Τώρα σηκώνουμε εμείς τα μανίκια

Ο Δημήτρης Κριτής καταπιάνεται με την επόμενη μέρα της Εθνικής και τις ευθύνες των δημοσιογράφων.

Τώρα σηκώνουμε εμείς τα μανίκια

Το ζήσαμε κι αυτό. Κι ήταν προκλητικά όμορφο, ακραία διδακτικό και μένει να αποδειχθεί και εξονυχιστικά εποικοδομητικό. Όχι να το "απομυζήσουμε", αλλά να το "αφυδατώσουμε". Όχι σε πιθανά "κέρδη", αλλά σε πιθανά και απίθανα "οφέλη". Έχει σημασία και πώς το λες, αλλά κυρίως πώς το κάνεις.

Το πρωί είδα και πάλι στη γειτονιά πιτσιρίκια να κλωτσούν με πάθος, ασπρόμαυρη δερμάτινη μπάλα. Όχι πως δεν κλωτσούσαν και πριν κάποιες φορές, αλλά τότε ήταν θολή η ματιά από το προηγούμενο οκτάωρο μπροστά από τον υπολογιστή και έλειπε το σημερινό πάθος, έλειπε η έμπνευση και οι πρόσφατες δυνατές παραστάσεις, που θα προσπαθήσουν να μιμηθούν άλλοτε με επιτυχία και καρμπόν πανηγυρισμούς και άλλοτε με αποτυχία και αυθόρμητα μπινελίκια.

Η γενιά του 2004 "δημιούργησε" την επόμενη Εθνική

Η ομάδα του 2004 "δημιούργησε" τον Κώστα Μανωλά, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον Ανδρέα Σάμαρη, τον Παναγιώτη Κονέ, τον Παναγιώτη Ταχτσίδη κι έστειλε πιο αποφασισμένους στην προπόνηση της επόμενης μέρας τον Τοροσίδη, τον Μανιάτη, τον Τζιόλη, τον Σαμαρά, τον Μήτρογλου, ενώ τους άνοιξε διάπλατα την πόρτα για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η ομάδα του 2014 θα "δημιουργήσει" με τη σειρά της τους επόμενους ποδοσφαιρικούς αστέρες, θα εμπνεύσει τους Κολοβό, Μπουχαλάκη, Βέργο, Λαγό, Δώνη, Ρισβάνη, Κουλούρη, Πόζογλου, Μπάλλα κι αρκετούς άλλους, ενώ κατά τα φαινόμενα θα τους προικοδοτήσει και μ' ένα προπονητικό κέντρο αντάξιο των επιτυχιών, αλλά και της δυναμικής αυτής της εθνικής ομάδας.

Τώρα σηκώνουμε εμείς τα μανίκια

Αλλά ας μην περιοριστούμε σ' αυτό. Η εθνική ομάδα, ως οργανισμός, αξιοποίησε και το 2004, διαγράφοντας μια σταθερά ανοδική πορεία. Τότε η πρόκρισή μας στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης ήταν μεγαλειώδης επιτυχία. Τώρα η “μη πρόκριση” στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης είναι παταγώδη αποτυχία. Ανέβασε μόνη της τον πήχη και τον διατηρεί ψηλά, χωρίς αγκομαχητό.

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρί κλαρί

Το πρόβλημα είναι με όλες εκείνες τις διοικητικές και διοργανώτριες Αρχές, που όταν πλέον σβήνουν οι προβολείς της δημοσιότητας, επανέρχονται με θρησκευτική ευλάβεια σε δημιουργικότητα και ρυθμούς τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ, καταπνίγουν τον ενθουσιασμό και προσγειώνουν σε χρόνο-ρεκόρ στη δική τους θλιβερή πραγματικότητα, όποιον πίστεψε ότι "δεν μπορεί, αυτή τη φορά τουλάχιστον, κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο"...

Ε, λοιπόν, αυτή τη φορά, ας μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Πρώτα απ' όλα εμείς, οι δημοσιογράφοι. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε όσους απλά επαινούν ή κριτικάρουν, υλοποιώντας πιστά το non paper, που θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από τα επιτελεία των συλλόγων. Μιλάω για εκείνους τους δημοσιογράφους, που έστω και με προσωπικές πολλές φορές εμμονές, καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα, αλλά κι επαινούν -έστω και με φειδώ- τις θετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Greece players line up for the national anthems prior to the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Alex Grimm - FIFA/FIFA via Getty Images)
RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Greece players line up for the national anthems prior to the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Alex Grimm - FIFA/FIFA via Getty Images) FIFA VIA GETTY IMAGES

Και πάνω απ' όλα, εμείς εδώ στην 24MEDIA, που όπως έχετε πληροφορηθεί επελέγη ως συνεργάτης και χορηγός επικοινωνίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αποδεδειγμένα γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του χορηγού επικοινωνίας δεν είναι απλά προωθητικός ή καλλωπιστικός, αλλά και συμβουλευτικός, κριτικός, με επιχειρήματα, προτάσεις και ιδέες. Κατατεθειμένα στα γραπτά μας και ενυπόγραφα και όχι στα γραφεία και συνάξεις. Φαντάζομαι το γνωρίζουν και στην ΕΠΟ, εξ ου και η επιλογή.

Ο Σαμαράς, ο Μανωλάς, ο Παπασταθόπουλος και η υπόλοιπη παλιοπαρέα θα αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και θα είναι πάλι στο προσκήνιο από Αύγουστο. Έχουν μπροστά τους κι άλλα πρωταθλήματα και Euro και Mundial. Τώρα ας σηκώσουμε εμείς τα μανίκια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK