Βασιλακόπουλος: Τα δύο πρόσωπα ενός προέδρου

Γιατί ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έλεγε πως οι ελληνικές ομάδες κινδυνεύουν με τιμωρία; Τα κινδυνολογικά σενάρια, οι πιέσεις σε Άρη και η ΑΕΚ και η κρυφή ατζέντα της συνάντησης με τον Κοντονή. Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τα δύο πρόσωπα ενός προέδρου.

Βασιλακόπουλος: Τα δύο πρόσωπα ενός προέδρου
INTIME SPORTS

Δεν πάει περισσότερο από ένας μήνας που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή Super Euroleague της Nova. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας εκείνο το βράδυ παρουσιάστηκε εξαιρετικά προβληματισμένος και εξέφρασε τους φόβους του για την πιθανότητα τιμωρίας των ελληνικών ομάδων που θα ανέβαιναν στο όχημα της Ευρωλίγκα, θα έλεγαν ναι στον Μπερτομέου και δεν θα πήγαιναν με τη "νόμιμη" ΦΙΜΠΑ.

Μάλιστα, είχε σχεδόν προεξοφλήσει αυτή την… τιμωρία με ανυπολόγιστες, όπως έλεγε, συνέπειες για το ελληνικό μπάσκετ στο σύνολο του. Από εκείνη τη συνέντευξη μέχρι σήμερα μεσολάβησαν αρκετά ενδιαφέροντα γεγονότα που απέδειξαν το αυτονόητο για τους γνωρίζοντες. Ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ή είναι πλέον έξω από τις εξελίξεις του διεθνούς μπάσκετ ή έχει μια προσωπική ατζέντα.

Στο ενδιάμεσο ο αναποφάσιστος Παναθηναϊκός υπέγραψε τη συμμετοχή του στη νέα Ευρωλίγκα, ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ Πάτρικ Μπάουμαν απέκλεισε το ενδεχόμενο τιμωρίας των ομάδων που θα διάλεγαν την Ευρωλίγκα, μετατρέποντας σε παντελώς ανεδαφικούς τους "φόβους" του Έλληνα προέδρου και ο ίδιος ο Μπερτομέου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε (επίσης στη Nova) τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας.

Τα σενάρια για τις δήθεν τιμωρίες και η πίεση

Παρόλα αυτά στο εσωτερικό η κατάσταση συνέχισε να είναι τουλάχιστον "παράξενη". Ολοένα και πιο συχνά εμφανίζονταν "ειδήσεις" ή εικασίες ή εκτιμήσεις δημοσιογράφων ότι το ελληνικό μπάσκετ κινδυνεύει από την απόφαση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ότι η ΦΙΜΠΑ θα άρει την αναγνώριση της Ευρωλίγκας και διάφορα παρεμφερή κινδυνολογικά σενάρια. Τι κοινό υπήρχε άραγε σε όλες αυτές τις εκτιμήσεις; Το γεγονός ότι τις διακινούσαν δημοσιογράφοι που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του προέδρου της Ομοσπονδίας και αποτελούν αυτό που έχει ονομαστεί "δημοσιογραφικός στρατός της Ομοσπονδίας".

Σύμπτωση; Ναι, αν κάποιος πιστεύει στις συμπτώσεις.

Παράλληλα, ασκείται μια δημόσια πίεση σε Άρη και ΑΕΚ να προσχωρήσουν στη νέα διοργάνωση που ετοιμάζει η ΦΙΜΠΑ, αφού η συμμετοχή του ΠΑΟΚ θεωρείται μάλλον δεδομένη για λόγους ανεξάρτητους "πολιτικής". Το ζητούμενο πάντως δεν είναι τι θα κάνουν οι δύο σύλλογοι, αφού έχουν διοικήσεις που θα αποφασίσουν σύμφωνα με το συμφέρον τους, αλλά η προεδρική "αγωνία" να αλλάξουν στρατόπεδο αφού για την ώρα οι δύο ομάδες πήραν μέρος στο Eurocup.

Ζήτησε απ'τον Κοντονή να μεταπείσει τους "αιωνίους"

Όμως, τo πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας παίχτηκε πίσω από κλειστές πόρτες και όχι σε δηλώσεις ή δημοσιογραφικά κείμενα. Πρόσφατα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ.Κοντονή με τη συνοδεία του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Τάκη Τσαγκρώνη.

Επισήμως το θέμα της συνάντησης ήταν ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας και ένα παράλληλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και τρεις μήνες για το αν πρέπει ή όχι οι κριτές των αγώνων μπάσκετ να πληρώνουν εργόσημο. Τα δύο αυτά ζητήματα συζητήθηκαν στην πραγματικότητα μόλις για μερικά λεπτά στη συγκεκριμένη συνάντηση το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταναλώθηκε σε ένα άλλο θέμα.

Βασιλακόπουλος: Τα δύο πρόσωπα ενός προέδρου
INTIME SPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ζήτησε κρατική παρέμβαση ώστε να "μεταπειστούν" Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και υπό την απειλή κυρώσεων να εγκαταλείψουν την Ευρωλίγκα! Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ο Υφυπουργός δεν τοποθετήθηκε στο όλο ζήτημα και απλά άκουσε τις απόψεις Βασιλακόπουλου.

Το θέμα βέβαια δεν είναι η στάση της πολιτείας, η οποία πρακτικά δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα ζήτημα που δεν την αφορά και έχει να κάνει με τις επιλογές των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας. Ούτε υπάρχει κάποια διάταξη στους κείμενους νόμους που να απαγορεύουν στις ομάδες να επιλέξουν την διοργάνωση της αρεσκείας τους ή οι αποφάσεις τους να υπαγορεύονται από τις θελήσεις της ΕΟΚ (ή ακόμη και του ΕΣΑΚΕ).

Ανακολουθίες και για τη διαιτησία

Ενδιαφέρον όμως έχει ότι για μια ακόμη φορά σε πείσμα της δημόσιας εικόνας του ο κύριος Βασιλακόπουλος διακρίνεται από μια συστηματική ανακολουθία. Ο άνθρωπος που υποστηρίζει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να ασκεί τον οποιονδήποτε παρεμβατικό ρόλο στα κοινά του μπάσκετ και πολλάκις έχει διαμαρτυρηθεί για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Ομοσπονδίας ζητάει εμμέσως πλην σαφώς την κρατική παρέμβαση σε ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ομάδες.

Την ίδια άλλωστε στάση τηρεί εδώ και καιρό στα θέματα που αφορούν τη διαιτησία. Δημόσια υποστηρίζει την ανεξαρτησία του χώρου, αλλά ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες από τον πρόεδρο της ΟΔΚΕ Ηλία Καφφέ με έγγραφα και στοιχεία που έχει εγχειρίσει και στον Αθλητικό Εισαγγελέα για παρεμβάσεις της ΕΟΚ με στόχο την δική του "καρατόμηση" από τη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας διαιτητών! Δεν ξέρουμε και δεν υποστηρίζουμε την αλήθεια των ισχυρισμών Καφφέ, αλλά έχουν εκφραστεί κατ'επανάληψη δημόσια και με συνεντεύξεις του και με ανακοινώσεις της ΟΔΚΕ, χωρίς να τύχουν κάποιας ανάλογης διάψευσης ή ουσιαστικής απάντησης από την ΕΟΚ.

Η εμπλοκή του στα διεθνή έχει λήξει

Είναι μάλλον ξεκάθαρο στους γνωρίζοντες ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που ουσιαστικά δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο στα διεθνή δρώμενα, προσπαθεί να εξαντλήσει την ενός συνόρων δυναμική του για να αποκτήσει ξανά κάποιο ρόλο στα κοινά της ΦΙΜΠΑ. Είναι άραγε τυχαίο ότι διαδίδεται ευρέως από τους "γνωστούς" δημοσιογραφικούς κύκλους ότι θα… αξιοποιηθεί από τη ΦΙΜΠΑ σε σημαντικό ρόλο στην νέα διοργάνωση που ετοιμάζει η παγκόσμια ομοσπονδία; Μάλλον όχι.

Αλλά την ίδια ώρα στη ΦΙΜΠΑ ούτε ασχολούνται με αυτό το σενάριο και θεωρούν ότι η ουσιαστική εμπλοκή του Βασιλακόπουλου στα διεθνή θέματα του μπάσκετ έχει λήξει ταυτόχρονα με τη λήξη της θητείας του ως προέδρου της ΦΙΜΠΑ/Europe πριν από μερικά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βασιλακόπουλος: "Κίνδυνος αποβολής των αιωνίων από το πρωτάθλημα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK