Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την ζωή σαν παραμύθι του Ρον Αρτέστ, που είχε τις δυνατότητες να φτάσει στην κορυφή κι εν τέλει έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους.

Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

Πάνε γεμάτα 15 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Μέτα Γουόρλντ Πις (τότε λεγόταν Ρον Αρτέστ) πάτησε ευρωπαϊκά χώματα. Ήταν καλοκαίρι του 2000 και ο Ρον Αρτέστ, που μόλις είχε συμπεριληφθεί στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα ρούκις της χρονιάς, βρέθηκε στο... Πέραμα! Τι δουλειά είχε εκεί; Τον είχαν καλέσει οι Active Member για να γυρίσουν παρέα ένα βίντεο με τίτλο "Φύλακας Άγγελος", τα έσοδα του οποίου θα πήγαιναν σε λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Κατηφόρισα στο Πέραμα με μια κάμερα της "Nova' για να κάνουμε μια συνέντευξη με τον Αρτέστ. Έμοιαζε απόλυτα εξοικειωμένος με τη φτωχογειτονιά. Στο ανοιχτό γηπεδάκι που κάναμε το γύρισμα έκανε πλάκα με τα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί και ο αρχηγός των Active Member, ο Μιχάλης Μυτακίδης ή B.D. Foxmoor, μού επιβεβαίωσε αυτό που έβλεπα: "Έτσι είναι όλη μέρα. Γυρίζει στη γειτονιά, μιλάει με τον κόσμο, είναι τόσο απλός και προσιτός που έχουμε πάθει πλάκα". Ο Νικήτας, άλλο μέλος του γκρουπ εκείνη την εποχή, είδε και έπαθε να τον ξεκολλήσει από το γηπεδάκι. Όταν του ζήτησα να κάνει κάτι με τη μπάλα για τις ανάγκες του γυρίσματος, ο Ρον έβγαλε το μπλουζάκι που φορούσε και άρχισε να καρφώνει σαν τρελός τη μπάλα.

"Έρχεται και παίζει με τα παιδιά μονό όλη τη μέρα. Τρέμουμε μην τραυματιστεί. Έχει έρθει ανασφάλιστος για να κάνει το γύρισμα του βίντεο", έλεγε ο Νικήτας. Ο Αρτέστ έμοιαζε πραγματικά στο στοιχείο του και έτσι ήταν: "Είμαι παιδί του γκέτο κι έτσι θα είμαι πάντα. Μεγάλωσα στο Κουίνς, όχι σε κάποιο πλούσιο προάστιο. Και εδώ η περιοχή μου το θυμίζει πολύ".

Τι μεσολάβησε από εκείνα τα αθώα χρόνια, μέχρι το θρυλικό "Malice in the Palace", τον μεγαλύτερο καβγά στην ιστορία του ΝΒΑ; Τι έκανε έναν από τους πιο προικισμένους all around παίκτες στη σύγχρονη ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος να μετατραπεί σε "μαύρο πρόβατο", έναν μπασκετμπολίστα που οι υπερφυσικές αμυντικές επιδόσεις του πήγαιναν χέρι χέρι με τις κόντρες και τις τιμωρίες; Θα το δούμε στην πορεία.

FILE - This Nov. 19, 2004 file photo shows Indiana Pacers forward Ron Artest fighting with a fan during a a brawl at a game against the Detroit Pistons, in Auburn Hills, Mich. Violence is part of the game in many sports. But when athletes cross the line it can attract the attention of authorities _ sometimes from within their sport and in other cases from criminal prosecutors. The punishment of four members of the New Orleans Saints for participating a cash-for-hits bounty system targeting opponents is the latest example but not the only one. (AP Photo/Duane Burleson, File)
FILE - This Nov. 19, 2004 file photo shows Indiana Pacers forward Ron Artest fighting with a fan during a a brawl at a game against the Detroit Pistons, in Auburn Hills, Mich. Violence is part of the game in many sports. But when athletes cross the line it can attract the attention of authorities _ sometimes from within their sport and in other cases from criminal prosecutors. The punishment of four members of the New Orleans Saints for participating a cash-for-hits bounty system targeting opponents is the latest example but not the only one. (AP Photo/Duane Burleson, File) ASSOCIATED PRESS

Ο καυγάς που έμεινε στην ιστορία

Το σίγουρο είναι ότι ο Μέτα Γουόρλντ Πις, όπως λέγεται από το 2011 ο Ρον Αρτέστ με απόφαση δικαστηρίου, δεν μοιάζει να τιμάει και πολύ το όνομα που διάλεξε. Το "Meta" στη βουδιστική διάλεκτο είναι η λέξη που ορίζει την καλοσύνη. Ο κύριος καλοσυνάτος παγκόσμιος ειρηνευτής, όπως είναι η ελεύθερη μετάφραση του ονόματος του, είναι η πιο αμφιλεγόμενη περίπτωση παίκτη των τελευταίων ετών.

Είναι κρίμα που το όνομα του Αρτέστ, πέρα από τις φοβερές αθλητικές επιδόσεις του, συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα επεισόδια στην ιστορία του ΝΒΑ.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2004, σε ένα "τελειωμένο" παιχνίδι με τους Πίστονς μέσα στην έδρα τους, το παλάτι του "Όμπερν Χιλ", ο Αρτέστ έκανε ένα αχρείαστο σκληρό φάουλ στον Μπεν Ουάλας, το οποίο ξεκίνησε μια φοβερή παρτίδα... μποξ μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Το θέμα θα τελείωνε εκεί με τις ανάλογες ποινές και θα ήταν ένας ακόμη καβγάς μεταξύ παικτών. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Μόνο που ο Αρτέστ πέρασε τη λεπτή κόκκινη γραμμή, όταν σκαρφάλωσε στην εξέδρα και κτύπησε έναν οπαδό των Πίστονς.

Ο δεύτερος γύρος του καβγά ήταν ο πιο άγριος στα χρονικά του ΝΒΑ και η λίγκα δεν μπορεί να δεχτεί ένα πράγμα: Την ασέβεια κατά του... πελάτη που πληρώνει αδρά για να δει ένα παιχνίδι. Ο Αρτέστ τιμωρήθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε παίκτη από το ΝΒΑ. Έχασε τις επόμενες 73 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και 13 ματς των Πέισερς στα πλέι οφ!

Συμπεριφορά που... προειδοποιούσε

Από εκεί και πέρα, ήταν μόνιμα το "μαύρο πρόβατο" του ΝΒΑ για την επόμενη δεκαετία που έπαιξε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τα σημάδια βέβαια είχαν αρχίσει να φαίνονται νωρίτερα, αλλά κανείς δεν είχε δώσει σημασία. Πίσω στα χρόνια του στο Σικάγο, όπως παραδέχτηκε αργότερα σε μια συνέντευξη του, ο Ρον είχε πιει μισό μπουκάλι κονιάκ στο ημίχρονο ενός αγώνα, ενώ το 2003, αρκετά πριν από τον καβγά στο Ντιτρόιτ, είχε τιμωρηθεί δύο φορές μέσα στην ίδια σεζόν γιατί έσπασε μια κάμερα τηλεοπτικού σταθμού και γιατί αρπάχτηκε με τον κόουτς του Μαιάμι, Πατ Ράιλι.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς του μεγάλου καβγά είχε εισπράξει άλλη μια τιμωρία δύο αγωνιστικών από τον προπονητή των Πέισερς, γιατί όταν αυτός του έκανε παρατηρήσεις ότι δεν παίζει καλά, δήλωσε κουρασμένος: "Ολο το καλοκαίρι έτρεχα πάνω κάτω στην Αμερική για να προωθήσω τον πρώτο δίσκο μου και θέλω δύο μήνες άδεια για να ξεκουραστώ".

Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

Η ανταλλαγή με Πέτζα και η αιτία που κανείς δεν λέει

Κάποια στιγμή λίγο πριν από το τέλος της σεζόν 2005-06, οι Πέισερς προχώρησαν σε μια ανταλλαγή που ξένισε όλον τον κόσμο του ΝΒΑ. Έστειλαν τον Αρτέστ στο Σακραμέντο και πήραν τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς που ήδη είχε αρχίσει να έχει ζόρια με την υγεία του. Ο επίσημος λόγος ήταν ότι ο Αρτέστ αποτελούσε μπελά στα αποδυτήρια, είχε ξεκόψει από τους συμπαίκτες του και ήταν ξένο σώμα στην ομάδα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η μέρα που εμφανίσθηκε στην προπόνηση φορώντας πάνω από τα αθλητικά του ρούχα ένα... μπουρνούζι. "Θέλω να σας πω ότι η ζωή είναι ωραία και εύκολη, αρκεί να το αντιληφθούμε", είπε στους εμβρόντητους συμπαίκτες του.

Ο ανεπίσημος λόγος που ποτέ κανείς δεν επιβεβαίωσε δημόσια, αλλά κυκλοφορεί ως φήμη στους... διαδρόμους του ΝΒΑ είναι ότι ο Αρτέστ έπασχε από βαριά μορφή κατάθλιψης. Ήταν υποχρεωμένος να ακολουθεί μια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή και τα φάρμακα που λάμβανε, τον μετέτρεπαν σε έναν υπερκινητικό και με φοβερή ενέργεια άνθρωπο. Όταν δεν τα έπαιρνε, βρισκόταν στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Υποτονικός. Κάτι που ενδεχόμενα εξηγεί και τις φοβερές μεταπτώσεις στο παιχνίδι του αλλά και στη συμπεριφορά του.

Αλήθεια ή ψέματα; Δύσκολο να το πει κάποιος. Τη φήμη φούντωσαν δύο κινήσεις του το 2010: Αποφάσισε να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος του μισθού του (που δεν τον λες και μικρό) σε ιατρικές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας και σχεδόν το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε την απόφασή του να γυρίσει ένα ριάλιτι σόου για την τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τίτλο: "Με λένε τρελό".

Αλλά ακόμη και σε αυτό το θέμα οι αντιφάσεις δεν λείπουν. Δύο φορές δημόσια όταν βρισκόταν στο Σακραμέντο είχε προσφέρει μέρος του μισθού του για άλλους λόγους: Τη μια για να καλύψει τη διαφορά στις διαπραγματεύσεις των Κινγκς με τον συμπαίκτη του, Μπόνζι Ουέλς, και να υπογράψει νέο συμβόλαιο και την άλλη για έναν παρόμοιο λόγο, ώστε να μείνει στην ομάδα ο προπονητής Ρικ Έιντελμαν. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, πάντως, δεν χρειάστηκε να δώσει τα λεφτά, γιατί οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε "ναυάγιο".

Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

Τον αναγέννησε ο Τζάκσον

Και μετά από το "Malice in the Palace", ο Αρτέστ συνέχισε να μαζεύει ποινές με την ίδια ευκολία που άλλαζε ομάδες. Βρέθηκε στο Χιούστον, όπου τους... αγκώνες του δοκίμασαν επώδυνα ο Τζινόμπιλι, ο Μπράιαντ, ο Γκασόλ.

Ό,τι δεν πέτυχε κανείς άλλος από τους προπονητές του, το κατάφερε ο Φιλ Τζάκσον. Στον Αρτέστ είδε τον τέλειο αμυντικό: τον παίκτη που μπορούσε να μαρκάρει από πλέι μέικερ μέχρι... πάουερ φόργουορντ και να τον εξοντώσει. Στους τελικούς του 2010 απέναντι στους Σέλτικς έκανε συγκλονιστικές εμφανίσεις και οι ηρωισμοί του στον 7ο τελικό έδωσαν τον τίτλο στους Λέικερς. Ο Τζάκσον δεν δίστασε να πει ότι ο Αρτέστ ήταν ο αληθινός MVP των τελικών.

Ο πρώτος και τελευταίος τίτλος πρωταθλητή στην καριέρα του δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ο Τζάκσον εγκατέλειψε την "πόλη των αγγέλων" και ο Αρτέστ δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί με κανέναν από τους διαδόχους του στον πάγκο.

Παρότι τα χρόνια είχαν περάσει και οι τραυματισμοί άρχισαν να κτυπάνε αλύπητα το σώμα του, δεν έκανε βήμα πίσω. Το παιδί από τα γκέτο του νεοϋρκέζικου Κουίνς, μεγαλωμένο στους δρόμους, δεν είχε μάθει να παραδίδεται. Δύο φορές ρίσκαρε και γύρισε νωρίτερα από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την κατάσταση του. Για να βοηθήσει την ομάδα στα πλέι οφ, μετά από εγχείριση μηνίσκου που η ιατρική γνωμάτευση τον ήθελε εκτός αγώνων για 6 εβδομάδες, ξανάπαιξε στις 12 μέρες.

Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

Από τα γκέτο στην Ιταλία

Το 2013 τελείωσε ουσιαστικά η καριέρα του στο ΝΒΑ. Πήγε στους Νικς, αλλά ήταν φανερό ότι στα 34 του δεν είχε άλλη "βενζίνη" να κάψει. Κατέληξε στην Κίνα, από όπου έφυγε λόγω τραυματισμού κι αν οι πληροφορίες με βάση ένα τουίτ του αδελφού του επαληθευτούν, από σήμερα θα είναι παίκτης της ιταλικής Καντού.

Δύσκολο να προβλέψει κανείς τι έχει απομείνει από τον καλύτερο αμυντικό όλου του ΝΒΑ το 2004, έντεκα χρόνια αργότερα. Πιθανώς λίγα πράγματα... Καλού κακού, όμως, οι παίκτες της ιταλικής λίγκας ας θυμηθούν ότι ο Ρον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο γκέτο του Κουίνς και δεν έμαθε σε όλη του τη ζωή να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Μπορεί το όνομα που διάλεξε να παραπέμπει στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά ο ίδιος πέρασε μια καριέρα σαν οργισμένο είδωλο. Είτε γιατί το ήθελε ο ίδιος είτε γιατί εκεί τον οδήγησαν οι καταστάσεις.

* Τη συνεργασία του Ρον Αρτέστ με τους Active Member μπορείτε να τη δείτε εδώ...

Τα καλύτερα του Contra.gr:

Ένα "Τρίποντο", μια ιστορία

Ένα μονό στο "Κλουβί" με Μέισον και... Μπέρι

Magic, Air, ESPN και η "μάχη" για τα παπούτσια

News 24/7

24MEDIA NETWORK