Η ΑΕΚ που δεν άξιζε κι ο διαιτητής που δεν προκάλεσε

Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει την παρουσία της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τα λάθη του Δέλλα, η διαιτησία του Σιδηρόπουλου και όλα όσα προβλημάτισαν από την εικόνα των κιτρινόμαυρων.

Η ΑΕΚ που δεν άξιζε κι ο διαιτητής που δεν προκάλεσε
INTIME SPORTS

Το ντέρμπι της Τούμπας, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ματς μικρών ή μεγαλύτερων διαπιστώσεων για τον Τραϊανό Δέλλα. Ο Έλληνας τεχνικός έβγαλε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα από το παιχνίδι αυτό και το παραδέχτηκε και ο ίδιος με δηλώσεις του μετά το τέλος της αναμέτρησης: "Έχουμε να διδαχθούμε πολλά από αυτό το παιχνίδι...", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέλαβε και την ευθύνη για την ήττα.

Τα παθήματα που γίνονται μαθήματα

Τι έχει να διδαχθεί ο Δέλλας λοιπόν; Πρώτα απ' όλα ότι το 4-3-3 με το οποίο παρέταξε στην ομάδα του, που στην ουσία ήταν 4-3-2-1, δεν απέδωσε. Δεν ήταν αποδοτικό τόσο επιθετικά, όσο και ανασταλτικά κι αυτό ήταν κάτι που φάνηκε μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά του πρώτου μέρους. Κακώς άρα ο Έλληνας τεχνικός άλλαξε τη διάταξη της ομάδας του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ποιότητα του αντιπάλου.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να φτάνει με μεγάλη ευκολία στην περιοχή της ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενος κυρίως τη διεισδυτικότητα και την εκρηκτικότητα των Μακ και Ροντρίγκες. Στο διάστημα που οι "ασπρόμαυροι" πίεσαν ασφυκτικά την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ, ελάχιστες ήταν οι φορές που οι "κιτρινόμαυροι" κατάφεραν να αμυνθούν οργανωμένα με τους χαφ να ντουμπλάρουν στα μαρκαρίσματα τα μπακ. Ο Γκάλο και ο Σοϊλέδης δεινοπάθησαν ουκ ολίγες φορές, όμως είδαν τον προπονητή τους να μην παρεμβαίνει στο ματς προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Στο δεύτερο ημίχρονο και αρκετά καθυστερημένα, με την είσοδο των Πλατέλλα και Μάνταλου στο ματς, ο Δέλλας άλλαξε τη διάταξη της ομάδας του επαναφέροντας το 4-2-3-1. Με την κίνηση αυτή η ΑΕΚ κατάφερε να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα μπροστά αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ να περιορίσει την επιθετικότητά του, ενώ δημιουργήθηκαν ευκαιρίες (κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο μετά το 2-1) από τις οποίες θα μπορούσε να έχει έρθει η ισοφάριση.

Επιπλέον ο Δέλλας πήρε ακόμη ένα μάθημα, για το πως θα πρέπει να διαχειρίζεται ένα ματς όταν η ομάδα του βρίσκεται μπροστά στο σκορ και ο αντίπαλος παίζει φουλ επίθεση κυνηγώντας την ισοφάριση. Οι κιτρινόμαυροι προηγήθηκαν από μια στημένη φάση, κόντρα στη ροή του αγώνα, όμως στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους που άφηναν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, όταν μαζικά έβγαιναν μπροστά για το 1-1.

Άλλο η φιλοσοφία, άλλο οι τακτικές παρεμβάσεις

Ο Τραϊανός Δέλλας, εδώ και τρία χρόνια περίπου που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στο παιχνίδι της, η οποία βασίζεται στην καλή και διαρκή κυκλοφορία και στη συνεχή κίνηση στον χώρο, με πλουραλισμό στις επιθετικές ενέργειες, πίεση ψηλά και ανασταλτική λειτουργία που βασίζεται στις αλληλοβοήθειες.

Όλα αυτά είναι καλά και πιστώνονται στον Έλληνα τεχνικό. Γεγονός είναι όμως, ότι μέχρι σήμερα ο "Κολοσσός" δεν είχε τη δυνατότητα να τεστάρει σε πολλά ματς την ομάδα του απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους και να διαχειριστεί ειδικές καταστάσεις μέσα σε έναν αγώνα. Μετά τα δύο περσινά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ήταν το 3ο ματς αντίστοιχης σπουδαιότητας που ο Δέλλας κλήθηκε να κοουτσάρει. Να παρέμβει δηλαδή στο ματς και να καταφέρει να διορθώσει ατέλειες, βοηθώντας την ομάδα του από τον πάγκο.

Σε αυτό το κομμάτι ο, κατά τ' άλλα, βελτιωμένος Δέλλας, υστερεί. Και υστερεί γιατί του λείπουν οι παραστάσεις. Γι αυτό και θεωρώ πως δεν είναι δίκαιο να τον κατακρίνουμε για ό,τι έκανε ή δεν έκανε, από τη στιγμή που είδε ότι το ματς δεν του βγαίνει. Μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική, που είναι θεμιτή, εκτιμώ πως και ο ίδιος θα βγει κερδισμένος.

Η διαιτησία του Σιδηρόπουλου

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος είχε, κατά γενική ομολογία, καλή διαιτησία στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ δίκαια διαμαρτύρεται για τη φάση του 77ου λεπτού όταν ο Κάτσε βρήκε στο γόνατο τον Σιμόες, με τον Πορτογάλο να τραυματίζεται μάλιστα από το μαρκάρισμα του αντιπάλου του. Ο ρέφερι δεν αξιολόγησε καλά την εν λόγω φάση, όμως η συνολική παρουσία του στο ματς ήταν θετική και καμία από τις αποφάσεις του δεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η αλήθεια είναι πως στην ΑΕΚ δεν υπάρχει προκατάληψη για τη διαιτησία όταν αγωνίζεται με αντιπάλους όπως ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός. Αυτό φάνηκε από το γεγονός πως για την περίπτωση που ζήτησαν πέναλτι οι κιτρινόμαυροι στο ντέρμπι, οι τόνοι δεν ανέβηκαν. Δεν νομίζω να συνέβαινε το ίδιο όμως, αν αντίπαλος στο παιχνίδι ήταν ο Ολυμπιακός.

Ο Σοϊλέδης

Ο Άρης Σοϊλέδης έμελλε να είναι ο μοιραίος στο παιχνίδι, καθώς από τη δική του απερίσκεπτη ενέργεια στο μαρκάρισμα του Τζιόλη στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πέναλτι με το οποίο έφτασε στην ανατροπή και πήρε τη νίκη. Ο Σοϊλέδης, όπως και στο παιχνίδι με την Ξάνθη, έκανε αρκετά, μικρότερα λάθη στο ματς, τα οποία του δημιουργούσαν σταδιακά αρνητική ψυχολογία. Ο μπακ της ΑΕΚ δεν ήταν καλά και φαινόταν, ενώ δεν βοηθήθηκε αρκετά από τη μεσαία γραμμή της ομάδας όταν δεχόταν πίεση η άμυνα της ΑΕΚ από τα άκρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να του χρεωθεί η ήττα, όμως είναι ένα παιχνίδι από το οποίο και ο ίδιος μπορεί να μάθει πολλά για τη συνέχεια.

Ήττα που κάνει καλό

Εν κατακλείδι η ΑΕΚ ηττήθηκε στην Τούμπα και ηττήθηκε δίκαια. Από τύχη μάλιστα το σκορ δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ από την άλλη, έτσι όπως εξελίχθηκε στο τέλος το ματς, οι κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να πετύχουν ένα γκολ στις ευκαιρίες που δημιούργησαν στις καθυστερήσεις και να γλιτώσουν την ήττα. Προσωπικά θεωρώ πως η ήττα αυτή δεν είναι το μέγιστο κακό για την ΑΕΚ και αυτό γιατί αναγκαστικά θα έχει διδακτικό χαρακτήρα για τον Δέλλα και τους παίκτες του. Δεν νομίζω όμως ότι θα συνέβαινε το ίδιο αν οι κιτρινόμαυροι κατάφερναν να φύγουν με τον βαθμό της ισοπαλίας από την Τούμπα.

ΥΓ. Ο Αραβίδης στη φάση του γκολ έδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι ο φορ που θα τρυπώσει στη φάση και θα "σκυλιάσει" για το γκολ. Απέδειξε δε ότι σε αυτή την ΑΕΚ δεν γίνεται παρά να αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1

Τα γκολ του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Δέλλας: "Φταίω για την ήττα, θα διδαχθούμε πολλά από το ματς"

Το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ

Τραυματίστηκε ο Σιμόες

Μελισσανίδης: "Ο διαιτητής ήταν άριστος"

Άκης Γεωργίου: Στα χαμένα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK