Όπως το είπε η ΕΠΟ! "Ο τελικός έγινε κι έγραψε ιστορία"

Το χρονικό της μέγιστης ποδοσφαιρικής αθλιότητας των τελευταίων ετών με τα ονοματεπώνυμα των υπευθύνων στη φόρα. Από τα δακρυγόνα και τις μάχες σώμα με σώμα, στις ρίψεις γλαστρών κι εν τέλει στην απονομή μιας... κάλπικης κούπας. Γράφει από το Βόλο ο Τόλης Χορτάτος.

06/05/2017 PAOK Vs AEK for Greek Cup season 2016-17, in Panthessaliko Stadium, in Volos - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
06/05/2017 PAOK Vs AEK for Greek Cup season 2016-17, in Panthessaliko Stadium, in Volos - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 06/05/2017 PAOK VS AEK FOR GREEK CUP SEASON 2016-17, IN PANTHESSALIKO STADIUM, IN VOLOS - GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Έτυχε να είμαι ένας από αυτούς που βρεθήκαμε στα δημοσιογραφικά του Πανθεσσαλικού και βιώσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα διαδραματίστηκαν στον επεισοδιακότερο -ίσως- τελικό Κυπέλλου της ιστορίας. Για το αγωνιστικό σαφώς και έχω άποψη, αλλά νομίζω πως αυτό έρχεται τελευταίο σε προτεραιότητα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή...

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Τέσσερις ώρες πριν από την προγραμματισμένη σέντρα του αγώνα, πρώτοι έφθασαν στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Η είσοδός τους στο στάδιο άρχισε να γίνεται με αργούς ρυθμούς, χωρίς να δημιουργηθεί στην αρχή κανένα πρόβλημα. Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν και οπαδοί της ΑΕΚ έξω από το πέταλο τους.

Κι ενώ αυτοί του ΠΑΟΚ γέμιζαν γρηγορότερα τα κενά καθίσματα, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους "κιτρινόμαυρους". Λίγο μετά άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις από ρίψη δακρυγόνων. Οι οπαδοί της Ένωσης είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν με το σχολαστικό έλεγχο κι εκεί η αστυνομία φρόντισε με αυτό τον τρόπο να τους συνετίσει. Η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική, όμως σε καμία περίπτωση το γεγονός αυτό μπορεί να συγκριθεί με ό,τι θα ακολουθούσε.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μετά την είσοδο του μεγαλύτερου όγκου των οπαδών, από την κερκίδα των οργανωμένων του ΠΑΟΚ άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες με στυλό προς την πλευρά αυτών της ΑΕΚ, ενώ πολλές κροτίδες, αλλά και μια μολότοφ έπεσαν στο ταρτάν με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

Μάλιστα κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς αυτούς της ΑΕΚ. Η αστυνομία επενέβη, αλλά δεν κατάφερε να απωθήσει άπαντες. Την ίδια ώρα οπαδοί της ΑΕΚ εισήλθαν και αυτοί εντός του αγωνιστικού χώρου και τελικά ορισμένοι (όχι περισσότεροι από 10) από τα δύο "στρατόπεδα" πιάστηκαν στα χέρια, με το επεισόδιο να λήγει όμως γρήγορα.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

Πάνω από την εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από τα επίσημα, υπάρχει ένας διάδρομος που στέκεται πάνω σε κολόνες και ενώνει τα πάνω διαζώματα των δύο πετάλων. Στο σημείο αυτό οι διοργανωτές και η αστυνομία δεν σκέφτηκαν να τοποθετήσουν 10-15 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας προκείμενου να αποτραπούν οι "ορέξεις" των "ούγκανων" των δύο πλευρών.

Το μόνο που χώριζε τους χουλιγκάνους ασπρόμαυρης και κιτρινόμαυρης απόχρωσης ήταν δύο σιδερένιες πόρτες, όχι και τόσο ψηλές για να αποτελέσουν εμπόδιο. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πρώτα, κατάφεραν να περάσουν στο διάδρομο, προσέγγισαν αυτούς του ΠΑΟΚ και άρχισαν να τους πετούν αντικείμενα (καρέκλες, πέτρες και άλλα) από ψηλά. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άργησαν λίγο, αλλά κατάφεραν κι αυτοί να περάσουν από την πόρτα που τους χώριζε από τον εν λόγω διάδρομο.

Και από τη στιγμή που τα κατάφεραν, ήταν θέμα χρόνου να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς. Από το σημείο εκείνο και έπειτα, πολυπληθείς ομάδες οπαδών άρχισαν να συγκρούονται σώμα με σώμα και για περισσότερο από μία ώρα το σκηνικό συνεχιζόταν, χωρίς η αστυνομία να επεμβαίνει. Προσωπικά τόσο ξύλο δεν έχω ποτέ στη ζωή μου, ΠΟΥΘΕΝΑ! Ένας οπαδός της ΑΕΚ γλίστρησε κάποια στιγμή και περίπου 20 άτομα τον ξυλοκοπούσαν μέχρι να μείνει αναίσθητος.

Για ένα λεπτό στη συνέχεια υπήρξε ανακωχή προκειμένου να περισυλλέξουν οι "κιτρινόμαυροι" τον τραυματία τους κι αμέσως μετά άρχισε ξανά το... σόου. Στη θέση του θύματος της ΑΕΚ, βρέθηκε στη συνέχεια ένας του ΠΑΟΚ με το ξύλο να συνεχίζει να πέφτει ανελέητο και ανεμπόδιστο για ώρα.

Αφού άπαντες είχαν εξαντληθεί από τις μάχες σώμα με σώμα η αστυνομία πήρε απόφαση να επέμβει προσεγγίζοντας το σημείο από την πλευρά του "κιτρινόμαυρου" πετάλου. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα, με πολλούς εκ των εμπλεκόμενων στις ασχήμιες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

ΠΡΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Αφού οι "σκληροπυρηνικοί" εκατέρωθεν σταμάτησαν να πάρουν ανάσες κι ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων της ΑΕΚ αποχώρησε από το γήπεδο, αηδιασμένο από τα έκτροπα, η ένταση μεταφέρθηκε δίπλα από τα επίσημα, στις εξέδρες που η ΕΠΟ και οι δύο ομάδες είχαν μοιράσει προσκλήσεις. Όλα άρχισαν την ώρα που οι γιατροί που βρίσκονταν στο γήπεδο, προσπάθησαν να μεταφέρουν έναν τραυματία οπαδό της ΑΕΚ εκτός, οδηγώντας τον όμως μπροστά από αυτούς του ΠΑΟΚ.

Ορισμένοι πιο θερμόαιμοι, εκτόξευσαν αντικείμενα προς τον τραυματία και τους γιατρούς, προκαλώντας την αντίδραση των "κιτρινόμαυρων". Κουβέντα στην κουβέντα και βρισιά στη βρισιά, η ένταση φούντωσε και οι δύο πλευρές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα με τους VIP να βρίσκονται στη μέση. Έφτασαν μάλιστα να ανταλλάξουν και κάποιες ψιλές, πριν επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις για να τους χωρίσουν.

Η ένταση μάλιστα έφτασε και εντός της ζώνης όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι, μέρος της οποίας όμως είχε καταληφθεί από οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι έκαναν ασχήμιες προς αυτούς της ΑΕΚ που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα, με ένα γενικευμένο επεισόδιο και εντός των δημοσιογραφικών να αποφεύγεται από θαύμα.

ΗΡΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ... ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Κάπου εκεί επικράτησε για λίγη ώρα ηρεμία. Βοήθησε σε αυτό η κοινή έξοδος των δύο ομάδων, που ήθελε να στείλει ειρηνικό μήνυμα. Κι ενώ προσωπικά θεωρούσα απίθανο να διεξαχθεί το ματς, η αστυνομία πήρε απόφαση να ανάψει το "πράσινο" φως για τη σέντρα.

Λίγο αργότερα ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης βρέθηκαν στο χώρο των επισήμων, με τον ηγέτη του ΠΑΟΚ να καλεί μάλιστα αυτόν της ΑΕΚ να καθίσει στο πλευρό του. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα λεπτά μέχρι να προκληθεί ένταση μεταξύ των ίδιων οπαδών που βρίσκονται στις δύο πλευρές των επισήμων.

Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να εκτοξεύουν γλάστρες, οι οποίες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια των Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη, οι οποίοι, υπό το φόβο να τους πάρει κάποια ξώφαλτση, μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους.

ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΙ... ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ

Αφού έληξε κι αυτό το επεισόδιο, είχε φτάσει η ώρα για τη σέντρα. Το παιχνίδι άρχισε, με το γήπεδο όμως να... βράζει. Με κάθε ευκαιρία μάλιστα η ένταση... φούντωνε, η αστυνομία επενέβαινε ως... πυροσβέστης και η... φλόγα καταλάγιαζε ξανά.

Όσοι είχαν μείνει στο στάδιο, από τον ΠΑΟΚ όλοι και από την ΑΕΚ περίπου 2000 λιγότεροι, φάνηκε πως είχαν αντοχές, μετά από τόσο ξύλο, να δουν και λίγο μπάλα. Οι δύο ομάδες όμως δεν τους αντάμειψαν με θέαμα. Επηρεασμένες μάλιστα από όσα είχαν προηγηθεί, έπαιζαν νευρικά και σκληρά.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

Ο διαιτητής Κομίνης φάνηκε από την αρχή διατεθειμένος να χαριστεί στις αγριότητες κι έτσι δεν τιμώρησε καν με κίτρινη κάρτα τον Λέο Μάτος για την αγκωνιά του στον Πατίτο. Τι να το κάνεις όμως, ψιλά γράμματα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε.

Τα... σπόρια και κάτι παραπάνω, ο ρέφερι τα έδωσε απλόχερα στον "δικέφαλο" του βορρά, ο οποίος μπορεί να μην ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ, όμως έβγαζε μεγαλύτερο τσαμπουκά στο παιχνίδι του. Τελικά η βραδιά έμελλε, πέρα από τα όσα εγκληματικά είδαμε στις εξέδρες, να περιλαμβάνει και διαιτητικό έγκλημα, με τον επόπτη Καλφόγλου να μη βλέπει μπροστά στα μάτια του ένα οφσάιντ που έκανε μπαμ, γράφοντας το όνομά του με μελανά γράμματα πάνω στην κούπα που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ. Περισσότερη ανάλυση σχετικά είναι περιττή.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Μετά το τέλος του αγώνα και την απονομή, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου, με αρκετή δόση τραγελαφικότητας. Το πούλμαν της ΑΕΚ είχε χτυπηθεί με πέτρες από οπαδούς του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ. Ο οδηγός το έφερε μέχρι την έξοδο των αποδυτηρίων, η οποία για κακή του τύχη ήταν κάτω από την εξέδρα... θερμόαιμων ΠΑΟΚτσήδων.

Στη θέα του κιτρινόμαυρου πούλμαν οι "ασπρόμαυροι" οπαδοί άρχισαν πετούν και πάλι κάθε λογής αντικείμενα, τα οποία λίγο έλειψε να τραυματίσουν τον Μηνά Λυσάνδρου, ο οποίος είχε μεταβεί στο σημείο για ελέγξει τη ζημιά στο πούλμαν. Εκτοξεύθηκαν από φωτοβολίδες, μέχρι κροτίδες, πέτρες κ.α. ενώ ένας αστυνομικός που βρισκόταν μπροστά, βρήκε ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας iphone που είχαν πετάξει οι οπαδοί. Ένας εκ των επικεφαλής της αστυνομίας απεύθυνε εκκλήσεις (με Χριστούς και Παναγίες) σε συναδέλφους του να σπεύσουν στο σημείο προκειμένου να απομακρύνουν τους μαινόμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ, όμως μάταια, καθώς φάνηκε να τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Μετά από αρκετή ώρα πάντως κι αφού οι οπαδοί είχαν αποχωρήσει, εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία πλέον δεν είχε κανένα έργο να επιτελέσει. Η αποστολή της ΑΕΚ έφυγε τελικά από το Πανθεσσαλικό με το σπασμένο πούλμαν, προκείμενου να καταλύσει στο ξενοδοχείο της στις Αγριές του Βόλου, πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της επιστροφής, το πρωί της Κυριακής, με άλλο πούλμαν.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια βραδιά ντροπή για το ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό. Μια βραδιά που μας αξίζει, αφού εμείς οι ίδιοι ως οπαδοί, δημοσιογράφοι, παράγοντες κτλ, έχουμε εκθρέψει τόσα χρόνια.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ...

Το συμπέρασμά μου από όλα όσα έζησα χθες στο Βόλο είναι ότι το παιχνίδι δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ. Ο Βασιλειάδης είχε δίκιο για τις επιφυλάξεις του, η ΕΠΟ εγκλημάτησε αφού η ανοργανωσιά σε πολλούς τομείς ήταν εμφανής.

Πέρα από το γνωστό θέμα των εισιτηρίων με τα αυτοκόλλητα, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας δεν φρόντισαν ούτε ώστε να φτάσουν οι προσκλήσεις σε χέρια μη σκληροπυρηνικών οπαδών. Τελικά όντως ο τελικός αυτός θα μείνει στην ιστορία, όπως ακριβώς είχε προβλέψει η ΕΠΟ στην έκτακτη ανακοίνωση-τρολάρισμα που εξέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όσο για την αστυνομία, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και άκρως επικίνδυνη. Δεν αρκούσε βλέπετε το σχέδιο για την ασφαλή μετάβαση των οπαδών στο γήπεδο. Όφειλαν να έχουν σχέδιο άμεσης αποτροπής κρουσμάτων βίας και εντός αυτού κι αντ' αυτού είδαμε να δέρνονται ανελέητα οπαδοί για ώρες.

Για το αστείο περί μετακίνησης οπαδών... σε 50 χρόνια και βλέπουμε... Όσο για τον επόμενο τελικό; Εκτός Ελλάδας και όσο πιο μακριά γίνεται.

Photo Credits: Tourette Photography

News 24/7

24MEDIA NETWORK