"Από Μάη βλέπουμε" ή "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι";

Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει την κατάσταση με τις ανανεώσεις και τις αποχωρήσεις των παικτών του Παναθηναϊκού, εξηγώντας πώς όλα αυτά πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, ώστε να καθοριστούν και οι στόχοι.

"Από Μάη βλέπουμε" ή "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι";
INTIME SPORTS

Αν και δέχομαι το οξύμωρο γεγονός γιατί η συγκεκριμένη ομάδα δεν υποστήριξε ποτέ ανοιχτά ότι πάει για το πρωτάθλημα, συμφωνώ απόλυτα (εκ του αποτελέσματος, αυτού που βλέπουμε στο χορτάρι) ότι μετά από την αφαίρεση των βαθμών και όσων συνολικά ακολούθησαν το ντέρμπι των "αιωνίων", είναι πασίδηλο ότι απομακρυνόμενη, παρά τη νίκη, από την κορυφή, έχει "αδειάσει" ψυχολογικά και αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα συγκέντρωσης και προσανατολισμού.

Άλλωστε το είχαμε επισημάνει και μάλιστα με έμφαση, πριν από το ντέρμπι του "Απόστολος Νικολαΐδης", ότι τέτοια παιχνίδια σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι "ακόμη και η νίκη είναι δώρον-άδωρον διότι πρωτάθλημα αποκλείεται να πάρεις", εγκυμονούν -και με πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα- τον κίνδυνο της κατάρρευσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και τελικά δεν το απέφυγε.

Κι όχι μόνο δεν το απέφυγε, αλλά με τα αποτελέσματα που ακολούθησαν (ήδη μετράει δύο ήττες και μία ισοπαλία σε τρία παιχνίδια) κινδυνεύει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και το προβάδισμα που είχε "χτίσει" εν όψει της βαθμολογίας εισόδου στη διαδικασία των πλέι οφ. Κι εδώ πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα. Και πολλαπλασιάζονται, διότι πολύ απλά και η ατζέντα των συζητήσεων που άρχισαν ήδη να εξελίσσονται, για έναν πολύ περίεργο λόγο, δεν έχει πρώτο θέμα τους κατατακτήριους αγώνες, αλλά το τι θα γίνει από Ιούνιο και μετά!

Ποιο καλοκαίρι; Τώρα!

"Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη χαμένη χρονιά", "τέλος τα μισόλογα, του χρόνου πάμε για πρωτάθλημα", "εδώ θα μείνουν όσοι αντέχουν την πίεση, οι υπόλοιποι να πάνε στα σπίτια τους" και άλλες παρεμφερείς τοποθετήσεις-απαιτήσεις περιγράφουν την κοινή συνισταμένη όσων πιστεύουν και προσδοκούν οι φίλοι του από τον Παναθηναϊκό 2015-2016. ΚΙ εδώ εστιάζεται ένα μεγάλο λάθος, το οποίο δεν θα πρέπει να αποβεί μοιραίο.

Το λάθος είναι να τοποθετείται το ραντεβού με την πίεση, την 1η Ιουλίου ή εν πάση περιπτώσει όποτε προσδιοριστεί χρονικά η αφετηρία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αν ο Παναθηναϊκός αρχίσει τον προσεχή Ιούλιο να ελέγχει την ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών στην πίεση του πρωταθλητισμού και των υψηλών στόχων, τότε δεν πρέπει να λέμε "από Μάη βλέπουμε", αλλά "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι".

Η πίεση θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει για την κατάληψη της πρώτης θέσης των πλέι οφ, που οδηγεί στην προκριματική φάση του Champions League. Όχι να αρχίσει τον Ιούλιο, αλλά να αρχίσει τώρα, για να ξέρουν όλοι ποιοι δεν πρέπει να είναι εκεί τον Ιούλιο.

Μπούρμπος, Κουτρουμπής, Πέτριτς

Ας μην κρυβόμαστε. Σε τέτοιες χρονικές περιόδους που οι ομάδες "ανακαλύπτουν" (σωστά ή λανθασμένα) περιορισμένα κίνητρα, οι παίκτες που τραβούν το κάρο από τη λάσπη είναι εκείνοι που παίζουν για το συμβόλαιό τους, εκείνοι που κρίνονται στο τέλος της χρονιάς ως προς το εάν θα είναι παρόντες και την επόμενη χρονιά στο ρόστερ.

Και τέτοιοι δεν υπάρχουν πλέον πολλοί στον Παναθηναϊκό. Στο πλαίσιο της επίθεσης επιβράβευσης του έμψυχου δυναμικού για όσα κατάφερε πέρσι και πάλεψε ως ένα σημείο και φέτος, το 80% ήδη έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο έως το 2017 και το 2018. Ποιοι είναι δηλαδή αυτοί που κρίνονται; Ο Μπούρμπος, ο Κουτρουμπής και ο Πέτριτς! Ο Κροάτης γιατί λήγει το συμβόλαιό του, αν και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνήσει για ανανέωση ενός ακόμη χρόνου και οι άλλοι δύο γιατί δεν έχουν ικανοποιήσει με την αγωνιστική παρουσία τους, αλλά έχουν ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο.

Οι Κροάτες δεν ήταν πουθενά

Έχει γίνει πολλή συζήτηση και όχι αδικαιολόγητα για τις περιπτώσεις των Πέτριτς και Πράνιτς. Έφτανε ένα σερί 3-4 καλών παιχνιδιών, για να ακουστούν οι πρώτες σκέψεις ανανέωσης των συμφωνιών.

Ο Παναθηναϊκός φέτος έδωσε τουλάχιστον 3 παιχνίδια, στα οποία ήθελε τη νίκη για να φτάσει την κορυφή. Στην Τρίπολη, στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα. Και στα τρία απέτυχε να νικήσει. Από ποιους ποδοσφαιριστές περιμένεις να πάρουν την ομάδα από το χέρι ή στην πλάτη τους και να την οδηγήσουν στη νίκη στα δύσκολα; Από τον Μπεργκ, τον Πέτριτς, τον Πράνιτς. Και στα τρία οι Κροάτες δεν ήταν πουθενά. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο και σε καμία περίπτωση οι ηγέτες, οι προσωπικότητες που είχε ανάγκη η ομάδα.

Για τον Πέτριτς είπαμε ότι λήγει το συμβόλαιο, ο Πράνιτς έχει ακόμη έναν χρόνο αλλά κι ένα buy out της τάξης των 100-150 χιλιάδων ευρώ, το οποίο ουδείς μέχρι σήμερα ενδιαφέρθηκε να καλύψει και να τον κάνει δικό του. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, αν ο Πέτριτς έχει συμφωνήσει να μείνει μ' ένα συμβόλαιο της τάξης των 150-200 χιλιάδων (και όποια μπόνους επίτευξης ατομικών ή συλλογικών στόχων) και υπολογίζεται ως μία προσιτή (οικονομικά) ρεζέρβα πολυτελείας (αγωνιστικά), ελάχιστοι θα εγείρουν ενστάσεις. Αν, όμως, με τον περσινό και φετινό μέσο όρο απόδοσης, έχει φανέλα βασικού στο σπίτι του, τότε αυτό θα σημαίνει τεράστιο έλλειμμα συναγωνισμού για μία ακόμη χρονιά.

Πρωτάθλημα ανάλογα τις μεταγραφές

Το πόσο καλά αγωνίζεται μία ομάδα ως ομάδα, κάποιες φορές δεν εξαρτάται από τον βαθμό ποιότητας ή βάθους του ρόστερ της. Εξαρτάται από την ομοιογένεια, τη χημεία, τη φυσική κατάστασή της, τη φόρμα, τη ρέντα, την απουσία τραυματισμών και ένα σωρό άλλους παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα, εφ' όσον συνυπάρχουν σε μεγάλο βαθμό, ενισχύουν τον βαθμό ανταπόκρισης σε υψηλά στάνταρ.

Αυτό για να μην συγχέουμε το γεγονός ότι και φέτος, για ένα μεγάλο κομμάτι του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και είχε μέσο όρο καλύτερο από τον αντίστοιχο των ανταγωνιστών του. Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει ότι είχε καλύτερο ρόστερ ή ότι έχει ικανοποιητικό ρόστερ για να ξεκινήσει με απαιτήσεις πρωταθλητισμού και καλής (προσοδοφόρας συνάμα) ευρωπαϊκής πορείας.

Οι "πράσινοι" χρειάζονται ουσιαστικότατη ενίσχυση σε 3-4 θέσεις. Όχι απλά θέσεις και προσθήκες για το ρόστερ, αλλά σε θέσεις της αρχικής ενδεκάδας. Αυτά για να μην τσακωνόμαστε στα live chat του καλοκαιριού (να μας έχει ο Θεός καλά) για το εάν ο Παναθηναϊκός πάει (ή δικαιούται να μιλάει) για πρωταθλητισμό με βάση το έμψυχο δυναμικό του.

Υ.Γ.: Ο Σίλντενφελντ δεν ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που (ή θα έπρεπε να) κρίνονται ως προς την παρουσία τους την επόμενη χρονιά. Το θέμα είναι εάν θα δεχτεί να ανανεώσει τη συνεργασία του με το συμβόλαιο που του προτάθηκε. Και φυσικά δεν εξαρτάται, ούτε κρίνεται, από ένα κακό παιχνίδι όπως το προχθεσινό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK