Στα σύνορα της γραφικότητας

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για όσα ακολούθησαν του 1-1 του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη στα Πηγάδια.

Στα σύνορα της γραφικότητας

Με το τελικό 1-1, που αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό της επόμενης Πέμπτης (29/1), αλλά ταυτόχρονα δίνει σημαντικό προβάδισμα στους “πράσινους”, ολοκληρώθηκε το πρώτο παιχνίδι της τρίτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Skoda Ξάνθης και Παναθηναϊκού.

Κι επειδή στο αγωνιστικό κομμάτι δεν υπήρξαν εκπλήξεις ή κάποια καινούργια στοιχεία που να μας κάνουν σοφότερους ή να δώσουν το έναυσμα για κουβέντα, αξίζει να επιμείνουμε λίγο περισσότερο σε όσα ακολούθησαν. Και να τα πάρουμε από την αρχή.

Δεν ξέρω πόσοι θεωρούν άστοχη την αναφορά του Γιάννη Αναστασίου στην Ξάνθη, μεταξύ των εύλογων παραπόνων του για τον μεροληπτικό πειθαρχικό έλεγχο που άσκησε ο διαιτητής Παππάς καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Σίγουρα πάντως ήταν άκαιρη.

Δεν ήταν παιχνίδι της Superleague, για να σχολιάσει τη διάθεση με την οποία αγωνίστηκαν οι παίκτες της ακριτικής ομάδας, προκειμένου να υπονοήσει πολύ περισσότερα ως προς τη διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλη ομάδα. Άλλωστε όσα έχουν συμβεί στο μακρινό (ως και ομάδα Νέων έχει παρατάξει) ή πρόσφατο παρελθόν είναι καταγεγραμμένα και έχει βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ήταν ένα παιχνίδι κυπέλλου, θεσμό τον οποίον η Skoda Ξάνθη και η κάθε Skoda Ξάνθη δικαιούται να αντιμετωπίζει ως διεκδικίσιμο, τον μοναδικό διεκδικίσιμο από ομάδες της δικής της εμβέλειας. Και ασφαλώς θα προσπαθήσει να ξεπεράσει ακόμη και τον καλό της εαυτό και βέβαια θα αγωνιστεί με υπερβάλλοντα ζήλο. Για να πετύχει την υπέρβαση, όταν μάλιστα στο πρωτάθλημα φαίνεται να διάγει μία ξεκούραστη σεζόν.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν αυτό συμβαίνει με δική του πρωτοβουλία, που καταδεικνύει εμφανώς το μέγεθος του επηρεασμού του ποδοσφαιρικού τμήματος από την ανοικτή διαμάχη του συλλόγου με τα θεσμικά όργανα και τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου ή μετά τη διοίκηση ήρθε η σειρά και της τεχνικής ηγεσίας να μιλάει ανοικτά γι' αυτά, με όποιο ρίσκο συνεπάγεται μια τέτοια τακτική σε ό,τι αφορά στην παρουσία των μελών της στον πάγκο της ομάδας την ημέρα των αγώνων.

Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, μπαίνοντας ουσιαστικά στην τελική ευθεία των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων. Αν και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εντός των τελικών γραμμών του γηπέδου, οι ποδοσφαιριστές έδειξαν περισσότερη ψυχραιμία στην άνιση διαιτητική μεταχείριση και επ' ουδενί ενέπλεξαν τους αντιπάλους τους στην επώδυνη διαχείριση της κατάστασης.

Δεν ξέρω πόσοι θεωρούν άστοχη τη δημόσια τοποθέτηση της πρωταθλήτριας του είδους, Ξάνθης. Η αλήθεια είναι ότι με μηδαμινή προεργασία, δεν πλησίασε καν την “επιτυχία” προηγούμενων και οι τετριμμένες νεανικές αμερικανιές τύπου super, duper, wow και τα ρέστα, δεν μπορούν να σώσουν τα προσχήματα.

Το μοναδικό που παραπέμπει όντως σε Skoda Ξάνθη και Πανόπουλο, είναι η απορία περί της στήριξης που απολαμβάνει ο Γιάννης Αναστασίου στον Παναθηναϊκό, εφ' όσον εκδηλώνεται από ομάδα που έχει αλλάξει 7 φορές προπονητή τα τελευταία δυόμιση χρόνια και 13 συνολικά στην πενταετία. Το βέβαιο είναι ότι οι Βόλφ, Μαντζουράκης, Παράσχος, Παπαδόπουλος, Τσιώλης, Κωστένογλου, Ουζουνίδης, Καραγεωργίου, Μάουρερ και 4 φορές (!) ο Κεχαγιάς θα ήθελαν να έχουν έστω και τη μισή εμπιστοσύνη που απολαμβάνει ο Έλληνας τεχνικός στον Παναθηναϊκό.

Με όλα τα παραπάνω βέβαια και τα... γραφικόμετρα που μεταχειρίστηκαν οι δύο διοικήσεις για να μετρήσουν ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη γραφικότητα), δεν διαφαίνεται και συνεργασία στο πλαίσιο της συνεργασίας των υγιών και ανεξάρτητων οικονομικά δυνάμεων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός κι αν η Ξάνθη δεν περιλαμβάνεται στους εν δυνάμει συμμάχους για την αποκαθήλωση της “εγκληματικής οργάνωσης που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο”...

Διαβάστε ακόμα:

Ξάνθη-Παναθηναϊκός 1-1

Αναστασίου: "Η Ξάνθη με εμάς δεν παίζει φιλικό"

Ξάνθη εναντίον Αναστασίου

Η απάντηση του Παναθηναϊκού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ