Αυτή η ΑΕΚ είναι ο ορισμός της... ξενέρας

Ο Τόλης Χορτάτος γράφει για την εφετινή ΑΕΚ που δεν εμπνέει και παρουσιάζεται αισθητά χειρότερη από την περσινή.

Αυτή η ΑΕΚ είναι ο ορισμός της... ξενέρας

Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ προβλημάτιζε ενίοτε με την αναποτελεσματικότητά της, όμως από το παιχνίδι της είχες κάτι να περιμένεις. Έβλεπες λίγο μπάλα, 5-6 οργανωμένες επιθέσεις, έναν προσανατολισμό, μια φιλοσοφία, ενώ ακόμη και στην κακή της μέρα, στο τέλος πίεζε, έκανε ευκαιρίες για γκολ, σε ανάγκαζε -τουλάχιστον- να πεις το «αχ» που προηγείται από το «η ρουφ...να η μπάλα δεν μπήκε».

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΥΣΙ

Φέτος η ΑΕΚ είναι ο ορισμός της ξενέρας! Σε 12 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, μετράει 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Σε 4 ματς δεν έχει καταφέρει να σκοράρει καθόλου, με Ολυμπιακό (3-0), με ΠΑΟΚ (1-0), με Ηρακλή (0-0) και με Πανιώνιο (0-0). Ακόμη, έχει προηγηθεί σε 3 ματς που δεν κατάφερε εν τέλει να επικρατήσει, με Ατρόμητο (2-2), με Καρδίτσα (2-2) και με Κέρκυρα (1-1), ενώ και στις αναμετρήσεις που έχει κερδίσει, με Ξάνθη (4-1), με Βέροια (0-2), με Λάρισα (1-2), με Πλατανιά (3-0) και με Κέρκυρα (4-0) για το κύπελλο, δεν ήταν αισθητά καλύτερη από τον εκάστοτε αντίπαλο της. Το παιχνίδι της δεν γοητεύει στο ελάχιστο (όπως συνέβαινε ως ένα βαθμό την περσινή σεζόν), ενώ μοιάζει ανίκανη να παίξει έστω για τη νίκη με μισό-μηδέν.

Πέρυσι στα πρώτα 10 ματς πρωταθλήματος και στα δύο του κυπέλλου, η Ένωση μετρούσε 7 νίκες, με Πλατανιά (3-0), με ΠΑΣ (3-1), με Βέροια (1-2), με Ατρόμητο (1-0), με Ηρακλή (5-1) για το πρωτάθλημα και με Ξάνθη (0-1) και Ελευσίνα (6-0) για το κύπελλο, 2 ισοπαλίες, με Ξάνθη (0-0) και Παναθηναϊκό (0-0) και 3 ήττες, από Ολυμπιακό (4-0), ΠΑΟΚ (2-1) και Αστέρα Τρίπολης (0-1). Ουσιαστικά η Ένωση στο διάστημα αυτό είχε μόλις μία απώλεια, από τις λεγόμενες «εκτός προγράμματος», αυτή στο ΟΑΚΑ με τους Αρκάδες. Την περίοδο αυτή μάλιστα, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν αποδόσει πολύ καλό ποδόσφαιρο, ακόμη και στα ντέρμπι που ηττήθηκαν, με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, όπου το τελικό 4-0 προέκυψε από το τραγικό λάθος τακτικής του Δέλλα στο δεύτερο ημίχρονο και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου η Ένωση προηγήθηκε αλλά στη συνέχεια της πήγαν όλα στραβά.

ΧΑΜΗΛΟ... ΤΑΒΑΝΙ

Προσωπικά διαπιστώνω ότι η εφετινή ΑΕΚ -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- έχει απόλυτα συγκεκριμένο… ύψος στο «ταβάνι» της. Δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα δημιουργικά, ενώ παρουσιάζει ελάχιστες «εκλάμψεις» σε κάθε ματς. Θεωρώ πως αυτό έχει να κάνει κυρίως με την μέτρια δουλειά που έγινε -πάνω σε αυτόν τον τομέα- από τον Κετσπάγια το καλοκαίρι, αλλά και με το γεγονός ότι στην περίοδο Πογέτ, οι βάσεις που είχε βάλει ο Δέλλας για ορθολογική ανάπτυξη του παιχνιδιού τα προηγούμενα χρόνια, καταστράφηκαν σιγά-σιγά, αφού ο Ουρουγουανός ήθελε -και εν τέλει κατάφερε- να δημιουργήσει μια ομάδα κυνική, που ο μόνος της στόχος ήταν το αποτέλεσμα.

Αδυνατώ να φανταστώ πώς σε μια ομάδα που ο Πέκχαρτ είναι πρώτος σκόρερ (με τα τρία γκολ που έχει βάλει στο κύπελλο) από τους φορ που υπάρχουν στο ρόστερ, μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα γίνει στη συνέχεια επαρκής επιθετικά. Μάλιστα, όταν έχεις κάνει 6 αξιοσημείωτες μεταγραφές (Αλμέιδα, Τσιγκρίνσκι, Πατίτο, Λέσκοτ, Μπακασέτας, Χριστοδουλόπουλος) και σου έχει βγει ουσιαστικά μόλις η μία (Τσιγκρίνσκι) μετά από σχεδόν έναν γύρο, ενώ έχεις απολέσει και τον Μπαρμπόσα, ο οποίος έδινε, συχνά-πυκνά, λύσεις πέρυσι, τότε δεν γίνεται να περιμένεις ότι η χρονιά μπορεί να κυλήσει καλύτερα από την προηγούμενη.

ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΡΟΜΒΟΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με το παιχνίδι κόντρα στην Κέρκυρα, είναι αλήθεια ότι η ΑΕΚ φάνταζε το Σάββατο περισσότερο ομάδα, συγκριτικά με άλλες φορές. Ο ρόμβος στο κέντρο βοήθησε προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές, η άμυνα παρουσιάστηκε πολύ πιο σφιχτή, αφού οι γηπεδούχοι σκόραραν στη μοναδική αξιόλογη ευκαιρία που δημιούργησαν, ενώ επιθετικά παράχθηκαν ευκαιρίες, οι οποίες όμως σπαταλήθηκαν. Φαίνεται πως ο Μοράις κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να πάρει κάτι θετικό από την ομάδα του, όμως είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι πάσχει υπερβολικά στο κοουτσάρισμα. Ίσως περισσότερο και από τον Δέλλα, ο οποίος έκανε άψογη προετοιμασία, αλλά μέσα στο ματς δεν είχε την ικανότητα να παρεμβαίνει.

Αυτή η ΑΕΚ είναι ο ορισμός της... ξενέρας

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΡΑΪΣ

Από εκεί και πέρα ο Πορτογάλος προπονητής, μού δημιούργησε πολύ αρνητική εντύπωση από το γεγονός ότι έκανε λόγο ( στις δηλώσεις του μετά το ματς) για κακή διαιτησία η οποία επηρεάσε την ομάδα του. Και αυτό γιατί φάνηκε ότι δεν κοιτά να αντιμετωπίσει με όλες τις δυνάμεις του το πραγματικό πρόβλημα της εφετινής ΑΕΚ, αλλά... πετά την μπάλα στην εξέδρα με φτηνές δικαιολογίες. Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα αποτελέσει κι αυτός παρελθόν, αφού η ΑΕΚ δεν «ντοπαρίστηκε» ψυχολογικά από την αλλαγή στον πάγκο της και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διάστημα αυτό, τον φέρνουν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς σε ενδεχόμενο νέο «στραβό» αποτέλεσμα, το κλίμα θα γίνει... βαρύ κι ασήκωτο για τον ίδιο.

Και μετά τον Μοράις ποιος; Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που θα μας απασχολήσει -κακώς εχόντων των πραγμάτων- προσεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΑΕΚ έχει αλλεργία στις νίκες
Τα... έριξε στον διαιτητή ο Ζοζέ Μοράις
Η ΑΕΚ δεν καθάρισε το ματς, η Κέρκυρα "έκλεψε" το βαθμό
Πρωτάθλημα η ΑΕΚ μόνο αν αλλάξει ο Μελισσανίδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK