Πας πόλεμο; Με τι όπλα;

Ο Αντώνης Τσακαλέας επισημαίνει τη μεγάλη σημασία που έχει η επιλογή "περπατημένων" στελεχών από τον Ιβάν Σαββίδη στον πόλεμο που ανοίγει ο ΠΑΟΚ με την ΕΠΟ.

Πας πόλεμο; Με τι όπλα;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο εσωτερικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επικρατεί μια ικανοποίηση από χθες, καθώς οι ιθύνοντες του θεωρούν πως η ματαίωση του Κυπέλλου ήρθε μέσω της δικής τους πίεσης και της πρόθεσής τους να μην κατέβουν στον δεύτερο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκης". Ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει να το 'χει πάρει σοβαρά και μετά την ματαίωση του κυπέλλου ζήτησε από τους συνεργάτες του να κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου το "λουκέτο" να είναι γενικό και να αφορά και το πρωτάθλημα. Δεν είπε πως δεν θα κατέβει και στα παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά ζητά από τον Yφυπουργό Aθλητισμού και μην σταματήσει στο πρώτο βήμα που έκανε με το Κύπελλο. Στόχος είναι η αλλαγή σκυτάλης στην Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία πριν ακόμα από τον Οκτώβριο, όταν και θα γίνουν οι εκλογές.

Πολλά μέτωπα

Με λίγα λόγια, ο Ιβάν Σαββίδης πάει στον πόλεμο. Σίγουρα δεν πηγαίνει με τον τρόπο που τον σχεδίαζε, αλλά το κάνει. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με τα όπλα με τα οποία πηγαίνει στο πόλεμο. Σιγά - σιγά αυτά θα πρέπει - λογικά - να αρχίσουν να φανερώνονται. Θα πρέπει, ακόμα να αρχίσει να φαίνεται και το στράτευμά του. Ποιο θα είναι αυτό; Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μπει σε αυτή την κατάσταση με τον Λούμπος Μίχελ πρόεδρο; Θεωρούν πως η θέση του προέδρου της ΠΑΕ δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία λόγω την ύπαρξης μεγαλομετόχου, όπως δηλαδή γίνεται στην ΑΕΚ που ο πρόεδρός της δεν φαίνεται σχεδόν πουθενά και δεν ασχολείται κανένας με εκείνον; Να το δεχτώ. Θα είναι καθημερινά πλέον ο Ιβάν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη ή θα συνεχίσει να διευθύνει εκ του μακρόθεν;

Διότι αν το κάνει, σημαίνει πως κάποιοι θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα και να κινούν τα νήματα. Και να μπουν σε νερά τα οποία δεν είναι καθόλου εύκολα. Έχει ο ΠΑΟΚ στο εσωτερικό του τέτοια στελέχη; Ανθρώπους που να ξέρουν από Ελληνικό ποδόσφαιρο και από ΠΑΟΚ; Ανθρώπους που να μπορούν να χειριστούν και το επικοινωνιακό αλλά και "υπόγειο" κομμάτι; Ανθρώπους "περπατημένους" που να έχουν το ρόλο του "στρατηγού" σε αυτόν τον πόλεμο; Επικοινωνιακά, ο Ιβάν Σαββίδης θα χάνει πόντους όσο δεν υπάρχει δίπλα του κάποιος άνθρωπος ο οποίος να μεταφράζει όχι ακριβώς αυτό που λέει αλλά αυτό που εννοεί. Για να μπορεί να τον προστατεύει από ατάκες που στη συνέχεια τρέχει να τις μαζέψει και να τις στρογγυλέψει. Και πέραν του στρατηγού, θα πρέπει ο Σαββίδης να έχει και συμβούλους που επίσης ξέρουν από τέτοιες καταστάσεις και έχουν τη διάθεση και την όρεξη να ασχοληθούν με τις μάχες.

Ποδόσφαιρο όπως πολιτική

Το ποδόσφαιρο θυμίζει την πολιτική σκηνή της χώρας. Διότι όπως και στη πολιτική, έτσι και στο ποδόσφαιρο ψάχνουμε την καλύτερη μέρα. Οι Έλληνες συμφωνούν όσον αφορά το ποιοι φταίνε για την κατάσταση (και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική) έχουν απόψεις για το τι μπορεί να μας βγάλει από τη κρίση (και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική) και μόλις έρχεται η συζήτηση για το ποια θα είναι να πρόσωπα που θα μας οδηγήσουν στη νέα κατάσταση, εκεί επικρατεί το λιγότερο δυσπιστία. Για όλους (και στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο) κάτι θα βρεθεί να τους βαραίνει και ως οργανισμούς (ομάδες ή κόμματα) και ως πρόσωπα. Και κάπου εκεί έρχεται ο επίλογος με το "και πως θα σωθούμε ρε φίλε, αφού όλοι ίδιοι είναι". Γι' αυτό και οι απορίες μου όσον αφορά τον Ιβάν Σαββίδη έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της προσπάθειας που θέλει και οραματίζεται εκείνος, ως μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, για την αλλαγή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Με ποιους θα το κάνει; Με μπροστάρηδες κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως τον Μάκη Γκαγκάτση; Με μπροστάρηδες τους αφανείς συμβούλους του που είναι στο πλευρό του και συχνά - πυκνά τους βλέπουμε στις φωτογραφίες που υπάρχουν σε κάθε ματς από τη σουίτα του, όπως τον Θοδωρή Ζαγοράκη;

Δεν έχω ούτε την απαίτηση αλλά ούτε και την ψευδαίσθηση πως ο Ιβάν Σαββίδης θα αποκαλύψει τα όπλα του. Αυτό έλειπε. Αλλά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω ποιος θα είναι ο "επιχειρησιακός μηχανισμός" που θα σηκώσει στις πλάτες του, επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα. Διότι τα τελευταία χρόνια, οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχουν δει πολλούς να προσπαθούν να πάρουν το "λάβαρο της επανάστασης" και αργά ή γρήγορα να το έχουν κατεβάσει. Όχι να τους το έχουν κατεβάσει. Να το έχουν κατεβάσει. Και ίσως γι' αυτό οι οπαδοί και οι φίλαθλοι, ενώ τους αποθέωναν, βρέθηκαν αργά ή γρήγορα απέναντί τους.

ΥΓ1: Όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει, έχει βάλει στην άκρη δυο σοβαρά ζητήματα. Δεν μπορεί να καταγράφουμε στα ρεπορτάζ πως "ο Ιβάν Σαββίδης έχει ρίξει το βάρος στα μέτρα τάξης για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό προκειμένου να μη συμβεί το παραμικρό" και πως "ο ίδιος θα επιβλέψει την εφαρμογή των μέτρων τάξης" και να γίνονται όσα γίνονται στη Τούμπα. Στο τέλος θα καταλήξω στο "δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω". Το δεύτερο είναι το αγωνιστικό που έχει ξεχαστεί με τον Ιγκόρ Τούντορ να κάνει λάθη σε επιλογές προσώπων, να ξεβολεύει τους καλύτερους του παίκτες, με τον Ολυμπιακό να του γυρίζει το ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριάκος: "Πηγή του κακού η διαφθορά"

ΠΑΟΚ: "Να σταματήσει και το πρωτάθλημα"

Μακ σε Μήτσιο: "Έφτυσα και του είπα αν δεν είδες το πέναλτι, τράβα σπίτι σου"!

Τι σημαίνει η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας για τις θέσεις του Europa League

News 24/7

24MEDIA NETWORK