τώρα, και μικρό σε σχέση με όσα φιλοδοξούν να δώσουν.

Μόνο με καρδιά

Τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ δείχνουν να είναι καλά. Έχουν περάσει πολλά, αλλά μοιάζουν δεμένα. Οι παίκτες έχουν βάλει αρκετές φορές "πλάτη" για τον Ιγκόρ Τούντορ, και καλούνται αυτή τη φορά να το κάνουν και αγωνιστικά. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περισσότερα με τα όσα έχουν πει, είτε δημοσίως είτε στις εσωτερικές συζητήσεις που έχουν γίνει. Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω και τώρα. Και ισχύει και για τα όσα έγραψα νωρίτερα τις απουσίες που είχε ο ΠΑΟΚ στον τελικό του '14 και είχαν προκύψει από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Την ιστορία, τη γράφουν οι παρόντες. Όσοι δηλαδή θα είναι στο γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της Τετάρτης, παίκτες, προπονητής διοικητικοί, φίλαθλοι.

Μόνο με "καρύδια" δεν κάνεις δουλειά. Μόνο με μυαλό, πάλι δεν κάνεις δουλειά. Πρέπει να το λέει και η καρδιά σου. Αλλά και η καρδιά από μόνη της, δεν φτάνει. Απαιτείται συνδυασμός. Και μιλάμε για πρώτο ημιτελικό. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει το πρώτο βήμα. Και ο πρώτος στόχος είναι το μηδέν στην άμυνα Διότι με το μηδέν στην άμυνα, ο,τι και να κάνει η επίθεση, έχεις τη ελπίδα του εκτός έδρας γκολ που την έχει χάσει ο αντίπαλος.

Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα που υπάρχει εντός ομάδας για το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι καλύτερο από όσο το περίμενα. Και εξηγούμαι. Υπήρχε διάστημα που οι συνεχόμενοι κλυδωνισμοί έδειχναν πως με μαθηματική ακρίβεια, το κύπελλο, θα μετατρεπόταν από στόχο σε αυτοσκοπό. Και αυτό αφορά κυρίως την επόμενη μέρα και τη διαχείριση του κάθε αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σαββίδης σε Μαρινάκη: "Αν δεν βγείτε σε τρία λεπτά, να φύγετε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK