Champions League: Μία πρώτη εκτίμηση

Champions League: Μία πρώτη εκτίμηση

Όταν στα πρώτα χρόνια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κυριαρχούσαν οι ομάδες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία οι δημοσιογράφοι της εποχής μιλούσαν για την κυριαρχία των λατίνων στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την οποία οι Βόρειοι αγκομαχούσαν να σπάσουν. Βέβαια το 1967 η Σέλτικ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι και οι ομάδες του Βορρά μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές και να σηκώνουν κούπες ευρωπαϊκές.

Σαράντα χρόνια περίπου αργότερα το μεγάλο τραστ των Λατίνων ξαναχτυπά, αυτήν την φορά στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ισπανικές ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου αλλά και οι ιταλικές που δείχνουν να ξαναβρίσκουν την χαμένη αίγλη τους μπαίνουν στην αφετηρία της φετινής διοργάνωσης με την στάμπα του φαβορί, καταδικασμένες, θα έλεγε κανείς, να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το τρόπαιο.

Γιατί πραγματικά έστω και αν η Αρσεναλ τρομοκρατεί τους αντιπάλους της στην πρέμιερσιπ, έστω και αν η Πόρτο κουβαλάει πάνω της το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, έστω και αν η Μπάγερν είναι πάντα Μπάγερν, η Βαλένθια, η Ρεάλ, η Μαρτσελόνα, η Μίλαν και η Γιουβέντους –τολμάμε την πρόβλεψη- είναι τα φαβορί του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Και ευθύς εξηγούμεθα:

H Bαλένθια , πρωταθλήτρια Ισπανίας και Κυπελλούχος ΟΥΕΦΑ προέρχεται από μία καταπληκτική χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας εντυπωσίασε με το μεστό παιχνίδι της. Κράτησε όλα τα αστέρια της και άλλαξε μόνο προπονητή αφού ο Μπενίτεθ προτίμησε την πρόκληση της Λίβερπουλ. Ο Ρανιέρι, νέος τεχνικός των νυχτερίδων, είναι αρκετά έξυπνος για να αλλάξει ένα πλάνο που πέρυσι δούλεψε μία χαρά. Συμπέρασμα: Η Βαλένθια με την σοβαρότητα που την διακρίνει μπορεί να φτάσει ψηλά. Αλλωστε η φετινή ομάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση χειρότερη από αυτές του 2000 και του 2001 που έφτασαν στον τελικό.

H Ρεάλ με το ζηλευτό ρόστερ ενισχύθηκε στην άμυνα με Σάμουελ και Γουντγκέιτ ενώ στην επίθεση πρόσθεσε ένα ακόμη χρυσό κρίκο στην αλυσίδα των αστέρων της με την απόκτηση του Μάικλ Οουεν. Επίσης πήρε σοβαρό προπονητή (Καμάτσο) για να αντικαταστήσει τον Κεϊρόζ που έτρεμε όταν μιλούσε στις βεντέτες. Παρά την μαύρη τρύπα στον χώρο του κέντρου η βασίλισσα μπορεί να πάρει το τρόπαιο. Αρκεί ο Καμάτσο να διαχειριστεί το ρόστερ με έξυπνο τρόπο.

Στην Μπαρτσελόνα, ο Φρανκ Ράικαρντ έχει την ευτυχία να κοουτσάρει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον Ροναλντίνιο ο οποίος πλαισιώθηκε με ποδοσφαιριστές της αξίας των Ντέκο, Ζιουλί και Λάρσον. Αν η «Μπάρτσα» νικήσει τον κακό της εαυτό μπορεί να κάνει θαύματα. Η διάθεση πάντως δεν λείπει από τους Καταλάνους οι οποίοι θέλουν να μπουν στο μάτι της μισητής Ρεάλ.

Στην Ιταλία τώρα ουδείς μπορεί να αγνοήσει την Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μία ομάδα που το 2003 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το 2004 έκανε πλάκα στους αντιπάλους της στο Καμπιονάτο μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Ο Σεφτσένκο είναι πάντα εκεί, ο Κακά θα έχει άλλο ένα χρόνο πολύτιμης εμπειρίας στις πλάτες του ενώ αποκτήθηκαν οι Κρέσπο και Σταμ. Θαυμάσια υλικό για μία ομάδα που σιχαίνεται να βγαίνει δεύτερη.

Η Γιουβέντους που άρπαξε τον Φάμπιο Καπέλο από τα χέρια της Ρόμα είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο. Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς που αποκτήθηκε την ύστατη ώρα θα δώσει άλλη ποιότητα στην επιθετική γραμμή ενώ ο Καναβάρο με την εμπειρία του θα προσφέρει πολύτιμες λύσεις στην άμυνα. Και μην ξεχνάτε ότι οι παλιοί στο Τορίνο είναι αλλιώς. Τρεζεγκέ, Ντελ Πιέρο και οι υπόλοιπες βεντέτες της «Γιούβε» έχουν την ευκαιρία να δείξουν ξανά τι αξίζουν.

Οσον αφορά τους έτερους διεκδικητές εμείς θα κρατήσουμε μικρό καλάθι. Η Αρσεναλ καλείται να ξεπεράσει τα συμπλέγματα που την καταδιώκουν όταν αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Τσέλσι είναι μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή, η Γιουνάιτεντ ψάχνεται, η Μπάγερν προσπαθεί να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα ενώ η Πόρτο βρίσκεται σε στάδιο αλλαγών.

Βέβαια πριν καθήσετε αναπαυτικά στις πολυθρόνες σας για να απολαύσετε το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ θυμηθείτε ότι υπάρχουν και οι εκπρόσωποι της ανατολικής Ευρώπης που παραδοσιακά κάνουν πολλές ζημιές στους μεγάλους.

Οπως και να έχει πάντως σας ευχόμαστε καλό σεντόνι, καλές ποδοσφαιρικές βραδιές γεμάτες ένταση και αγωνία. Και αν πέσουμε έξω στις προβλέψεις, θα επανέλθουμε, Μάιο μήνα, «απολογούμενοι».


News 24/7

24MEDIA NETWORK