Αυτό είναι το σωστό...

Αυτό είναι το σωστό...
Η ποδοσφαιρική χρονιά έκλεισε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ζήτημα όμως είναι ότι αν και σε αγωνία τα δύο μέρη ήρθαν πολύ κοντά, το ποδοσφαιρικό επίπεδο απέχει έτη φωτός.

Όπως θα διαπιστωθεί σίγουρα και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μας, η εφετεινή πηγή αδρεναλίνης που υπήρξε το πρωτάθλημα οφείλεται σαφώς στην αποδυνάμωση των λεγομένων μεγάλων ομάδων εν αντιθέσει με την σταθερότητα των «μεσαίων». Έτερη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαθέτοντας την πιο γερασμένη, αργή και προβληματική ομάδα των τελευταίων ετών κατέκτησε τελικά το ντάμπλ. Η Α.Ε.Κ. «ανανεωμένη», κομπλαρισμένη για μεγάλο μέρος της περιόδου και φτωχή ποιοτικά σε πολλές θέσεις, χρειάστηκε να αυτοχειρήσει για να χάσει τον τίτλο (και λίγο Βασσάρα). Ο Παναθηναϊκός χωρίς να έχει περισσή ποιότητα σε σχέση με ομάδες του παρελθόντος παραλίγο και αυτός να στεφτεί πρωταθλητής.

Τα αίτια είναι κυρίως οικονομικά και εν μέρει δικαιολογημένα. Η αγωνία και οι εναλλαγές είναι ασφαλώς καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέπει τις συνέπειες που κρύβονται και δεν είναι άλλες απο τις εκτός των συνόρων αδυναμίες μας. Ως πρωταθλητές Ευρώπης θα εκπροσωπηθούμε από τις τρεις προαναφερθείσες ομάδες μαζί με ΠΑΟΚ, Ξάνθη και Άρη. Όλοι αδυνατούν να ισχυριστούν ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν με ευρωπαϊκές προσδοκίες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί μόλις καταλαγιάσουν τα πανηγύρια.

Ένα άλλο σημείο που ο γράφων επισημαίνει κάθε χρόνο και θα το κάνει και τώρα, αφορά τις «μικρότερες» ομάδες που εφέτος έδειξαν καλό πρόσωπο. Θα πρέπει να μάθουν να αναζητούν περισσότερα την επόμενη χρονιά και όχι να αρκούνται σε μια καλή πορεία κάθε 3-4 χρόνια. Το γενικό τους επίπεδο παρέμεινε σταθερό, αλλά επιτέλους πρέπει να ανέβει. Ειδικά αυτό αφορά ομάδες που μπορούν να σταθούν από άποψη ονόματος, δυναμικού και οπαδών, όπως είναι η Ξάνθη, ο Ηρακλής και κυρίως ο Π.Α.Ο.Κ.. Όπως φάνηκε και από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, οι εκτός Αθηνών περιοχές έχουν μεγάλη ποδοσφαιρική δυναμική που χρόνια ταλαιπωρείται από αεριτζήδες και μικροαπατεώνες.

Χαρήκαμε όλοι το εφετεινό πρωτάθλημα, αν και το τέλος του ήταν για κάποιους εξαιρετικό και για άλλους απογοητευτικό. Τα δείγματα δεν ήταν καλά, αλλά σίγουρα ήταν ενθαρυντικά. Περιμένουμε με αγωνία... του χρόνου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK