Μια χούφτα παρατηρήσεις

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει την ευρεία σε έκταση νίκη του Παναθηναϊκού επί του Εργοτέλη. Η τριάδα Κλωναρίδη-Πέτριτς-Μπεργκ, ο "ζεστός" αν και "κρύος" Λουκ Στιλ, ο ηγετικός Ταυλαρίδης, ο παράγοντας έδρα και η "κούρσα" του πρωταθλήματος.

Μια χούφτα παρατηρήσεις
INTIME SPORTS

Το χθεσινό παιχνίδι στο “Απόστολος Νικολαΐδης” δεν αντέχει σε εξαντλητική κριτική. Ασφαλώς και έχει την ιδιαίτερη σημασία του σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της αγωνιστικής κατάστασης, αλλά από την άλλη δεν πρέπει κιόλας να παρασύρει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Το ευρύ 5-0 του πρώτου ημιχρόνου επετεύχθη απέναντι σε μία ομάδα που αγωνίστηκε με σημαντικές ελλείψεις. Στην ουσία δεν είχε αμυντικούς μέσους κι όταν χρειάστηκε ομπρέλα για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα τερμάτων, χρησιμοποίησε και νεοαποκτηθέντα με μόλις μία προπόνηση, προκειμένου να έχει έστω έναν κανονικό αμυντικό χαφ στη ραχοκοκκαλιά της.

Από κει και πέρα βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε μερικά πράγματα, που προέκυψαν ως συμπεράσματα ή υπάρχουν πλέον ως δεδομένα.

Και αυτά είναι:

α) Μεγαλύτερη σημασία και από την ευκολία με την οποία έφθανε η μπάλα στο τελικό 1/3 του γηπέδου, έχει για τον Παναθηναϊκό ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι ευκαιρίες γκολ. Η συνεργασία της τριάδας Κλωναρίδης – Πέτριτς – Μπεργκ απέφερε τρία γκολ από τον Σουηδό και δύο από τον Ελληνοβέλγο και ο Κροάτης μέτρησε τρεις ασίστ που έγιναν γκολ και άλλες δύο που παρέμειναν ευκαιρίες.

β) Μεγάλη σημασία έχει για τον Παναθηναϊκό η σωτήρια επέμβαση του Λουκ Στιλ στο 5ο λεπτό. Στην πρώτη παρουσίαση του Άγγλου γκολκίπερ στο Contra, είχαμε επισημάνει ότι έχει καταπληκτικά αντανακλαστικά και πάνω στη γραμμή είναι καλύτερος και απ' ότι στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Μπορεί οι “πράσινοι” να μην είναι ακόμη, λόγω τρόπου παιχνιδιού κυρίως, η ομάδα που θα δεχθεί 2-3 φάσεις σε όλο το ενενηντάλεπτο (συνήθως είναι περισσότερες), αλλά ότι διαθέτουν έναν τερματοφύλακα που ακόμη και “κρύος” (γιατί “κρύος” είναι ο τερματοφύλακας στο 5ο λεπτό) αντιδρά κατ' αυτόν τον τρόπο σε μια φάση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει και τον ρου της αναμέτρησης είναι πολύ σημαντικό.

Κι αν το κάνει στο 5ο λεπτό, θα το κάνει και στο 80ό, ακόμη κι αν υπήρξε τα προηγούμενα ογδόντα προνομιούχος θεατής εντός αγωνιστικού χώρου.

γ) Ψάξτε το βίντεο των πανηγυρισμών του πρώτου γκολ του Μάρκους Μπεργκ (και δεύτερου του Παναθηναϊκού) και εστιάστε στον Ταυλαρίδη. Αγκαλιάζει τον Μπεργκ, χαϊδεύει στο κεφάλι τον Πέτριτς, χτυπάει στην πλάτη τον Πράνιτς και κάτι του λέει, έρχεται κούτελο με κούτελο με τον Λαγό και προτάσσει την σφιγμένη γροθιά του.

Στη δεύτερη συμμετοχή του στο “τριφύλλι” λειτουργεί ως ο παλαιότερος και με διάθεση ηγετικών ευθυνών.

Επίσης, δεύτερο παιχνίδι του, δεύτερο απαραβίαστο για την εστία του Παναθηναϊκού. Δεν είναι η αντιβίωση πασών των αμυντικών ασθενειών των “πρασίνων”, είναι ένα ισχυρό παυσίπονο το οποίο λειτουργεί (χρησιμοποιείται) και προληπτικά. Με χαρακτηριστικά που έλειπαν από την αμυντική γραμμή, παίκτης που έχει μόνιμα την ανάσα του στον σβέρκο του αντιπάλου και επιτρέπει και στον Σίλντενφελντ να παίξει με μικρό βάθος.

δ) Η έδρα του δίνει ώθηση περισσότερο από ποτέ και θα την χρειαστεί στον δεύτερο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει και τις τέσσερις αντιπάλους της πρώτης πεντάδας, σε παιχνίδια που απαιτούν και την υπομονή και την στήριξη της εξέδρας. Εκτός έδρας δεν τα κατάφερε σε παιχνίδια υπέρβασης για την κορυφή (Τρίπολη, Ξάνθη, Γιάννινα), αλλά εντός έδρας μετράει 7 νίκες και την αλήστου μνήμης ήττα από τον ΟΦΗ, με 19-4 τέρματα.

ε) Διαβάζοντας το θέμα του Θέμη για το πρόγραμμα των πρωτοπόρων, διαπιστώνουμε ότι ο Ολυμπιακός τις τελευταίες επτά αγωνιστικές θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας ομάδες που θα βρίσκονται περισσότερο κοντά στην βαθμολογική χλιαρότητα και λιγότερο στον πυρετό υποβιβασμού (πλην ίσως του αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη).

Αυτός που θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα λοιπόν θα πρέπει όχι απλά να είναι πολύ κοντά , αλλά -ει δυνατόν- να έχει εξασφαλίσει ένα προβάδισμα έναντι των “ερυθρολεύκων”, που θα δώσουν τις εξετάσεις τους λίγο νωρίτερα, στις επισκέψεις σε Τούμπα, Λεωφόρο και στο εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Υ.Γ.: Πολύ κακή εξέλιξη ο τραυματισμός του Σωτήρη Νίνη. Ο Παναθηναϊκός τον χρειαζόταν, έστω και για ολιγόλεπτες συμμετοχές στα προσεχή παιχνίδια με Λεβαδειακό και Πανιώνιο, αλλά μπορεί πλέον να τον υπολογίζει από το εντός έδρας παιχνίδι της 25ης Ιανουαρίου, κόντρα στην Καλλονή και μετά.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός-Εργοτέλης 5-0 (VIDEO)

Aναστασίου: "Ημασταν αποτελεσματικοί"

Μπεργκ: "Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω"

Δύο εβδομάδες εκτός ο Νίνης

News 24/7

24MEDIA NETWORK