Αυτός είναι ο νέος αθλητικός εισαγγελέας

Από το "κασέτα-gate", στις πρώτες υποθέσεις ύποπτων αγώνων. Από το ξύλο Δέλλα - Εντόι, στο σορτσάκι του Μήτρογλου και στην ευαισθησία για τα εμπρηστικά πρωτοσέλιδα. Ο Άρης Ασβεστάς σας παρουσιάζει το νέο αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου.

Αυτός είναι ο νέος αθλητικός εισαγγελέας

Ο λόγος για το νέο αθλητικό εισαγγελέα που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο... νέος! Σε ηλικία είναι βέβαια νέος, αλλά στα αθλητικά πράγματα και δη τα ποδοσφαιρικά, είναι παλιός... Πολύ παλιός!

Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, για όσους δεν το θυμούνται, κατείχε τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα για αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2006 ως τον Νοέμβριο του 2011, οπότε και μετατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαβρύτων και τη θέση του πήρε το δίδυμο Λακαφώση - Κορέα. Συνεπώς επιστρέφει σε πολύ γνωστά για εκείνον λημέρια...

Όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ της Πέμπτης (2/10), οπότε και έγινε γνωστή η επιστροφή του στην "αθλητική εισαγγελία", ο κ. Σιμιτζόγλου θεωρείται -από όσους τον γνωρίζουν- ένας λειτουργός της δικαιοσύνης με άρτια νομική κατάρτιση, με επαγγελματική ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι καθόλου τυπολάτρης, ενώ του αρέσει να μελετά όλα τα ενδεχόμενα, εφόσον θεωρεί πως υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης κάποιου αδικήματος.

Για όποιον, εξάλλου, ενδιαφέρεται για τις... ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του, να πούμε ότι ο ίδιος δηλώνει φίλαθλος του Απόλλωνα Σμύρνης!

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως αθλητικός εισαγγελέας, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου ασχολήθηκε με πολλές υποθέσεις που συζητήθηκαν έντονα. Κάποιες, εξακολουθούν ακόμη να συζητιούνται...

Το Contra.gr σας παρουσιάζει τις υποθέσεις στις οποίες παρενέβη στη διάρκεια της θητείας του και είχαν προκαλέσει τον μεγαλύτερο θόρυβο...

Το "κασέτα-gate"

Η μεγαλύτερη υπόθεση σχετικά με το ποδόσφαιρο που είχε χειριστεί στην πρώτη του θητεία ως αθλητικός εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ήταν το περίφημο "κασέτα-gate", όπως είχε χαρακτηριστεί τότε.

Ήταν άνοιξη του 2011 όταν ο Αλέξης Κούγιας και ο Σωτήρης Βοργιάς δημοσιοποίησαν το περιεχόμενο δύο παρανόμως υποκλαπεισών κασετών, στις οποίες ακούγεται μόνο η φωνή του Αχιλλέα Μπέου (ο συνομιλητής του είχε "κοπεί" απ’ την κασέτα) να αναφέρεται στις αναμετρήσεις Άρης - Παναθηναϊκός 0-1 (Σεπτέμβριος 2010) και Μακάμπι - Ολυμπιακός (Αύγουστος 2010).

Ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε για κατάθεση τους δύο καταγγέλλοντες, τον Νικόλα Πατέρα (τον οποίο κατηγόρησε ο Μπέος ότι τον μαγνητοφωνούσε), τον Σοφοκλή Πιλάβιο, τον Γιώργο Δαλούκα, τον Κύρο Βασάρα, τον Βασίλη Τεροβίτσα, δημοσιογράφους και άλλους.

Το αποτέλεσμα ήταν να ασκήσει ποινική δίωξη στον Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα που ήταν διαιτητής στο περίφημο Άρης - Παναθηναϊκός. Μάλιστα, η υπόθεση παραπέμφθηκε απευθείας στο ακροατήριο, έχει πάρει τρεις αναβολές έως τώρα και εκδικάζεται την 1η Απριλίου 2015.

Η υπόθεση για το Μακάμπι - Ολυμπιακός είχε παραπεμφθεί στη συνέχεια στον εισαγγελέα, κ. Μπαξεβάνη, ενώ τότε το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είχε ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ιταλικές αρχές προκειμένου να καταθέσει ο Ιταλός διαιτητής του αγώνα, Λούκα Μπάντι, αλλά και ο Ιταλός αρχιδιαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα. Μετά από λίγο καιρό, ο κ. Σιμιτζόγλου αντικαταστάθηκε, ενώ η τύχη της υπόθεσης αγνοείται...

"Γαύρος", "Πρωταθλητής" και Τύπος

Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων και το κατά πόσο αυτά προάγουν τη βία. Τον Ιούνιο του 2010, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Γαύρος", ώστε να διαπιστωθεί εάν το δημοσίευμα ώθησε τους οπαδούς του Ολυμπιακού να προβούν σε πράξεις βίας στον τέταρτο τελικό της Α1 στο ΣΕΦ.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο "Γαύρος" προκάλεσε πάλι την εισαγγελική παρέμβαση, αυτή τη φορά για δημοσιεύματα εναντίον του τότε γενικού γραμματέα αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, που χαρακτηριζόταν "επικίνδυνος και εμπαθής". Ο εισαγγελέας ήθελε να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη δημοσίευση των επίμαχων σχολίων.

Ακόμα πιο παλιά, εξάλλου, και συγκεκριμένα το 2008, το ενδιαφέρον του κ. Σιμιτζόγλου είχε προκαλέσει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Πρωταθλητής", που απεικόνιζε τον Λουα Λούα να πανηγυρίζει γκολ καβαλώντας το σημαιάκι του κόρνερ!

Τον Σεπτέμβριο του 2011, προχώρησε σε μια κίνηση που δεν είχε προηγούμενο, ούτε επαναλήφθηκε ποτέ: κάλεσε στο γραφείο του όλους τους διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων, παρουσία του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου και του τότε προέδρου της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη! Σε όλους έκανε αυστηρές συστάσεις για χαμήλωμα των τόνων και ζήτησε να μην υπάρχουν εμπρηστικά πρωτοσέλιδα!

Το πρωτάθλημα του 2010

Το Νοέμβριο του 2010, στο στόχαστρο του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου μπήκαν οι φερόμενες ως τοποθετήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη σε ΔΣ της Super League, περί... αθέμιτων μέσων με τα οποία ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2010! Διέταξε μάλιστα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας και τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης. Η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Το... σορτσάκι του Μήτρογλου

Τον Γενάρη του 2011, ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε για εξηγήσεις τον Κώστα Μήτρογλου, με αφορμή την ενέργεια του ποδοσφαιριστή να κατεβάσει το σορτσάκι του μπροστά στην εξέδρα, πανηγυρίζοντας γκολ που πέτυχε στο ματς Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-1.

Ο Μήτρογλου ελέγχθηκε για παραβάσεις του αθλητικού νόμου που αφορούν στην προσβολή του αθλήματος και στην πρόκληση επεισοδίων. Ο αθλητικός εισαγγελέας του έκανε συστάσεις και παρέπεμψε την υπόθεση στον Πταισματοδίκη Καλλιθέας. Φυσικά δεν υπήρξε κάποια συνέχεια...

Βασάρας και Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

Τον Ιανουάριο του 2009 και μετά από φωνές για τη διαιτησία του Κύρου Βασάρα, ο κ. Σιμιτζόγλου διερεύνησε το κατά πόσον συντρέχουν λόγοι ώστε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του διεθνούς ρέφερι, για τα σφυρίγματά του στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ!

Ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση που ξάφνιασε, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν μπει στο μικροσκόπιο ενός εισαγγελέα τα λάθη ενός διαιτητή.

Τελικά, ο κ. Σιμιτζόγλου μελέτησε κατά πόσο μπορούν οι αποφάσεις του διαιτητή να προκαλούν βία, αλλά σταμάτησε την υπόθεση, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει σκοπιμότητα στα σφυρίγματα.

Το ξύλο Δέλλα - Εντόι, ο Φερέρ και ο Καραγκούνης...

Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου είχαμε και σε ένα άλλο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, στο ημίχρονο του αγώνα, ο Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε φραστική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καραγκούνη που φέρεται να του είπε: "Να σέβεσαι το ψωμί που τρως σε μια ξένη χώρα". Φραστικό επεισόδιο είχαν και οι Βέλιτς - Κωστένογλου.

Το πιο σοβαρό, όμως, ήταν αυτό ανάμεσα σε Δέλλα και Εντόι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Δέλλας περίμενε τον Εντόι μετά από τη λήξη του αγώνα στη φυσούνα και συνεπλάκησαν. Αιτία ήταν η αποβολή του αμυντικού της ΑΕΚ επειδή τον χτύπησε εκτός φάσης. Ο Δέλλας υποστήριξε ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού προσποιήθηκε ότι χτυπήθηκε και ότι έπεσε κάτω θεαματικά.

Τα γεγονότα αυτά έφτασαν μέχρι το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα, που κάλεσε για συστάσεις τους Φερέρ, Δέλλα, Παπασταθόπουλο, Βέλιτς, Καραγκούνη και Εντόι. Άπαντες είχαν εμφανιστεί τότε ενώπιόν του!

Ο Λυμπερόπουλος και τα πέναλτι

Τη σεζόν 2007-2008, ο κ. Σιμιτζόγλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δήλωση του Νίκου Λυμπερόπουλου μετά τον αγώνα ΑΕΚ - Πανιωνίου 2-3. Ο Έλληνας άσος είχε δημοσιοποιήσει συνομιλία που είχε με τον βοηθό διαιτητή Ουζούνογλου, τον οποίο ρώτησε "γιατί δεν σήκωσες τη σημαία σου; Ήταν ένα πεντακάθαρο πέναλτι", για να πάρει την απάντηση "πάτησα το κουμπί στο σημαιάκι, αλλά ήταν χαλασμένο το μηχάνημα και δεν με άκουσε ο διαιτητής!"

Ο Λυμπερόπουλος επισκέφτηκε το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα στις 18 Μαρτίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Την επομένη του αγώνα, ο διαιτητής Φωτιάδης (που δεν καταλόγισε δύο καταφανέστατα πέναλτι) τέθηκε εκτός πινάκων με απόφαση της ΚΕΔ, ενώ λίγους μήνες μετά εκτός πινάκων τέθηκε και ο βοηθός Ουζούνογλου. Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Το "πράσινο" συλλαλητήριο

Μία ακόμη παρέμβαση που έκανε ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και εντάσσεται στα αδικήματα που διαπιστώνονται και τελούνται έχοντας ως αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις, ήταν τον Απρίλιο του 2008, με αφορμή το ογκώδες συλλαλητήριο των φιλάθλων του Παναθηναϊκού.

Η παρέμβασή του έγινε προκειμένου να διερευνήσει ποιος ήταν ο οργανωτής του συλλαλητηρίου και συνεπώς θα αναλάμβανε και την όποια ευθύνη του αναλογεί. Περαιτέρω ενέργειες δεν χρειάστηκαν.

Τα... πρώτα ύποπτα ματς

Στο μεγάλο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου που ήταν ακόμη αθλητικός εισαγγελέας, δεν είχε εμπλακεί, καθώς η υπόθεση είχε ανατεθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ωστόσο, οι φάκελοι της UEFA με τα ύποπτα ματς είχαν αρχίσει να έρχονται από πολύ νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τον Μάιο του 2010 στο γραφείο του τον τότε πρόεδρο της Super League, Νικόλα Πατέρα, τον Σωκράτη Κόκκαλη (που δεν πήγε, αλλά έστειλε τον Γιώργο Λούβαρη) και τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Σταύρο Αδαμίδη. Ο αθλητικός εισαγγελέας ζήτησε τότε τη συμπαράστασή τους στην αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο αρχικά είχε αναλάβει εκείνος.

Φέρεται, μάλιστα να τους είχε "προειδοποιήσει" ότι η δικαιοσύνη είναι υπέρ του ανοίγματος λογαριασμών και της παρακολούθησης τηλεφώνων...

Η Χαλκιά και ο Δρυμωνάκος

Πέραν των ποδοσφαιρικών υποθέσεων, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου είχε ερευνήσει και το σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο ενεπλάκη η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, ο προπονητής της. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αλλά και οι αθλητές του στίβου Τάσος Γκούσης και Δημήτρης Ρέγας, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

Είχε, μάλιστα, απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τους, όπως επίσης είχε κάνει και σε βάρος του κολυμβητή Γιάννη Δρυμωνάκου που βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Υ.Γ.: Η συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την αντικατάσταση του Αριστείδη Κορέα και του Χάρη Λακαφώση, έγινε μέσα σε λίγες ώρες αγαπημένο θέμα, όχι μόνο των αναγνωστών, αλλά και των δημοσιογράφων. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, άλλωστε η καχυποψία είναι πλέον έμφυτη σε όποιον ασχολείται έστω και λίγο με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθούν τα εξής: Η αντικατάσταση των αθλητικών εισαγγελέων δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν αποτέλεσε και έκπληξη, αφού διανύαμε μέρες ανακατατάξεων στο δικαστικό σώμα. Την απόφαση για αλλαγή στους αθλητικούς εισαγγελείς πήρε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, που εξελέγη στη συγκεκριμένη θέση στις 20 Σεπτεμβρίου και προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές σε όλα τα πόστα και όχι μόνο σε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην αθλητικοί εισαγγελείς δεν είχαν διατυπώσει κάποιο αίτημα μετακίνησης, ενώ δικαστικοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για την αντικατάστασή τους, με δεδομένη την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στα αθλητικά θέματα.

Είναι, ωστόσο, εξόχως σημαντικό, πως οι μεγάλες ποδοσφαιρικές υποθέσεις που χειρίζονταν οι Κορέας, Λακαφώσης, παραμένουν στα χέρια τους! Η έρευνα για την πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ολοκληρωθεί κανονικά από τον πρώτο, ενώ το μεγάλο σκάνδαλο των πλαστών ενημεροτήτων θα εξακολουθήσει να ερευνάται από τον δεύτερο...

Διαβάστε ακόμη

Τέλος οι Κορέας, Λακαφώσης από αθλητικοί εισαγγελείς!

News 24/7

24MEDIA NETWORK