Το τελευταίο κανονάκι

Η κλεψύδρα αδειάζει για τον ΠΑΟΚ και ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του. Η αδυναμία κατάκτησης ενός διπλού, ο Ολυμπιακός που περιμένει μετά τη διακοπή και η... διαβολική σύμπτωση. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟΚ / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟΚ / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στη πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες έχοντας στη πλάτη του την αποτυχία εισόδου στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και στη δεύτερη διακοπή με την γκρίνια της αδυναμίας να βάλει στην πλάτη του ΑΕΚ και Ολυμπιακό, έχοντας τρία διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια χωρίς νίκη. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει καταλάβει και εκείνος πως τρίτη χαμένη ευκαιρία δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί εύκολα όσο και αν όλοι αντιλαμβάνονται πως το φετινό πρωτάθλημα δεν θα έχει σχέση με κανένα από τα προηγούμενα.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Οι περισσότεροι δημοσίως λένε και παραδέχονται πως αυτό το πρωτάθλημα είναι πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό, αλλά μέσα τους σκέφτονται “γιατί ρε γαμώτο δεν έχουμε ξεφύγει”. Στα λόγια όλοι θέλουν ένα πρωτάθλημα με αυτές τις αποστάσεις, αλλά στη πράξη προτιμούν την ομάδα τους να έχει ξεφύγει και τους άλλους να ζουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και η κάθε ομάδα βλέπει μόνο το δικό της “αν”. Στον ΠΑΟΚ βέβαια, έχουν ένα δικό τους “αν” και ένα στο... Λαμία – ΑΕΚ. Η ουσία όμως είναι μια. Με βάση το δικό του πρόγραμμα, οι έξι χαμένοι βαθμοί στα εκτός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό, Απόλλωνα Σμύρνης και Λάρισα είναι πολλοί.

"ΦΟΡΤΩΝΕΙ" ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ

Η αδυναμία του ΠΑΟΚ να “κλειδώσει” ένα παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε στο ημίχρονο γυρίζει στον Ράζβαν Λουτσέσκου. Και για να βάλουμε και ένα μεγάλο μέρος της ασπρόμαυρης κοινής γνώμης σε μια άτυπη “συζήτηση”, η άποψη που ακούγεται κατά κόρον από το βράδυ του Σαββάτου είναι η εξής: “Ράζβαν, ο ΠΑΟΚ δεν είναι Ξάνθη για να προηγείται 0-1 στο πρώτο ημίχρονο μέσα στη Λάρισα και να βγαίνει ο Πέλκας και να μπαίνει ο Σάχοφ για να κρατήσουμε το 0-1”.

Και φυσικά η συγκεκριμένη άποψη έρχεται και “κουμπώνει” σε αυτή που θέλει τον Λουτσέσκου να είναι ένας “αμυντικογενής προπονητής”, με τον Ρουμάνο τεχνικό να “φορτώνει” κάθε φορά που το ακούει αυτό. Σε αυτό το παιχνίδι λέξεων, η απάντηση είναι μία. Αν ο Λουτσέσκου είχε βγάλει τρία “διπλά” με 0-1, θα ενοχλούσε κανέναν αν είναι αμυντικογενής προπονητής; Δύσκολα... Ο κάθε προπονητής έχει το δικό του τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να φτάσει στη νίκη και όταν δε φτάνει σε αυτή, η συζήτηση θα πρέπει να έχει αφορά το τι δεν έκαναν παίκτες και προπονητής για να φτάνουν εκεί.

Αν ο ΠΑΟΚ είχε κάνει φάσεις στη Λάρισα και τις είχε πετάξει στα σκουπίδια, η συζήτηση θα είχε επικεντρωθεί στην αστοχία. Τώρα, η κουβέντα γίνεται στην απουσία φάσεων στο δεύτερο μέρος. Και αυτή η κουβέντα, θα γινόταν ακόμα και αν το παιχνίδι έληγε με 0-1. Απλά, αλλιώς συζητάς ένα πρόβλημα έχοντας πετύχει το στόχο και αλλιώς όταν έχει αποτύχει.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η καλοκαιρινή προετοιμασία δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Ξεκίνησε σωστά από άποψη φυσικής κατάστασης, αλλά αυτή πήγε περίπατο όταν το ζητούμενο, στα φιλικά προετοιμασίας, έγιναν τα αποτελέσματα. Ναι, τα αποτελέσματα. Και επειδή υπάρχει μια τάση να φορτωθούν όλα στον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, το λάθος έχει να κάνει και με τον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Βέβαια, όσο γυρνάμε το βλέμμα μας στο καλοκαίρι που μας πέρασε, τόσο ανοίγουν θέματα. Είναι άλλο “φταίει η φυσική κατάσταση” και άλλο “φταίει και η φυσική κατάσταση”. Είναι άλλο “φταίει ο μη καταλογισμός πέναλτι στον Μάτος” και άλλο “φταίει και ο μη καταλογισμός πέναλτι στον Μάτος”.

ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός μπαίνουν φέτος στην εξίσωση του τίτλου. Η ΑΕΚ φαίνεται να έκανε κανονική προετοιμασία και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ζει το Κυριακή – Πέμπτη – Κυριακή. Πέρυσι, ο Βλάνταν Ίβιτς είχε κάνει εκτεταμένο ροτέισον στο Βέροια – ΠΑΟΚ, με το τελικό 0-0 έχει συζητηθεί και για τον αριθμό των αλλαγών που είχε κάνει ο Σέρβος τεχνικός στο αρχικό σχήμα. Τώρα ο Μανόλο Χιμένεθ βρίσκεται στη θέση του Βλάνταν Ίβιτς.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται να έκανε προετοιμασία με στόχο τα τέσσερα “πανάκριβα” παιχνίδια των προκριματικών και των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα τη βρίσκει μπροστά του. Ο ΠΑΟΚ έκανε μια μεσοβέζικη προετοιμασία, την οποία και εκείνος τη βρίσκει μπροστά του. Τρεις ομάδες, τρεις διαφορετικές πραγματικότητες για την προετοιμασία, καθώς στο τομέα της φυσικής κατάστασης, όλες έχουν προβλήματα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ... ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Μετά από αυτή τη διακοπή του πρωταθλήματος, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα έχει το “πρέπει” μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει το τρόπο να πατήσει κορυφή και είναι κάτι που το απαιτεί όλος ο Δικέφαλος, και μαζί τα λεφτά που έχουν πέσει σε αυτή την ομάδα. Δεν περιμένει κανείς “τζόγκο μπονίτο” αλλά περιμένει κάτι καλύτερο σε δημιουργία και φυσικά σε ουσία. Και η επανέναρξη του πρωταθλήματος θα βρει τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται την Λαμία και ακολούθως να πηγαίνει στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ο ΠΑΟΚ θα πάει στον Πειραιά όντας πάνω από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία. Εκεί σε θέλω... Σε γήπεδο καμίνι, απέναντι σε ομάδα που δεν θα έχει το περιθώριο ούτε καν της ισοπαλίας. Αυτό το παιχνίδι θα μετρήσει για όλους. Όχι μόνο για τον Λουτσέσκου. Απλά ο προπονητής είναι εκείνος που... φαίνεται περισσότερο.

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Και για να γυρίσουμε στην αδυναμία του ΠΑΟΚ να βγάλει “διπλό” στην έναρξη του πρωταθλήματος. Ξέρετε ποια ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να φτάσει – και να τελειώσει – ο Οκτώβριος για να βγάλει ο ΠΑΟΚ το πρώτο του “διπλό” στο πρωτάθλημα; Στις αρχές της σεζόν 2010-11 όταν και τότε ο Δικέφαλος είχε κάνει με άλλον προπονητή προετοιμασία και με άλλον ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Μιλάμε καθαρά για σύμπτωση, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και το πρώτο διπλό εκείνης της σεζόν δεν είχε έρθει με τον προπονητή που είχε αναλάβει λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά με το διάδοχό του. Ούτε αυτό σημαίνει κάτι, αλλά μιας και το πιάσαμε το θέμα, το προσθέτω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK