Πιο δυνατός στην Ευρώπη

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Ολυμπιακό που κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μπενφίκα, την Άντερλεχτ εντός και εκτός έδρας και ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι στο 90' στο Champions League, που σύμφωνα με ορισμένους χρειάζεται τη διαιτησία για να πάρει το πρωτάθλημα στη Super League

Πιο δυνατός στην Ευρώπη

Αν ερχόταν κάποιος ποδοσφαιρόφιλος σήμερα στην πατρίδα μας και έριχνε μια ματιά στις εφημερίδες, θα νόμιζε πως ο Ολυμπιακός είναι σε κρίση, ενώ σε άλλες ομάδες της Super League όλα βαίνουν καλώς.

Φαίνεται όμως πως το «σύστημα του Ολυμπιακού» στην Ελλάδα, όπως είναι η έκφραση που φοριέται πολύ τελευταία και για την οποία κάνουν λόγο οι αντίπαλοί του στις εγχώριες διοργανώσεις είναι πιο αδύναμο από το «σύστημα του Ολυμπιακού» στην Ευρώπη. Το τελευταίο δεν έχει ειπωθεί ακόμη, αλλά κοντά είμαστε…

Διότι, αυτό δεν τον βοήθησε, για παράδειγμα, στην Τρίπολη. Αφήνοντας τον Ολυμπιακό να ηττηθεί, στις καθυστερήσεις, με ένα γκολ οφσάιντ. Αλλά, ξέχασα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή και δεν είχαν ανάγκη τη διαιτησία. Ένα πρωτάθλημα που ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έχει πάρει από τον… Οκτώβριο. Με διαφορές σε αυτή τη διαδρομή από 10 έως και 20 βαθμών από τον δεύτερο στη βαθμολογία. Απλά εξασφάλισε τον τίτλο και μαθηματικά πριν από λίγες εβδομάδες.

Δεν τον βοήθησε, επίσης, πρόσφατα στην Τούμπα. Όταν ο Ινσαουράλδε έριξε γροθιά εκτός φάσης στον Εντινγκά στις αρχές του β΄ημιχρόνου με το ματς ισόπαλο εκείνη την ώρα. Ο Κάκος, οι βοηθοί του και ο τέταρτος ρέφερι δεν πρόσεξαν τη φάση. Ο Κερκυραίος δεν είδε ούτε τα σκληρά και σε κάποιες περιπτώσεις αντιαθλητικά μαρκαρίσματα πάνω σε παίκτες του Ολυμπιακού.

Δεν τον προστάτεψε στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, ώστε να μην πάρει έκταση το σκορ. Μα, 0-3; Για να μην αναφερθώ στις θεωρίες συνωμοσίας που ακούστηκαν μετά τον αγώνα…

Ο Ολυμπιακός που κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μπενφίκα, την Άντερλεχτ εντός και εκτός έδρας και ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι στο 90΄ στο Champions League, σύμφωνα με ορισμένους χρειάζεται τη διαιτησία για να πάρει το πρωτάθλημα στη Super League. Άσχετα, αν οι ίδιοι άνθρωποι στα τέλη του Αυγούστου, μόλις ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος, αλλά και λίγο αργότερα έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη ομάδα και είναι φαβορί για τον τίτλο. Αδικήθηκε κάπου ο ΠΑΟΚ, όταν ηττήθηκε με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης; Ο Παναθηναϊκός, όταν έχασε 1-0 από τους «ερυθρόλευκους» στη Λεωφόρο; Ίσως και να κάνω λάθος…

Φαίνεται τελικά πως ο Ολυμπιακός είναι πιο δυνατός στην Ευρώπη, έχει καλύτερες προσβάσεις στα διεθνή κέντρα αποφάσεων απ΄ ότι στην Ελλάδα. Διότι, δεν εξηγείται να δίνει ένας διαιτητής τρία πέναλτι στους Πειραιώτες σε ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (κόντρα στην Άντερλεχτ στο Φάληρο).

Δεν μπορεί, επίσης, ο Ολυμπιακός να αποκλείει την περυσινή φιναλίστ του Europa League Μπενφίκα και όπως όλα δείχνουν πρωταθλήτρια αυτή τη σεζόν στην Πορτογαλία, που έχει το πενταπλάσιο μπάτζετ από τους «ερυθρόλευκους».

Ακόμη, δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να παίρνει την πρόκριση στους 16 του Champions League και να φθάνει μία ανάσα από τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αναγκάζοντας τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διώχνουν την μπάλα, να πηγαίνουν στα σημαιάκια του κόρνερ προκειμένου να ροκανίσουν τον χρόνο στο τέλος του αγώνα και τον Μόγιες να προχωρά σε αλλαγή (του Φελαϊνί) στις καθυστερήσεις για να φάει άλλο ένα λεπτό.

Σύμφωνοι, πρόκειται για τη χειρότερη Γιουνάιτεντ των τελευταίων 20 χρόνων, όπως και ότι ο Ολυμπιακός έχασε μια χρυσή ευκαιρία να πετύχει κάτι μοναδικό στο Όλντ Τράφορντ. Όμως, αυτή η Γιουνάιτεντ που έχει στο ρόστερ της ορισμένους παγκόσμιου βεληνεκούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ρούνεϊ, ο Φαν Πέρσι αλλά και ο Ντε Χέα και οκταπλάσιο μπάτζετ από τους Πειραιώτες είναι … (βάλτε εσείς τον αριθμό…) φορές καλύτερη από οποιοδήποτε αντίπαλο των «ερυθρόλευκων» στην Ελλάδα.

Παρεμπιπτόντως, μια και σταθήκαμε παραπάνω στην Ευρώπη και στο ματς με την Μάντσεστερ στην Αγγλία, να αναφέρουμε ένα σχόλιο φίλου του Ολυμπιακού την επομένη του αγώνα. «Οι υποδείξεις του Ολλανδού διαιτητή στο Μάντσεστερ, ήταν σφυρίγματα έδρας. Ο Κάιπερς δεν αδίκησε τον Ολυμπιακό, απλά έδωσε τα σπόρια στους Άγγλους. Και ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να φωνάζει, γιατί δεν έβαλε το γκολ που ήθελε για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αν τα ίδια σφυρίγματα ήταν σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος και υπέρ του Ολυμπιακού, όλοι θα μιλούσαν για αβάντα στους Πειραιώτες και στεγνό καθάρισμα του αντιπάλου».

Υ.Γ.: Ίσως να πρόκειται για «έλλειψη συγκέντρωσης» όπως είπε ο Μίτσελ, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν αρκετά ατομικά λάθη και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Ισπανό προπονητή ενόψει του πρώτου αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Διότι, ως γνωστό στο Κύπελλο τα γκολ (εντός και εκτός έδρας) παίζουν σημαντικό ρόλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK