Υπομονή, επιμονή, πλάνο
Για να ανέβουν αυτό το βουνό κόντρα στον Παναθηναϊκό, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πρέπει να εφαρμόσουν τις "μαγικές" λέξεις, που η κάθε μια έχει τη σημασία τους και έχει επισημανθεί από τον Βλάνταν Ίβιτς και το τεχνικό τιμ. Ο Αντώνης Τσακαλέας προσεγγίζει τα θέλω του Δικεφάλου για τη μεγάλη ρεβάνς.
Η “D Day”για τον ΠΑΟΚ ήρθε. Ο πολυπόθητος τελικός απέχει 90 λεπτά και οι ασπρόμαυροι έχουν ένα βουνό να ανέβουν μετά την ήττα τους με καθαρό σκορ και δυο γκολ διαφορά από τον Παναθηναϊκό. Και για να ανέβουν αυτό το βουνό πρέπει να εφαρμόσουν τις “μαγικές” λέξεις, που η κάθε μια έχει τη σημασία τους και έχει επισημανθεί από τον Βλάνταν Ίβιτς και το τεχνικό τιμ.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΛΑΝΟ
Ακόμα και κάποιον που έχει ασχοληθεί ελάχιστα με το ποδόσφαιρο να ρωτήσεις θα σου πει το “αν βάλει ο ΠΑΟΚ ένα γκολ μέχρι το 20λεπτο...”. Αυτό που έχουν καταλάβει όλοι, αυτό που έχει δώσει ο Ίβιτς σε όλους να καταλάβουν είναι πως το γρήγορο γκολ είναι στόχος αλλά όχι αυτοσκοπός.
Πίεση ψηλά ναι, επίθεση ναι, σουτ για να νιώθει συνεχώς απειλή το τέρμα ναι, γιούρια από το 10' και το 15' όχι. Είναι σίγουρο πως ένας ΠΑΟΚ επιθετικός στο ξεκίνημα θα βάλει και την κερκίδα στο κόλπο, αλλά με τον Παναθηναϊκό να ξέρει πως έχει 90 λεπτά για να πετύχει το γκολ που θα μετατρέψει το υπέρ του 70% - 30% όπως είναι πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα σε 90% - 10%, αυτό που δεν χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι το να βγουν όλοι μπροστά με το καλημέρα.
ΟΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Με όλους τους παίκτες διαθέσιμους στην άμυνα, δεν μπορεί να αποκλείσω ακόμα και σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Και αυτό διότι το μηδέν στην άμυνα είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλο και δίνει χρόνο για τα δυο γκολ που είναι το αρχικό ζητούμενο.
Αυτό βέβαια θα φέρει και ανακατατάξεις και στις υπόλοιπες γραμμές.
Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ
Στον ΠΑΟΚ αυτό που έχει φανεί είναι πως δεν έχουν ξεγράψει τον Ζέκα. “Τα ξέρουμε αυτά, όλοι τα... κάνουμε” λένε κάποιοι εντός ομάδας, και περιμένουν να δουν τον Πορτογάλο στην αποστολή. Αν υπάρχει μια αρχή, αυτή είναι τα τρεξίματα. Και μ' αυτό ως γνώμονα θα πορευτεί ο Βλάνταν Ίβιτς στον καταρτισμό του σχήματος, για το οποίο, αυτή τη φορά, τα νερά είναι πιο... θολωμένα από κάθε άλλη φορά.
Οι Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάχοφ είναι πανέτοιμοι και αναφέρομαι σε αυτούς τους τρεις διότι αντιμετώπισαν προβλήματα το τελευταίο διάστημα, ο Τσίμιροτ στο πρώτο παιχνίδι και οι Κάνιας και Σάχοφ τις τελευταίες ημέρες. Είναι στην αποστολή, είναι στο 100% απ' ότι φαίνεται. Οι τρεις τους, μέχρι τον Ιανουάριο, ήταν η τριάδα της μεσαίας γραμμής στα μεγάλα ματς. Από εκεί και μετά, πολλά άλλαξαν, για διάφορους λόγους.
Ο "ΜΟΝΙΜΟΣ" ΟΥΑΡΝΤΑ, Ο "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ" ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ
Ο Αμρ Ουάρντα (από την ανωριμότητα του οποίου ξεκινά η φάση που καταλήγει στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού στον πρώτο ημιτελικό) είναι σχεδόν μόνιμη επιλογή του Βλάνταν Ίβιτς στα μεγάλα ματς, από τον Φεβρουάριο και μετά. Και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι.
Ο Αιγύπτιος δείχνει να είναι “μόνιμος” 11άδος τελευταία, ενώ από την άλλη ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι αυτός που την πληρώνει. Ίσως το κακό για τον Ίβιτς είναι ότι θα προτιμούσε να έχει ένα... κράμα των δυο. Ένας γρήγορο Μπίσεσβαρ ή έναν πιο “μεστό” Ουάρντα. Μέχρι στιγμής, ποντάρει περισσότερο στην ταχύτητα του Ουάρντα.
"ΓΕΜΑΤΟΣ" ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Μπορεί να υπάρχει η απουσία του Γιάννη Μυστακίδη, αλλά στα άκρα, ο Βλάνταν Ίβιτς έχει επιλογές. Και τον Πέντρο Ενρίκε και τον Τζάλμα Κάμπος και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που τον έχει χρησιμοποιήσει σε τέτοιο ρόλο, όπως έχει κάνει με τον Δημήτρη Πέλκα.
Ο τελευταίος, από τους τέσσερις, είναι εκείνος που πατάει περιοχή και έχει δείξει ότι διαθέτει καλύτερα τελειώματα από όλους. Τα γκολ που έχει πετύχει με Σλόβαν Λίμπερετς και Πανιώνιο, δεν είναι μόνο θέμα τελειώματος, αλλά και αντίληψης χώρου, αντίληψη μεγάλης περιοχής.
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ
Από τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό του, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έβαλε πλώρη για τον δεύτερο ημιτελικό. Όλη η αποθεραπεία του “στήθηκε” με βάση την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, και το πλάνο εκτελέστηκε στην εντέλεια.
Στο ματς με τον Πλατανιά πήρε ένα 30λπετο, και τώρα, αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού. Όταν ένας επιθετικός έχει καλή ψυχολογία, έχουν καλή ψυχολογία και οι γύρω του.
Η ΤΟΥΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ
Φέτος, έχει αποδειχθεί πως στα εγχώρια εντός έδρας παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τις νίκες που ήθελε, γεγονός που του δίνει ψυχολογία. Από την άλλη όμως, έστω και αν μιλάμε για δυο ομάδες που η μια απέκλεισε την άλλη στην προημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ απέτυχε σε ματς που έπαιζε την πρόκριση – ανεξάρτητα αν με τον Άγιαξ έπαιζε το δεύτερο παιχνίδι και με την Σάλκε το πρώτο – να πάρει θετικό αποτέλεσμα, και αυτό έχει και σε ένα κομμάτι να κάνει με την πίεση που υπάρχει σε ματς που “καίνε”. Διότι, αν προσθέσεις σε αυτά και τα τέσσερα ματς που “έκαιγαν” στην Αθήνα για τον ΠΑΟΚ (με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και δυο με Παναθηναϊκό), ο ΠΑΟΚ είχε το 0/4.
“Η Τούμπα είναι η έδρα που δίνει το "μαχαίρι" στους παίκτες μας: άλλες φορές στα δόντια και άλλες στο λαιμό...” ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος. Και είναι 20 χρόνια εντός Τούμπας, και δεν έχει ούτε σπιθαμή άδικο σε αυτό που λέει. Κάποτε ο ΠΑΟΚ δεν μασούσε στην έδρα του, και το έδειχνε. Εδώ και μια δεκαετία όμως, ο ΠΑΟΚ “ποτίστηκε” με το “χαμηλά τη μπάλα”, και άλλαξε τρόπο σκέψης ως οργανισμός.