Video killed the referee

Ο Δημήτρης Κάρυδας γράφει για την απόφαση που δικαίωσε τον Απόλλωνα Πατρών στον αγώνα του με τον Κολοσσό, μία απόφαση που σηματοδοτεί αλλαγή εποχής για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους κανονισμούς το ελληνικό μπάσκετ.

Video killed the referee
INTIME SPORTS

Πέρασε στα ψιλά γράμματα της πρόσφατης ειδησεογραφίας η απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ για κατακύρωση του αγώνα Κολοσσού Ρόδου- Απόλλωνα Πατρών. Σύμφωνα με την απόφαση ο αγώνας που έληξε 64-63 υπέρ των γηπεδούχων κατακυρώθηκε υπέρ του Απόλλωνα αφού έγινε δεκτή ένστασή του για το τελευταίο φάουλ (με 1 δευτερόλεπτο για τη λήξη) που κέρδισε ο Κολοσσός και με τρεις εύστοχες βολές άλλαξε τη ροή του αγώνα. Δεν είναι η πρώτη απόφαση των αθλητικών δικαστών που φέτος φέρνει τα πάνω κάτω.

Θυμίζω την μεγάλη περιπέτεια με τον αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού αλλά και την αντίστοιχη με το παιχνίδι Άρη- ΠΑΟΚ που είχε διακοπεί με απόφαση του διαιτητή Παναγιώτη Αναστόπουλου. Οι δύο αυτές υποθέσεις λόγω εμπλοκής μεγάλων ομάδων κέρδισαν μεγάλο κομμάτι της δημοσιότητας αλλά η τελευταία που αφορά τον αγώνα Κολοσσού- Απόλλωνα δημιουργεί όχι ένα αλλά δύο δεδικασμένα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν να σημειώσω ότι οι δύο αθλητικοί δικαστές είναι τακτικοί δικαστές και όχι νομικοί ή κάτι άλλο. Και με εξαίρεση την δήλωση αναρμοδιότητας στην πρώτη φάση της υπόθεσης Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού έχουν δείξει τη διάθεση να παίρνουν αποφάσεις που δεν βασίζονται αποκλειστικά στο γράμμα του νόμου αλλά και στο πνεύμα του.

Εναρμονίστηκαν στη λογική των πραγμάτων στο σκέλος του αγώνα Άρη- ΠΑΟΚ ανεξάρτητα αν στην εξέλιξη της υπόθεσης και όταν αυτή έφυγε από τη δική τους αρμοδιότητα αισθάνομαι ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη με την επανάληψη εξ΄αρχής του αγώνα. Το είχα ξαναγράψει στο Contra.gr ότι ναι μεν η απόφαση για λανθασμένη διακοπή του αγώνα κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση αλλά στην πορεία η επιτροπή πρωταθλήματος με την απόφαση να ξεκινήσει από μηδενική βάση ο αγώνας στην ουσία "τιμώρησε" τον αθώο ΠΑΟΚ. Πάμε όμως στην πρόσφατη απόφαση…

Το σκεπτικό που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Τα αντιγράφω πριν τα σχολιάσω…

"Από όλα τα ως άνω αποδεικτικά μέσα και από την προσωπική επισκόπηση του μαγνητοσκοπημένου video του ως άνω αγώνα από το ΜΔΟ, ως αυτός προβλήθηκε από το κανάλι Nova, προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Από το ως άνω video του αγώνα προκύπτει εναργέστατα ότι ο αθλητής της ομάδας Απόλλων Πάτρας Μάριος Μπατής υπέπεσε σε φάουλ σε βάρος του αθλητή της αντίπαλης ομάδας οριακά πριν από τη λήξη του αγώνα.

Από την επισκόπηση του video του αγώνα, τόσο σε slow motion όσο και σε super slow motion και λόγω της κρισιμότητας του χρόνου αναφορικά με το πότε το φάουλ αυτό ειδικότερα έλαβε χώρα, προκύπτει ότι αυτό έγινε στο 00:1, του δευτερολέπτου, πριν από τη λήξη του αγώνα, η οποία σηματοδοτήθηκε με την κόρνα της λήξης αυτού από τη γραμματεία. Από το ίδιο δε ως άνω video του αγώνα προκύπτει ωστόσο εξίσου εναργέστατα, ότι στο 00:00 ήχησε η κόρνα για τη λήξη του αγώνα, χωρίς ωστόσο πριν από τη λήξη αυτού να λάβει χώρα οποιοδήποτε σφύριγμα του διαιτητή ο οποίος θα επεσήμανε την άνω παράβαση.

Τουναντίον προκύπτει από το video ότι ο διαιτητής σήκωσε μετά τη λήξη του άνω αγώνα το δεξί του χέρι και αρκετά μεταγενέστερα προέβη στο σφύριγμα για το φάουλ το οποίο, σημειωτέον, με δυσκολία ακούγεται μετά την κόρνα της λήξης. Κρίνεται εξάλλου ότι θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο εν όψει του χρόνου κατά τον οποίο έλαβε χώρα η άνω παράβαση να προλάβει ο διαιτητής να αντιληφθεί και ταυτόχρονα να σφυρίξει για την παράβαση αυτή και όλα αυτά πριν από τη λήξη του αγώνα, η οποία έλαβε χώρα ως προαναφέρθη μετά από το 0,1 του δευτερολέπτου του άνω φάουλ.

Κατά συνέπεια και εφόσον το σφύριγμα του διαιτητή το οποίο υποδεικνύει την παράβαση και θεωρείται κρίσιμο προκειμένου για το εμπρόθεσμο ή μη του καταλογισμού του άνω φάουλ έλαβε χώρα μετά τη λήξη του αγώνα κρίνεται ότι κακώς δόθηκαν και εκτελέστηκαν οι τρεις βολές από τον Αμερικανό παίκτη της Α.Ο. Κολοσσός Ρόδου. Ως εκ τούτου η κρινόμενη ένσταση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη στην ουσία της’".

Ευθεία παρέμβαση

Πρώτο δεδικασμένο με βάση αυτή την απόφαση: Ο Αθλητικός Δικαστής παρεμβαίνει ευθέως στο έργο των διαιτητών! Κρίνει δηλαδή τη δυνατότητα ενός διαιτητή να υποδεικνύει ένα φάουλ με βάση τις πραγματικές συνθήκες του αγώνα! Δεν νομίζω και δεν θυμάμαι να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στις δύο και βάλε δεκαετίες που ισχύει ο θεσμός του αθλητικού δικαστή. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το δεύτερο μέρος του σκεπτικού…Αυτό που αφορά τη χρήση του βίντεο του αγώνα στη λήψη της απόφασης.

Μέχρι τώρα, το βίντεο αποτελούσε εργαλείο ‘’συμβουλευτικού χαρακτήρα’’ για τους εκάστοτε αθλητικούς δικαστές. Μπορούσαν να το συμβουλευτούν αλλά ουδέποτε έχει γίνει αναφορά του σε απόφαση, πολλώ δε μάλλον να στηριχτεί ολόκληρη απόφαση στη χρήση του! Την ώρα που στο Αμερικάνικο φούτμπολ για παράδειγμα η χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι καθεστώς (και μέρος του παιχνιδιού) εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, την ώρα που η Ευρωλίγκα έχει υιοθετήσει πλήρως τη χρήση του instant replay στο ελληνικό πρωτάθλημα το βίντεο έμοιαζε με….απαγορευμένο καρπό!

Οι ίδιοι διαιτητές που την Πέμπτη στην Ευρωλίγκα έχουν δικαίωμα να προστρέχουν στη χρήση του βίντεο ριπλέι της τηλεοπτικής μετάδοσης, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το έκανε σε μια περίπτωση ο Χρήστος Χριστοδούλου παλαιότερα και η ΚΕΔ τον τιμώρησε! Στο τελευταίο σεμινάριο επιμόρφωσης το μέλος της ΚΕΔ και παλιός διεθνής διαιτητής Κώστας Κορομηλάς όταν τέθηκε το θέμα από τους διαιτητές απάντησε με το μάλλον αξιομνημόνευτο: ‘’Θα πάρετε το ρίσκο της απόφασης και αν είναι σωστή έχει καλώς, διαφορετικά θα υποστείτε τις συνέπειες της απόφασης"!

Όλα αυτά σε εποχές που ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ του πρωταθλήματος προβάλλονται ζωντανά από δύο συνδρομητικά κανάλια και υπάρχει ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα για τους διαιτητές να δουν το βίντεο ριπλέι και να διορθώσουν ΑΚΑΡΙΑΙΑ κάποιο λάθος, γλιτώνοντας από μπελάδες και περιπέτειες δικαστικού χαρακτήρα τις ομάδες. Βέβαια, για να συμβεί αυτό ισότιμα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα οι ανάλογες υποδομές και από όσο γνωρίζω αρκετές ομάδες έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το σχετικά μικρό τίμημα για να υπάρχει η ανάλογη τεχνική υποστήριξη στις έδρες τους. Προφανώς, προτιμούν να ξοδεύουν μέσα στη σεζόν πολύ περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους, παράβολα κλπ. για να υποστηρίζουν ενστάσεις και να μπλέκουν σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες.

Παρελθόν το αλάνθαστο

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης νομίζω ότι "σκοτώνει’" δύο δεδομένα που υπήρχαν για δεκαετίες στα γήπεδα μπάσκετ. Το "αλάνθαστο’" του διαιτητή και την απαγόρευση ανταπόδειξης όσων γράφονταν στο φύλλο αγώνα. Μιλάω πάντοτε (και αυστηρά) για περιπτώσεις παράβασης κανονισμών και όχι για υποθέσεις που αφορούν επεισόδια κλπ.

Μέχρι τώρα στην ιστορία του πρωταθλήματος μπάσκετ υπήρχε μόνο μια περίπτωση όπου τα γραφόμενα στο φύλλο αγώνα ανατράπηκαν και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Τέτοια εποχή, πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια, ο Πανιώνιος έχασε από τον Άρη στη Νέα Σμύρνη και κατέθεσε ένσταση για ένα φάουλ. Οι διαιτητές απάντησαν στο φύλλο αγώνα υπερασπιζόμενοι το ορθό της απόφασης τους αλλά στη συμπληρωματική έκθεση ο ένας εκ των δύο, ο Ανδρέας Τσαγκαμίλης, σε μια μνημειώδη κίνηση ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος.

Ο αγώνας επαναλήφθηκε, ο Πανιώνιος κέρδισε, ο Αρης είδε το σερί των +80 αήττητων αγώνων του να πηγαίνει περίπατο, ο διαιτητής τιμωρήθηκε αλλά κέρδισε το παρατσούκλι "ο άγιος άνθρωπος της διαιτησίας". Από τότε ουδέποτε διαιτητής ομολόγησε έστω και των υστέρων το λανθασμένο μιας απόφασης του. Στην ίδια λογική ήταν εναρμονισμένες δεκάδες αποφάσεις αθλητικών δικαστών σχετικές με τα αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα. Δεν σήκωνε ανταπόδειξη! Όσα έγραφαν εκεί οι διαιτητές αποτελούσαν θέσφατο μεγαλύτερο από το αλάθητο του νούμερο 1 κατοίκου του Βατικανού.

Το 1981 εμφανίσθηκε στον τηλεοπτικό δέκτη των Αμερικάνων ένα κανάλι που θα έφερνε επανάσταση. Το μουσικό MTV που έκτισε ολόκληρη αυτοκρατορία προβάλλοντας βίντεο των τραγουδιών. Το πρώτο βίντεο που έπαιξε μερικά λεπτά μετά τη λειτουργία του νέου καναλιού ήταν το προφητικό ‘’Video killed the radio star’’ του Αγγλικού γκρουπ Μπάγκλς. Αποτέλεσε τον προφήτη μιας νέας εποχής. Παραφράζοντας τον τίτλο του νομίζω ότι πλέον και με βάση μια ιστορική απόφαση το βίντεο θα σκοτώσει τους…διαιτητές! Τουλάχιστον στο μπάσκετ.

Εκτός αν γίνουμε μάρτυρες σκηνών όπου ο διαιτητής λίγο πριν μια καθοριστική απόφαση που θα κρίνει την τύχη ενός αγώνα βηματίσει μέχρι τις θέσεις σχολιαστών της Nova και δει την επαναληπτική προβολή της επίμαχης φάσης. Κάτι που προσωπικά εκτιμώ ότι έπρεπε ήδη να γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Θα είχαμε ξεμπλέξει από πολλές περιπέτειες με τα παιχνίδια να κρίνονται αποκλειστικά στα γήπεδα και όχι στα γραφεία των αθλητικών δικαστών σε πρώτο χρόνο και του ΑΣΕΑΔ σε δεύτερο.

Χώρια που είναι οξύμωρο στο τέλος ενός αγώνα να ξέρει ήδη όλη η Ελλάδα αν ο διαιτητής σφύριξε σωστά ή όχι και να μην το ξέρει ο ίδιος!

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκε ο Απόλλων

News 24/7

24MEDIA NETWORK