Πέντε αγωνιστικές, έξι ερωτηματικά

Μετά το πέρας της 5ης αγωνιστικής του top-16 της Ευρωλίγκας ο Δημήτρης Καρύδας απαντά σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση-πρόκριση.

Πέντε αγωνιστικές, έξι  ερωτηματικά

Η 5η αγωνιστική του ΤΟΠ-16 ήρθε και πέρασε χωρίς αποτελέσματα που αλλάζουν σημαντικά τη ζωή των ομάδων. Η τουλάχιστον των περισσότερων από αυτές. Κυρίως, γιατί σημειώθηκε μόλις μια εκτός έδρας νίκη (η Φενέρ πέρασε από τη Μάλαγα) γεγονός που δεν ανέτρεψε ουσιαστικά καμία από τις διαμορφωμένες ισορροπίες.

Συνεπώς, μάλλον έχουμε ακόμη πολλές αναπάντητες ερωτήσεις για το μέλλον και τις εννιά αγωνιστικές που μας περιμένουν στη διαδρομή.

Α’ όμιλος

Είναι τόσο καλή η Μακάμπι; Μετά την ομάδα που πήγε στο φάιναλ φορ του 2011 ποτέ δεν πιστέψαμε ότι η Μακάμπι είχε ξαναφτιάξει ένα αξιόλογο σύνολο. Η περσινή ομάδα μας διέψευσε πανηγυρικά. Η φετινή μοιάζει χειρότερη ποιοτικά αλλά μετά τη νίκη επί της Ρεάλ απειλεί πια το Ισπανικό δίπολο που έμοιαζε…σίγουρο για το 1-2 του ομίλου. Ήδη, έχει νικήσει στο Τελ Αβίβ και τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα. Καθόλου άσχημα…

Πότε θα νικήσει εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός; Παρά τα πολλά προβλήματα του επιβεβαίωσε και αυτή την αγωνιστική ότι όταν παίζει στο ΟΑΚΑ βγάζει τόση ενέργεια που του φτάνει για να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ακόμη όμως δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πετύχει μια νίκη εκτός συνόρων που θα κάνει τη διαφορά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το θετικό είναι ότι έχει μπροστά του τους θεωρητικά ‘’εύκολους’’ αγώνες για να πετύχει όχι μια αλλά περισσότερες εκτός έδρας νίκες. Η πρώτη ευκαιρία είναι στο Βερολίνο. Για την ώρα είναι κανονικά και με το νόμο μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης αλλά η αλήθεια είναι ότι με το στερεότυπο του ‘’καλός εντός-κακός εκτός’’ αυτό δεν αποτελεί διαβατήριο για να πάει πιο μακριά από την οκτάδα. Καλό νέο είναι ότι ενδέχεται να απογοητευτούν μέχρι να πάει στο Βελιγράδι ή το Κάουνας δύο από τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσει εκτός Ελλάδος.

Ποιος θα βγει από τον….σωρό; Η εικόνα του ομίλου δείχνει ότι η τετράδα για την οποία όλοι υποστήριζαν ότι θα περάσει στον επόμενο γύρο (Ρεάλ, Μπαρτσεόνα, Παναθηναϊκός, Μακάμπι) έχει το πλεονέκτημα. Αλλά τρεις τουλάχιστον ομάδες που ακολουθούν δείχνουν ικανές να κυνηγήσουν την πρόκριση μέχρι τέλους. Η ΄Αλμπα έχει ως προίκα τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο Βερολίνο και ένα μεγάλο συν αφού πέρασε από την έδρα της Γαλατασαράι και δείχνει ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για να σπάσει την τετράδα. Η Γαλατά είναι στην κόψη του ξυραφιού αφού ότι έχασε στο γήπεδο της (από την Άλμπα) το ρέφαρε εκτός έδρας με τη νίκη στο Βελιγράδι. Τώρα αν θα βαρύνουν το ίδιο αυτά τα αποτελέσματα είναι μια άλλη συζήτηση. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε ως ατού την δυνατή έδρα του αλλά ήδη τον άφησε πίσω η ήττα από τους Τούρκους στο Βελιγράδι. Επειδή, είναι ομάδα που δυσκολεύεται να κερδίσει εκτός έδρας δύσκολα θα ανατρέψει την κατάσταση.

Β΄ όμιλος

Πότε θα χάσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας; Απλά πράγματα. Αν δεν χάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ τότε ενδέχεται όποια ήττα κάνει να οφείλεται σε…ατύχημα! Ήδη, έχει βγάλει από το πρόγραμμα της τις άλλες δύο πολύ δύσκολες έδρες (Εφές, Φενέρ) με νίκη και μόνο στον Πειραιά μοιάζει να ‘’τρίζει’’ το αήττητο της. Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί κάποια άλλη ομάδα του ομίλου να την κερδίσει στο γήπεδο της.

Πόσα παιχνίδια θα κερδίσει τις επόμενες δύο αγωνιστικές ο Ολυμπιακός; Δύσκολη απάντηση. Περιμένει την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ και μετά κλείνει εκτός έδρας στη Ρωσία με τη Νίζνι. Είναι ικανός να τελειώσει τον πρώτο γύρο με 6-1 αλλά το ίδιο πιθανό μοιάζει και το….4-3. Η αλήθεια είναι ότι αν κάνει δύο νίκες στις επόμενες δύο αγωνιστικές τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να του στραβώσει κάτι στο δεύτερο γύρο και να μην τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις. Με μια (οποιαδήποτε) νίκη θα συνεχίσει να έχει πλεονέκτημα απέναντι στους Τούρκους ‘’κυνηγούς’’ του, ενώ αν δεν κερδίσει κανένα από τα δύο επόμενα παιχνίδια θα μπει στον δεύτερο γύρο έχοντας ως μοναδικό αληθινό πλεονέκτημα τη νίκη επί της Φενέρ στην Πόλη.

Ποιος μπορεί μπει ‘’σφήνα’’ στην τετράδα; Και σε αυτό τον όμιλο η πρώτη τετράδα μοιάζει πολύ ισχυρή για να σπάσει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι διώκτες στο κυνήγι της πρόκρισης είναι επίσης ικανές ομάδες. Η Νίζνι είναι εντελώς απρόβλεπτη αλλά ο χρόνος που περνάει μοιάζει να λειτουργεί υπέρ της. Κυνηγάει πάντως να ‘’σβήσει’’ την εντός έδρας ήττα από τη Φενέρ. Η Λαμποράλ δείχνει πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την ομάδα της πρώτης φάσης. Η Αρμάνι και η Μάλαγα είναι ήδη εκτός μάχης…Αλλά οι νίκες που θα μαζέψουν εντός έδρας θα αποτελέσουν ‘’βαρόμετρο’’ για την εξέλιξη του ομίλου συνολικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK