Γιατί όχι Γκέκας;

Ο Αποστόλης Χορτάτος γράφει για την ψήφο εμπιστοσύνης του Σάντος στον Γκέκα και τον αποκλεισμό του Αθανασιάδη από το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Γιατί όχι Γκέκας;
INTIME SPORTS

Οι τελικές επιλογές του Φερνάντο Σάντος για την αποστολή της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, προκάλεσαν για ακόμη μια φορά αντιδράσεις στις τάξεις των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων.

Συμβαίνει παντού

Ήταν δεδομένο ότι η κουβέντα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πορτογάλου θα περιστρεφόταν γύρω από το "γιατί αυτόν και γιατί όχι κάποιον άλλο;". Μην παραμυθιαζόμαστε όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Παγκοσμίως οι ομοσπονδιακοί προπονητές δέχονται κριτική για τις επιλογές τους. Είτε γι αυτούς που παίρνουν μαζί τους, είτε γι αυτούς που αφήνουν εκτός. Το είδαμε προσφάτως άλλωστε με την περίπτωση Νασρί στη Γαλλία, η απουσία του οποίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και το παραλήρημα της συντρόφου του.

Στα δικά μας, η συζήτηση είχε να κάνει από τη μία με τον αποκλεισμό του Αθανασιάδη από την αποστολή, αλλά και με το γεγονός ότι αντί του Κλάους, στη λίστα με τους εκλεκτούς του Σάντος βρίσκεται ο Φάνης Γκέκας.

Ναι μεν, αλλά...

Ας πάρουμε αρχικά την περίπτωση Αθανασιάδη. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο φορ του ΠΑΟΚ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μαζί με τον Σαλπιγγίδη που βρίσκεται στην αποστολή και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο που αποκλείστηκε επίσης από την τελική 23άδα, είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν στη γραμμή κρούσης οι ελληνικές ομάδες. Οι επόμενοι εγχώριοι Έλληνες επιθετικοί άλλωστε, απέχουν από το να φτάσουν στο σημείο να συγκρίνονται μαζί τους.

Εκτός Ελλάδας όμως, η κατάσταση διαφοροποιείται. Ο Μήτρογλου και ο Σαμαράς είναι δύο επιθετικοί διεθνώς αναγνωρίσιμοι, αποτελώντας υπολογίσιμες μονάδες για κάθε αντίπαλο. Δεν αμφισβητείται αυτό και δεν θα μπορούσαν να μην βρίσκονται στα πλάνα του Σάντος, από τη στιγμή που είναι υγιείς, μπορούν να προσφέρουν και δεν υπάρχουν καλύτεροι για να προτιμηθούν.

Όσον αφορά στην περίπτωση του Φάνη Γκέκα, σίγουρα στα 33 του χρόνια δεν είναι ο παίκτης που θα τρέξει και θα μαρκάρει σαν σκυλί, όπως θα μπορούσε να κάνει για παράδειγμα ο Παπαδόπουλος και ο Αθανασιάδης. Παραμένει όμως ένας παίκτης που ξέρει να κάνει τη μισή ευκαιρία γκολ, στοιχείο που δεν έχουν στον αντίστοιχο βαθμό ο "Παπ" και ο Κλάους.

Ένστικτο σκόρερ

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά και την προηγούμενη ο Γκέκας οδήγησε με τα γκολ του (19 σε 31 συμμετοχές) δύο ομάδες (Ακίσασπορ και Κόνιασπορ) στην παραμονή, σε ένα πρωτάθλημα (βλέπε τούρκικο) σαφώς πιο ανταγωνιστικό και με μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας από την ελληνική Super League. Επιπλέον οι μακροχρόνιες παραστάσεις του στα γήπεδα της Ευρώπης είναι ένα ακόμη ατού.

Κακά τα ψέμματα, σε όποιον δινόταν η ευκαιρία αντί του Σάντος να επιλέξει μεταξύ Γκέκα και Αθανασιάδη με αντικειμενικά, αγωνιστικά κριτήρια και πέρα από συμπάθειες ή αντιπάθειες, το "ζύγι" -έστω και για λίγο- θα έγερνε προς την πλευρά του 33χρονου. Κάτι που δεν πιστεύω ότι εξέτασε ο κόσμος στη σχετική ψηφοφορία του Contra.gr, με τον Γκέκα να έρχεται 6ος σε προτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Η ελληνική 23άδα που πάει Βραζιλία

Πόσο άλλαξες; Η Εθνική του Euro και η Εθνική του Μουντιάλ

Πιο "έμπειρη" η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας

Αυτή είναι η Εθνική του Μουντιάλ που εσείς επιλέξατε

News 24/7

24MEDIA NETWORK