Ζητείται μέσος με απευθείας εκτελέσεις

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το ταξίδι του Λεωνίδα Βόκολου στην Λατινική Αμερική, στο οποίο έχει σκοπό να προσελκύσει ποδοσφαιριστές που συγκεντρώνουν “πακέτο”, αγωνιστικό και οικονομικό.

Ζητείται μέσος με απευθείας εκτελέσεις
INTIME SPORTS

Η αλήθεια είναι ότι καλλιεργήθηκαν πολύ υψηλές προσδοκίες για το ταξίδι του Λεωνίδα Βόκολου στη Λατινική Αμερική πριν καν επιβιβαστεί στην πρώτη πτήση, αλλά από την άλλη δεν παύει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού των δύο επόμενων μεταγραφικών περιόδων (Ιούνιος 2015 και Ιανουάριος 2016).

Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, δηλαδή ποδοσφαιριστές που συγκεντρώνουν “πακέτο”, αγωνιστικό και οικονομικό, που έχει ήδη προσελκύσει το “πράσινο” ενδιαφέρον, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις για τις οποίες το ταξίδι θα έχει καθαρά ανιχνευτικό χαρακτήρα. Και όχι μόνο ως προς την αγωνιστική ταυτότητα, αλλά και την επαγγελματική, σε μια αγορά που πατεράδες, μανάδες και λοιποί συγγενείς πρώτου βαθμού αποτελούν συνδετικούς κρίκους μεταξύ παικτών και εκπροσώπων, με ποσοστά συνιδιοκτησίας και απρόσμενο μερτικό (γνώμης και χρημάτων) σε επικείμενες συμφωνίες.

Αναζήτηση σχεδόν για όλες τις θέσεις

Ο τεχνικός διευθυντής του “τριφυλλιού” έχει μία πολύ σφικτή, από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ατζέντα, αλλά ολωσδιόλου χαλαρή σε ό,τι αφορά στις αναζητήσεις του. Μόνο κεντρικός αμυντικός απουσιάζει από τις σημειώσεις με τις οποίες περνά τον Ατλαντικό. Κατά τα άλλα και αμυντικός μέσος και μεσοεπιθετικός, ως και δεξί μπακ μπαίνουν στο στόχαστρο των “πρασίνων”, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια περίπτωση τόσο “προχωρημένη”, ώστε να μιλάμε για στάδιο ευθείας διαπραγμάτευσης.

Ακούγοντας για Βραζιλία, το μυαλό των περισσότερων ταξιδεύει σε “μάγους της μπάλας” για τους οποίους το λήμμα “άμυνα” είναι παγιδευμένο στη “ζώνη του λυκόφωτος”. Στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Μπορεί να παρατηρείται μία μεγαλύτερη ελευθερία σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες που (μπορεί να) αναλαμβάνει ο καθένας από τους 10 που παρατάσσονται στο χορτάρι, αλλά “χέρια στη μέση” δεν επιτρέπονται.

Έφεση στις "στημένες φάσεις"

Αντίθετα, στην περίπτωση των μέσων που αναζητούνται, φαίνεται να είναι βασικό προαπαιτούμενο η έφεση στις “στημένες φάσεις”. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, με τον Νάνο να αναλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εκτελέσεων, οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η τεχνική ηγεσία δεν έχει βρει σε κάποιο άλλο πρόσωπο εκείνα τα χτυπήματα που θα δώσουν ισχυρό πλεονέκτημα στη φάση.

Ιδιαίτερα σε σημεία που το απευθείας χτύπημα φαντάζει ως η πιο πρόσφορη λύση, ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει τον παίκτη που θα απειλήσει την αντίπαλη εστία, με τον Μάρκους Μπεργκ να επιχειρεί ελάχιστες, αλλά περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον, φορές να σκοράρει, χωρίς όμως επιτυχία.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν, ότι την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός έχεις βρει μόλις ένα γκολ από τον Νάνο (στο περσινό εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου κόντρα στον ΠΑΟΚ, πάτημα της μπάλας από Αμπέντ) και δύο από τον Γαλλοαλγερινό (στο γήπεδο Καραϊσκάκη - απευθείας και κόντρα στην Ξάνθη - από πάτημα μπάλας του Νάνο).

Ο Βόκολος προγραμματίζει επαφές στη διάρκεια του ταξιδιού του με τους Ζιλμπέρτο και Μπορέλι, αλλά δεν περιμένει και πάρα πολλά σε επίπεδο δικών τους προτάσεων. Ο Βραζιλιάνος είναι επικεντρωμένος στην αποθεραπεία του, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι θέλει να συνεχίσει για έναν ακόμη χρόνο, ενώ ο πολυαγαπημένος “Χότα Χότα” των φίλων του “τριφυλλιού” είναι αφοσιωμένος σε πολύ μικρές ποδοσφαιρικές ηλικίες στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο σκελετός του ταξιδιού όμως είναι στημένος πάνω σε προγραμματισμένα γεγονότα και επαφές από δύο μάνατζερς που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του 45χρονου τεχνικού διευθυντή με τις προτάσεις τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK