Ο Δέλλας είναι "κεφάλαιο", τεράστιο λάθος αν φύγει

Ο Τόλης Χορτάτος καταγράφει μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο Τραϊανός επιβάλλεται να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και τη νέα σεζόν, με σκοπό πλέον να υπογράψει κάποια στιγμή σύμβαση... μονιμότητας με τους κιτρινόμαυρους.

Ο Δέλλας είναι "κεφάλαιο", τεράστιο λάθος αν φύγει
INTIME SPORTS

Θεωρώ ότι ο Δέλλας κατάφερε πολλά περισσότερα από αυτά που του ζητήθηκαν όταν ανέλαβε να οδηγήσει την ΑΕΚ στη Γ' Εθνική. Δεν είχε εμπειρίες και σκοπός ήταν να... ανδρωθεί προπονητικά. Ο "Κολοσσός" ενηλικιώθηκε γρηγορότερα από το προσδοκώμενο και πλέον έχει θέσει τις βάσεις για να ηγηθεί της ομάδας και στη Super League.

Η δύσκολη αρχή...

Η ΑΕΚ της Γ' Εθνικής ήταν μια ομάδα που είχε να διαχειριστεί το σοκ του υποβιβασμού. Γεγονός πρωτόγνωρο και σε καμία περίπτωση εύκολα αντιμετωπίσιμο. Ο Δέλλας που κλήθηκε να οδηγήσει την ομάδα σε αυτή την περιπέτεια άργησε να προσαρμοστεί στα δεδομένα, με αποτέλεσμα η ομάδα να παρουσιάσει αλλοπρόσαλλη εικόνα. Αφενός το περιορισμένης δυναμικότητας ρόστερ, όσο και οι συνθήκες στην κατηγορία στάθηκαν ανασταλτικοί παράγοντες. Ο "Κολοσσός" έγινε αποδέκτης έντονης αμφισβήτησης, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμησαν όταν η ομάδα βρήκε τον δρόμο της και πέτυχε με σχετική ευκολία τον στόχο της.

Η ΑΕΚ της Β' Εθνικης

Το ρόστερ της ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι ενισχύθηκε σημαντικά και ο Τραϊανός Δέλλας είχε πλέον να διαχειριστεί μια ομάδα με αυξημένες δυνατότητες, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα στάνταρ της κατηγορίας. Από πολύ νωρίς η Ένωση κατάφερε να αποδώσει στο χορτάρι, εκτός από θέαμα και ουσία, κάτι που πιστώθηκε στον Έλληνα προπονητή. Το φιλικό με τη Ρόμα πέρυσι το καλοκαίρι εξέπληξε ευχάριστα ακόμη και τους πλέον δύσπιστους, ενώ η πορεία της ομάδας σε πρωτάθλημα και κύπελλο, σε συνδυασμό με τις καλές εμφανίσεις, δημιούργησαν ακόμη περισσότερες προσδοκίες στην εξέδρα.

Η ΑΕΚ έβγαζε στα μέσα της σεζόν αυτοματισμούς που είχαμε να δούμε από τις αρχές της δεκαετίας του '90, γεγονός που πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο στον Δέλλα. Θυμηθείτε για παράδειγμα το παιχνίδι με τον Ατρόμητο για το κύπελλο στο ΟΑΚΑ. Θυμηθείτε και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης". Δεν είναι προϊόν συγκυρίας τέτοιες εμφανίσεις, μόνο οι τυφλοί και όσοι δεν ακούμπησαν ποτέ μπάλα στη ζωή τους δικαιολογούνται να παραβλέψουν τα αγωνιστικά επιτεύγματα αυτής της ομάδας.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, έγραφα χαρακτηριστικά: " Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ΑΕΚ αποδίδει το καλύτερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών. Δεν θυμάμαι τους κιτρινόμαυρους στη μετά Ριβάλντο εποχή, να παίζουν τόσο ποιοτική μπάλα, όχι σε ένα ματς ή σποραδικά, αλλά με διάρκεια. Ένα ποδόσφαιρο που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Δεν θυμάμαι ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια να βγαινει από την άμυνά της με τόση ψυχραιμία, με την μπάλα κάτω και γρήγορες εναλλαγές σε μικρό χώρο με τρίγωνα, χωρίς φόβο, ακόμη κι αν απέναντί της είχε τον ισχυρότερο αντίπαλο της χώρας. Και η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη το έκανε όχι μία, αλλά αμέτρητες φορές, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια άλλωστε.

Αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα αυτά που παρουσίασε και στο Φάληρο η ΑΕΚ δεν είναι άλλος από τον Τραϊανό Δέλλα. Ο Έλληνας κόουτς αμφισβητήθηκε αδίκως πέρυσι μετά από κάποια άσχημα παιχνίδια της Ένωσης στη Γ΄Εθνική, όταν ήταν ακόμη στο ξεκίνημά του. Μη λησμονούμε ότι ο Δέλλας "ανδρώθηκε" προπονητικά μέσα στην ΑΕΚ και γεγονός είναι ότι έκανε λάθη, ενώ αναμενόμενο είναι να κάνει κι άλλα στη συνέχεια. Το θέμα είναι ότι τα βλέπει, τα δουλεύει και τα διορθώνει. Είναι πολύ θετικό για την Ένωση ότι έχει στον πάγκο της έναν προπονητή δουλευταρά, που δεν επαναπαύεται και φροντίζει να βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι. Φέτος μάλιστα η δουλειά του αρχίζει να αποδίδει και να φαίνεται στο γήπεδο, γεγονός που αναγνωρίζεται από τον κόσμο και του πιστώνεται. Είναι η ανταμοιβή του. Ο Δελλας είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης που είχε σκεφτεί ακόμη και να το απομακρύνει στο παρελθόν, πλέον αντιλαμβάνεται ότι ο "κολοσσός" δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ούτε προπονητής της σειράς. Η ΑΕΚ έχει κάθε λόγο να επενδύσει πάνω του και να του δώσει την ευκαιρία να μεταμορφωθεί σε έναν νέο Μπάγεβιτς".

Τα ίδια ισχύουν και σήμερα

Σήμερα δεν αλλάζω ούτε κόμμα από αυτά που έγραφα τότε, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ μετά τον αγώνα ρεβάνς με τον Ολυμπιακό... ξεφούσκωσε. Υπάρχει εξήγηση για το "άδειασμα" των παικτών και την πτώση της δυναμικότητας της ομάδας. Αφενός ο τραυματισμός του Μάνταλου ανέτρεψε τα αγωνιστικά δεδομένα, αφετέρου ό,τι κίνητρο υπήρχε πριν από τα παιχνίδια με τους ερυθρόλευκους, έπαψαν πλέον να υφίστανται. Οι παίκτες κατέβασαν ταχύτητα, δεν υπήρχε λόγος να βάζουν τα πόδια τους στη "φωτιά" και έπαιζαν τόσο όσο προκειμένου να εξασφαλιστεί και μαθηματικά η άνοδος. Συνυπολογίστε σε αυτά το γεγονός ότι οι κιτρινόμαυροι άρχισαν πέρυσι νωρίς το καλοκαίρι την προετοιμασία τους για ένα πρωτάθλημα που έκανε σέντρα το βαθύ φθινόπωρο και φορμαρίστηκαν στο μέγιστο βαθμό, λίγο μετά τον Ιανουάριο. Ήταν λογικό άρα να υπάρξει... κοιλιά με αποτέλεσμα, ειδικά στα ματς των πλέι οφ η εικόνα να μην είναι η επιθυμητή.

Στόχος η σύμβαση... μονιμότητας

Η ΑΕΚ πρέπει να πορευτεί και τη νέα σεζόν με τον Δέλλα. Να του δώσει την ευκαιρία και να τον στηρίξει στα δύσκολα. Είναι ευλογία για μια ομάδα να έχει έναν άνθρωπο-προπονητή με το προφίλ του Τραϊανού. Κάποιον δηλαδή που να αγαπά το σύλλογο και να πονά στις δυσκολίες και τα ατυχή αποτελέσματα όπως και ο οπαδός. Κάποιον που να έχει γνώση για τις αδυναμίες του και να κάνει τα πάντα προκειμένου να τις βελτιώσει. Κάποιον για τον οποίο θα υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός στα αποδυτήρια προς το πρόσωπό του. Κάποιον που θα πληροί τις προϋποθέσεις να παραμείνει για πολλά χρόνια στον πάγκο, όπως έχει συμβεί σε όλα τα επιτυχημένα μοντέλα ομάδων παγκοσμίως. Βλέπε Φέργκιουσον, βλέπε Βενγκέρ, βλέπε και Μπάγεβιτς. Κάποιον που θα έχει τύχη να υπογράψει κάποια στιγμή σύμβαση... μονιμότητας με τους κιτρινόμαυρους.

Αν όχι αυτός, τότε ποιος; Ένας άλλος Έλληνας ή κάποιος τυχοδιώκτης ξένος; Ας σοβαρευτούμε!

Δεν προσπαθώ να κάνω αγιογραφία στον Δέλλα και αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θα παρεξηγήσουν την υποστήριξή μου στο πρόσωπό του. Με γνώμονα τα δεδομένα δύο χρόνων, την προσωπικότητά του, τις ικανότητες του και με βάση τη λογική, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Δέλλας είναι "κεφάλαιο" για την ΑΕΚ και σε περίπτωση που η διοίκηση αποφασίσει να τον απομακρύνει από το πόστο του, θα έχει διαπράξει ένα τεράστιο σφάλμα που θα αποτελέσει πισωγύρισμα, φρενάροντας βίαια τα άλματα προς τα εμπρός που έκανε αγωνιστικά φέτος η ομάδα του Τραϊανού.

Και πριν προβούν οι επικεφαλής σε οποιαδήποτε κίνηση, ας αναλογιστούν αν θέλουν να βαδίσουν στα βήματα ομάδων που αλλάζουν προπονητές σαν τα πουκάμισα, αναζητώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχείρια, που είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν κάθε διαταγή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοιχτό άφησε το θέμα της παραμονής του στην ΑΕΚ ο Δέλλας

News 24/7

24MEDIA NETWORK