Για να ορίσει τη μοίρα του

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βέροιας παραθέτοντας τα δεδομένα που προκύπτουν στο εξής για τους πράσινους.

Για να ορίσει τη μοίρα του
INTIME SPORTS

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός άργησε να χτίσει το πρώτο σερί νικηφόρων αποτελεσμάτων και το έκανε όχι σε μία ευνοϊκή στροφή του προγράμματος, αλλά στα παιχνίδια κόντρα σε ομάδες που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις.

Το γιατί δεν απαιτεί μεταφυσικές αναζητήσεις και το έχουμε αναλύσει επαρκώς στον ενάμιση χρόνο θητείας του Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του “τριφυλλιού”. Κόντρα στις ομάδες που παίζουν ή θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο αντί να το προσβάλλουν, οι “πράσινοι” έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα και στη δημιουργία και στην τελική προσπάθεια.

Ο παράγοντας Μπεργκ

Πλέον, με αυτόν τον Μπεργκ, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεκλειδώσουν νωρίς και παιχνίδια κόντρα σε αντιποδόσφαιρο, κάτι που επιδρά πολύ ευεργετικά στην ψυχολογία με την οποία μπαίνουν στο γήπεδο. Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, λιγότερο άγχος, περισσότερη υπομονή.

Και κάπως έτσι γεννάται ξανά το ερώτημα “μπορεί ο Παναθηναϊκός να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα;”. Για μένα δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα πιστεύω και υποστηρίζω από την αφετηρία του φετινού πρωταθλήματος. Θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικός, συνολικά το πρωτάθλημα θα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αλλά με ευθύνη του Ολυμπιακού και όχι των ανταγωνιστών του.

Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός δεν έκανε κάτι το καλοκαίρι για να αλλάξει υπέρ του τα δεδομένα. Κι αυτά τα λίγα, αλλά ουσιώδη που έκανε ο ΠΑΟΚ, τα έχει μέχρι τώρα καρπωθεί και με το παραπάνω. Ο Ολυμπιακός πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει τις υπεράριθμες και άτσαλες αγοραπωλησίες του καλοκαιριού, ωστόσο δεν φτάνουν μόνο οι γκέλες του για να γκρεμιστεί από την κορυφή. Θα πρέπει και οι αντίπαλοί του να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες.

Αν είχε ενισχυθεί

Ο Παναθηναϊκός έδωσε τα ίδια αγωνιστικά δικαιώματα με τους “ερυθρόλευκους”, με το κακό του ξεκίνημα και αντί να βρίσκεται στην κορυφή, όπως ο ΠΑΟΚ, μπήκε και πάλι στη διαδικασία ροκανίσματος της διαφοράς. Αν είχε ενισχυθεί σε καίριες θέσεις ή είχε απλώς αποφύγει βαθμολογικές απώλειες που τις λες και αναπάντεχες για διεκδικητή του τίτλου, τα δεδομένα μπορεί να ήταν διαφορετικά.

Το ερώτημα απάντησε χθες και ο Μάρκους Μπεργκ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με τη Βέροια. “Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για πρωτάθλημα” είπε ο Σουηδός, με την ψυχρή λογική της σκανδιναβικής φυλής.

Τίτλος στα... μουλωχτά

Ξέρω ότι υπάρχουν και κάποιοι που πίσω από όλα αυτά, ανακαλύπτουν μία “ενορχηστρωμένη” προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα και να δημιουργηθούν οι περσινές συνθήκες περιορισμένης πίεσης στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ένα σενάριο “τίτλου στα... μουλωχτά”. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουν. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, εμμέσως υπάρχει η παραδοχή ότι δεν εξαρτάται από τον Παναθηναϊκό το “success story”, εφ' όσον απαραίτητη προϋπόθεση είναι να “κοιμίσει” τους ανταγωνιστές του.

Οι “πράσινοι” θα συνεχίσουν να δίνουν τις εξετάσεις τους κάθε αγωνιστική. Και στα δύσκολα, σαν κι αυτά που έχουν μπροστά τους Πέμπτη και Κυριακή (Αγρίνιο και Τρίπολη) και αποδεικνύονται περισσότερο αξιόπιστοι, αλλά και -κυρίως- στα θεωρητικά εύκολα που φέτος έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτούμε ότι η μοναδική έδρα που θα επισκεφτούν στον δεύτερο γύρο από το Top-5 της Superleague, θα είναι το Περιστέρι.

Και αν ανταποκριθούν με επιτυχία, μπορεί να φτάσουν λίγο πριν την τελική ευθεία, να κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους και να την διαπραγματεύονται μέσα στο σπίτι τους.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Βέροια 2-1 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK