Οι "Δούκες" του μπάσκετ

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για το Ντιουκ που επέστρεψε στο θρόνο του, κάνει ειδική μνεία στο απόλυτο προπονητικό μοντέλο του Μάικ Σιζέφσκι και αναλύει τα κέρδη των Μπλου Ντέβιλς μετά την κατάκτηση του NCAA.

Οι "Δούκες" του μπάσκετ

Μπροστά σε 70.000 θεατές στέφθηκε ο πρωταθλητής του φετινού κολεγιακού πρωταθλήματος στην Ινδιανάπολη. Στην προαναγγελία του φάιναλ φορ έγραφα για το θεωρητικά αχτύπητο Κεντάκι και για τους… δελφίνους του φετινού στέμματος και έκανα μια αναφορά στο Ντιουκ. ‘’Είναι όπως οι Γερμανοί στο ποδόσφαιρο. Παίζουν όλοι για να κερδίσει στο τέλος το Ντιουκ’’.

Η αλήθεια είναι ότι και φέτος οι "Δούκες" είχαν πολύ καλή ομάδα, αλλά κανείς δεν τους έδινε τύχη λόγω…Κεντάκι. Η ηχηρή αποτυχία της δεύτερης ομάδας στην ιστορία που έφτασε αήττητη στο φάιναλ φορ και έχασε στον ημιτελικό (μετά το Νεβάντα Λας Βέγκας του Ταρκάνιαν πριν από 25 χρόνια) άνοιξε το δρόμο στο Ντιουκ για τον 5 τίτλο της ιστορίας του. Εδώ και λίγες ώρες στην Αμερική έχει ξεκινήσει το κουβεντολόι με αντικείμενο μια απλή ερώτηση: Είναι ο Μάικ Σιζέφσκι ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών; Υπάρχουν πολλοί που τον συγκρίνουν πια ευθέως με τον Τζον Γούντεν, τον αρχιτέκτονα της απόλυτης κολεγιακής δυναστείας, του UCLA.

Με μια σημαντική υποσημείωση που έκανε ο "γκουρού’" του κολεγιακού μπάσκετ Ντικ Βαϊτάλ. ‘’Ο Σιζέφσκι έχει κτίσει την καριέρα του σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο έντονος και το να κάνεις όσα έχει κάνει μετράνε πολύ περισσότερο’’.

Μικρή σημασία έχει αν ο Σιζέφσκι είναι ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών στο κολεγιακό και ένας από τους 4-5 μεγαλύτερους προπονητές σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον πλανήτη. Προσωπικά τον έχω στην ίδια λίστα με τον Γούντεν, τον Ρεντ Αουερμπαχ, τον Φιλ Τζάκσον, τον Γκρεγκ Πόποβιτς τον Αλεξάντρ Γκομέλσκι και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς (η σειρά εντελώς τυχαία)…

"Εργοστάσιο" παραγωγής παικτών

Ο Σιζέφσκι και το πρόγραμμα του Ντιουκ έχουν στείλει καμιά σαρανταριά παίκτες στο ΝΒΑ και παρότι δεν έψαξα στο σχετικό στατιστικό ενδέχεται μόνο η Νορθ Καρολάινα να έχει τροφοδοτήσει με περισσότερους απόφοιτους της το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Μόνο αυτή τη στιγμή παίζουν18! Το νούμερο των παικτών του που έχει παίξει στο εξωτερικό είναι απλά…απροσδιόριστο. Αρκετοί δικοί του παίκτες έχουν περάσει από τα μέρη του με πρώτο τον Αιγύπτιο σέντερ Αλαά Αμπντελνάμπι που έπαιξε πριν από μια εικοσαετία στον Παπάγου και τελευταίο τον Ντε Μάρκους Νέλσον που παίζει στον Παναθηναϊκό.

Επτά οκτώ πρώην βοηθοί του είναι πια πρώτοι προπονητές σε κολέγια και ο ίδιος ο Σιζέφσκι συνεχίζει ένα μοναχικό δρόμο. Δεν υπάρχει πια εν ενεργεία προπονητής που να βρίσκεται έστω κοντά στα κατορθώματά του. Με πέντε εθνικά πρωταθλήματα και 12 φάιναλ φορ ο Σιζέφσκι κάθεται αναπαυτικά στο θρόνο του αν και προσωπικά θεωρώ ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο τα όσα έχει κάνει με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ μετά το 2006 και την οδυνηρή για τους Αμερικάνους ήττα στη Σαϊτάμα από την εθνική μας.

Ο άνθρωπος που είναι απόλυτος κυρίαρχος μιας ομάδας και ενός προγράμματος όλο το χειμώνα, το καλοκαίρι υποχρεώνεται να μεταλλαχθεί σε ένα ‘’μάνατζερ’’ που κατευθύνει επαγγελματίες του ΝΒΑ, παίκτες με τεράστια ‘’εγώ’’ και καλείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τους μετατρέψει σε ομάδα! Ο Σιζέφσκι για να εναρμονίσει τη λογική του στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ και στις συνθήκες που συναντάει εκεί χρειάστηκε πάνω από μια εικοσαετία. Απέτυχε το 1990 στην Αργεντινή, απέτυχε το 2006 στην Ιαπωνία αλλά στη συνέχεια τον περίμεναν δύο πρωτιές σε Ολυμπιακούς αγώνες και σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το απόλυτο προπονητικό μοντέλο

Ο Σιζέφσκι μοιάζει με το απόλυτο προπονητικό μοντέλο. Ακόμη και οι επικριτές του δεν έχουν πολλά να πουν σε βάρος του. Τον κατηγορούν γιατί είναι…κλαψιάρης με τους διαιτητές και όσο περνάνε τα χρόνια η γκρίνια του μεγαλώνει, τον επικρίνουν γιατί λένε ότι οι διασυνδέσεις του με τη Nike και η συνεργασία του με την εθνική ομάδα του δίνουν το δικαίωμα να βρίσκει και να μαζεύει τους καλύτερους παίκτες από όλη την Αμερική για το Ντιουκ, του γράφουν εδώ και μια 20ετία ότι επικαλέσθηκε ανύπαρκτα προβλήματα υγείας και παράτησε στη μέση της σεζόν 1994-95 τη χειρότερη ομάδα που είχε ποτέ, την οποία φόρτωσε στο βοηθό του για να μη χαλάσει το ρεκόρ και την εικόνα του επιτυχημένου κόουτς.

Οι "Δούκες" του μπάσκετ

Ακόμη και αν όλα αυτά ισχύουν δεν είναι αρκετά για να βάλουν πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του Κόουτς-Κ. Ακόμη και ο ‘’ανέγγιχτος’’ θρύλος του κολεγιακού Τζον Γούντεν κατηγορήθηκε πολύ διακριτικά ότι την εποχή που έκτιζε τη δυναστεία του UCLA είχε κρυφούς χρηματοδότες που του έδιναν την ευκαιρία να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική και να πείθει τους καλύτερους παίκτες να παίξουν στην ομάδα του, την εποχή που τα περισσότερα κολέγια διάλεγαν αθλητές μόνο από κοντινά γυμνάσια.

Τι απομένει στον Σιζέφσκι; Λίγα πράγματα πια καθώς είναι 67 ετών και το κοντέρ του χρόνου του μετράει αντίστροφα για το τέλος μιας μεγάλης καριέρας. Έχει ήδη 35 χρόνια στον πάγκο των ‘’μπλε Διαβόλων’’ και ένα λογικό ρεκόρ που μπορεί να σπάσει είναι αυτό του Ρέι Μέγιερ που κάθισε στον πάγκο του κολεγίου Ντι Πολ για 42 σεζόν. Με 50 νίκες περισσότερες από τον Τζιμ Μποουχάιμ του Σίρακιουζ είναι ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία του κολεγιακού και ο μοναδικός που έχει σπάσει το φράγμα των 1000 νικών.

Τεράστια κέρδη

Η νίκη του στο φάιναλ φορ θα φέρει στα ταμεία του Ντιουκ πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια από τα ποσοστά που του αντιστοιχούν σε τηλεοπτικά δικαιώματα και σπόνσορες. Αλλά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο κέρδος του πανεπιστημίου από την παρουσία του Σιζέφσκι.

Το βασικό είναι ότι ποτέ δεν συνδέθηκε το όνομα του σχολείου ή του Κόουτς-Κ με σκάνδαλα χρηματισμού παικτών ή προσηλυτισμού τους με παράνομες μεθόδους, είναι ότι ποτέ το Ντιουκ δεν τιμωρήθηκε για παράβαση των σκληρών κανονισμών του ΝCAA, είναι τέλος το γεγονός ότι ακόμη και σε εποχές που οι παίκτες γυρίζουν εύκολα τις πλάτες τους σε ένα κολεγιακό πτυχίο και προτιμάνε τα εκατομμύρια του ΝΒΑ έχει ακόμη ένα πολύ ψηλό ποσοστό αποφοίτησης των μαθητών-αθλητών του.

Διαβάστε ακόμη:

Επέστρεψε στο θρόνο του το Ντιουκ (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK