Η υπέρβαση που έγινε υποχρέωση

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον Παναθηναϊκό που μεταμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και έφτασε από την απαξίωση και την αμφισβήτηση, στην καταξίωση και τη διεκδίκηση στόχων που έμοιαζαν ανέφικτοι.

Η υπέρβαση που έγινε υποχρέωση
INTIME SPORTS

Από την πρώτη συγκέντρωση της 26ης Ιουνίου του 2013, το εννιαήμερο της βασικής προετοιμασίας στο Όστερμπεκ και τις αλλεπάλληλες ήττες στα φιλικά παιχνίδια, μέχρι σήμερα, κύλισε πολύ νερό στον μύλο του Παναθηναϊκού. Τόσο που το αυλάκι έγινε ορμητικός χείμαρρος και παρέσυρε στο διάβα του όλες τις εκτιμήσεις των δύσκολων εκείνων ημερών, αρκετές εκ των οποίων τον ήθελαν ακόμη και υποψήφιο για υποβιβασμό.

Άλλαξαν πολλά

Ήταν τέτοια η αλλαγή των δεδομένων μέσα στη σεζόν, που όμοιά της δύσκολα βρίσκουμε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πολλώ δε μάλλον στο ελληνικό, που τα θαύματα δεν περισσεύουν. Ήταν τόσο ραγδαία η αναπροσαρμογή στόχων εντός εννεαμήνου (Ιούλιος-Μάρτιος), που όσα έμοιαζαν ασύλληπτη υπέρβαση στο ξεκίνημα έφτασαν κιόλας να αποτελούν περίπου υποχρέωση στο φινάλε.

Σε ποιον θα έλεγες μετά τα 4 από τη Βαλενσιέν ή την Ελάζιγκσπορ, ότι ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει το κύπελλο και θα διεκδικήσει συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν θα καλούσε στο Δαφνί για να έρθουν να σε μαζέψουν; Κι όμως οι ίδιοι που θα βοηθούσαν να ντυθείς πισθάγκωνα στη λευκή φόρμα εκτίμησαν αργότερα ότι ο Παναθηναϊκός κατέβηκε ως φαβορί στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου, ενώ τώρα δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ.

O πήχης των προσδοκιών...

Το βέβαιο είναι ότι στον συντελούμενο άθλο, εκτός της αγωνιστικής προόδου του ποδοσφαιρικού τμήματος, βασική παράμετρος υπήρξε και η ψυχολογική διαχείριση όλων αυτών των αναπροσαρμογών. Συνήθως οι νεανικές σε ηλικία αλλά και χρόνο συνύπαρξης ομάδες, δεν αντέχουν τις διαρκείς υπερβάσεις και αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή του μεγαλοπρεπούς ξεφουσκώματος, ακόμη και της κατάρρευσης.

Στον Παναθηναϊκό, όχι μόνο το απέφυγαν, αλλά και δεν σταμάτησαν στιγμή να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών, διασκεδάζοντας με τα άλαλα χείλη των ευσεβών.

Από την πρώτη δειλή αναφορά του Γιάννη Αναστασίου σε ευρωπαϊκή έξοδο, κάπου στα μέση του Νοέμβρη, μέχρι την κατηγορηματική δήλωση ότι "θέλουμε το κύπελλο και από μας εξαρτάται η έκβαση του τελικού", είναι σαφές ότι πέραν της πίστης και αφοσίωσης στο αρχικό πλάνο, η αυτοπεποίθηση, έστω κι αν δεν απουσίαζε στην αφετηρία, ακολούθησε παράλληλη πορεία με την αγωνιστική πρόοδο και εκτοξεύτηκε ουσιαστικά μέσα στο 2014, όταν πια η "άγνοια κινδύνου" με την οποία αντιμετώπιζαν οι πράσινοι τα παιχνίδια τους, έγινε "εν γνώσει των συνεπειών", βαθμολογικών και μη.

Η απειλή του εκτροχιασμού

Υπάρχουν διάφορα κομβικά σημεία μέσα στη χρονιά που το Τριφύλλι απειλήθηκε με εκτροχιασμό. Κι αν η εκτός έδρας ήττα με το βαρύ 3-0 στη Νέα Σμύρνη ήταν ακόμη στο ξεκίνημα, η εντός έδρας ήττα από τον Πανθρακικό με 1-2 ήταν σίγουρα μία από αυτές. Η ήττα με το ίδιο σκορ από τον Ατρόμητο στη "Λεωφόρο" ενίσχυσε τις αμφιβολίες για το ταβάνι αυτού του ρόστερ, όπως και οι ήττες στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη.

Ήττες που έρχονταν να διακόψουν κάποια μικρά σερί νικών, τότε που ακόμη "μετρούσαμε" τη δυνατότητα των πρασίνων να φτάσουν σε τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Δεν είναι δα και τόσο μακρινές αυτές οι στιγμές. Και είναι σίγουρα "στιγμές" που σμίλεψαν τον χαρακτήρα τους και δεν τους επέτρεψαν να επαναπαυτούν.

Σήμερα πλέον κρατούν στα χέρια τους το καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο του Europa League, αλλά είναι και αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω τς πρωτιάς στα πλέι οφ. Το εάν θα τα καταφέρουν θα το γνωρίζουμε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ίσως ακόμη και από το βράδυ της Τετάρτης, αλλά το βέβαιο είναι ότι ουδείς διανοείται πλέον να τους αμφισβητήσει.

Άλλη κουβέντα

Μπορούμε πλέον να συζητάμε για το βάθος ρόστερ που απαιτούν οι αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις της επόμενης περιόδου, την ενίσχυση σε θέσεις που παρατηρήθηκαν μικρά ή μεγάλα κενά αέρος στη διάρκεια των φετινών πτήσεων, αλλά όχι για τη συνέπεια λόγων και έργων κατά την θεαματική ανατροπή του δυσοίωνου σκηνικού του καλοκαιριού.

"Σας διαβεβαιώνω πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα βγούμε πρωταθλητές, από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι πολύ πιθανά" είπε κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβρη ο Γιάννης Αναστασίου, ερωτηθείς για τη δυνατότητα του Παναθηναϊκού να μπει στα πλέι οφ. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να επαναλάβει με την ίδια άνεση, την ίδια κουβέντα, τον προσεχή Δεκέμβρη. Γιατί ο πήχης των προσδοκιών δεν σταμάτησε να ανεβαίνει, έστω κι αν η θερινή μεταγραφική δραστηριότητα θα διαδραματίσει κι αυτή τον δικό της ρόλο...

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι πηγαίνουν στους ισχυρούς των προκριματικών Champions League

Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης 1-0

Η ειδική βαθμολογία των πλέι οφ της Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK