Ο Μπεν Αρφά, o Βάλνερ και το 2008

Ο Αποστόλης Χορτάτος γράφει για την περίπτωση του Μπεν Αρφά που θυμίζει Ρομάν Βάλνερ και τη διαφορετική αντιμετώπιση στις δύο υποθέσεις σε Γαλλία και Ελλάδα.

Ο Μπεν Αρφά, o Βάλνερ και το 2008

Η είδηση πως η Νις δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τον Μπεν Αρφά μετά την απόκτηση του Γάλλου πριν από λίγες ημέρες, από τη στιγμή που έχει αγωνιστεί ήδη με δύο διαφορετικές ομάδες τη φετινή σεζόν, φέρνει στο μυαλό την υπόθεση Βάλνερ, βάσει της οποίας κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή στην Ελλάδα το 2008.

Τι συνέβη με τον Μπεν Αρφά

Ο Μπεν Αρφά έχει αγωνιστεί ήδη σε δύο συλλόγους τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα με τις ρεζέρβες της Νιούκαστλ, αλλά και τη Χαλ Σίτι. Άρα δεν έχει δικαίωμα να παίξει και με τρίτη ομάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 5.3 στον Κανονισμό Ιδιότητας και Μεταγραφών της FIFA, ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να υπογράψει σε τρεις διαφορετικούς συλλόγους σε μία σεζόν, όμως έχει δικαίωμα να αγωνιστεί μόνο σε δύο εξ αυτών.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μετά από σχετικό αίτημα της Νις, έκανε ερώτηση στη FIFA για το ζήτημα. Η FIFA απάντησε πως λογίζει ως επίσημη τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή με τις ρεζέρβες της Νιούκαστλ και ως εκ τούτου εισηγήθηκε τη μη εγγραφή του στη Νις.

Αξιωματούχος της Γαλλικής Π.Ο. μιλώντας στο Reuters υποστήριξε πως αν και η εκτίμηση της FIFA για την υπόθεση είναι μη δεσμευτική (non-binding assessment), η Ομοσπονδία οφείλει να μην παραβλέψει την ετυμηγορία και να μην εκδώσει δελτίο στον παίκτη. Αυτό σημαίνει πως ο Μπεν Αρφά παραμένει στο ρόστερ της Νις, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν.

Η περίπτωση Βάλνερ

Ο Ρομάν Βάλνερ έγινε πανελληνίως γνωστός όταν από την υπόθεση του κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή το 2008, με την ΑΕΚ να κερδίζει το πρωτάθλημα στο γήπεδο και τον Ολυμπιακό να το κατακτά τελικά μετά από δικαστική απόφαση.

Τι είχε συμβεί με τον Βάλνερ; Ο παίκτης ανήκε τον Ιούλιο του 2007 στην σκωτσέζικη Φόλκερκ στην οποία αγωνίστηκε ως αλλαγή σε δύο ματς, δόθηκε δανεικός τον Νοέμβριο στη Χάμιλτον όπου έπαιξε σε τέσσερα ματς και εν συνεχεία έμεινε ελεύθερος, βρίσκοντας ποδοσφαιρική στέγη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η ΕΠΟ είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2008 δελτίο στον Αυστριακό ποδοσφαιριστή και η ομάδα του τον χρησιμοποίησε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στις 3 Φεβρουαρίου του 2008. Ο Ολυμπιακός λαμβάνοντας γνώση της υπόθεσης μετά το τέλος του αγώνα στον οποίο είχε ηττηθεί με 1-0, έκανε ένσταση και εν τέλει κέρδισε τον αγώνα και τους τρεις βαθμούς στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Μπεν Αρφά, o Βάλνερ και το 2008

Η ομάδα της Καλαμαριάς είχε υποστηρίξει στην απολογία της πως δεν είχε λάβει εγκαίρως γνώση για το επαγγελματικό παρελθόν του ποδοσφαιριστή (το διαβατήριό του στο οποίο αναγράφονταν οι ομάδες που είχε αγωνιστεί έφτασε καθυστερημένα στα χέρια των ανθρώπων της ομάδας) και από τη στιγμή που η ΕΠΟ του είχε εκδώσει δελτίο, δεν είχε λόγο να μην τον χρησιμοποιήσει. Η αλήθεια είναι πως ο Απόλλων γνώριζε (είχε ενημερωθεί από τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή), ωστόσο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το νομικό τμήμα της ομάδας πως δεν θα προέκυπτε πρόβλημα. Εν τέλει δεν αναγνωρίστηκε ευθύνη της ΕΠΟ στην υπόθεση (λόγω της έκδοσης του δελτίου) και η ομάδα της Καλαμαριάς έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά.

Ομοιότητες και διαφορετική αντιμετώπιση

Οι ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις είναι μεγάλες. Ουσιαστικά μιλάμε ακριβώς για τα ίδια δεδομένα. Αυτό που αλλάζει είναι η αντιμετώπιση της κάθε υπόθεσης.

Η Γαλλική Ομοσπονδία πριν προχωρήσει στην έκδοση δελτίου του Μπεν Αρφά απευθύνθηκε στη FIFΑ για να διαπιστώσει αν ο ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα συμμετοχής (ακόμη κι αν λάβουμε ως δεδομένο ότι δεν ήταν υποχρεωμένη). Η FIFA απάντησε αρνητικά και η Γαλλική ομοσπονδία δεν προχώρησε στην έκδοση δελτίου (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον διεθνή Τύπο), ενώ η Νις (και από δική της πρωτοβουλία) προστατεύτηκε από συνέπειες ανάλογες με αυτές που είχε υποστεί ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Η ΕΠΟ από την πλευρά της ενήργησε διαφορετικά, ενδεχομένως επειδή δεν γνώριζε. Δεν απευθύνθηκε στη FIFA και έτσι εξέδωσε κανονικά δελτίο στον Βάλνερ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία λειτούργησε με προχειρότητα. Ο Κανονισμός Ιδιότητας και Μεταγραφών είναι επί της ουσίας ένα εργαλείο για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι ομάδες, αλλά και η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ που ελέγχει τη νομιμότητα της μετεγγραφής προτού εκδώσει δελτίο.

Και αν δεχτούμε ότι η ΕΠΟ ορθώς εξέδωσε δελτίο στον Βάλνερ, είναι προφανές ότι δεν έπραξε τα δέοντα για να προστατέψει τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο (αυτό που αυτονόητα οφείλει να προστατεύει) επιτρέποντας να ευτελισθεί το προϊόν και να κριθεί ένας τίτλος στα δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη:

"Γλίτωσε" από τον Μπεν Αρφά ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK