Μονά ζυγά δικά μας!

Ο Γιώργος Συρίγος είδε -επιτέλους- την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ξεγυμνώνεται μπασκετικά και γράφει για την ωριμότητα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μονά ζυγά δικά μας!

Ότι κι αν γίνει αύριο (Kυριακή) στο Μιλάνο, είναι καλοδεχούμενο. Η βασική αποστολή αυτού του φαιναλ φορ εξετελέσθη. Η ΤΣΣΚΑ είναι αναίσθητη στο καναβάτσο. Η προσπάθεια του Ετόρε Μεσίνα να γυρίσει την πορτοκαλί Θεά 30 χρόνια πίσω, απέτυχε παταγωδώς.

Έγραφα πριν από λίγες εβδομάδες με αφορμή την εξέλιξη των προημιτελικών απέναντι στον Παναθηναϊκό ότι δεν μου ήταν αρκετό να νικήσουν οι «πράσινοι» την ρωσική ομάδα. Ήθελα να την συντρίψουν. Ο λόγος; Για να τελειώσουμε μια καλή με αυτή την παρωχημένη προσέγγιση των επτά ψηλών και των μόλις… 2,5 γκαρντ, με την οποία ο Ιταλός ήθελε να ξαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα δεδομένα της δεκαετίας του ‘80. Για να σταματήσουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι εν έτη 2014 μπορεί το μέγεθος να υπερισχύσει της ταχύτητας. Το απόλυτα ελεγχόμενο από τον προπονητή - υπολογιστικό μέχρι το σημείο να μοιάζει πλήρως «ευνουχισμένο» - μπάσκετ του Ιταλού, ξαναμπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Ακόμα καλύτερα έτσι

Παρακαλούσα τότε για μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα 25-30 πόντων, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Μόλις ολοκληρώθηκε η απόλυτη ανατροπή της Μακάμπι στον πρώτο ημιτελικό χαμογέλασα πονηρά: «Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι ακόμα καλύτερα». Είναι άλλο να παραδίδεσαι αμαχητί (μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ομάδα στην κακή της μέρα) και άλλο να ξεγυμνώνεσαι αργά και βασανιστικά, σε ένα παιχνίδι που από νωρίς έδειχνε να έχει γίνει 100% δικό σου. Με τον τρόπο που έφερε τούμπα τα πράγματα η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ δεν έμεινε τίποτα κρυφό. Βγήκε στην επιφάνεια και η τελευταία λεπτομέρεια του «τερατουργήματος» του Μεσίνα.

Μονά ζυγά δικά μας!

Τι χρειαζόταν για να αποκρούσει την αντεπίθεση των Ισραηλινών; Τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα γκαρντ. Έναν δεύτερο κοντό για να διαχειριστεί την πίεση του Ράις, του Χίκμαν και των υπόλοιπων καμικάζι του Μπλατ, που με το παιχνίδι στο -15, δεν είχε άλλη λύση απ’ το να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε άγριο γουέστερν. Το κατάφερε χτυπώντας επίμονα επί 15 λεπτά πάνω στα αργά πόδια του Μίλος Τεόντοσιτς, την ώρα που ο Μεσίνα αρνούταν πεισματικά να αναθεωρήσει το πλάνο του.

Έτσι όπως έστρωσε ο Μέσίνα, έτσι κοιμήθηκε

Θα μου πείτε ότι ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ βρέθηκε ξαφνικά χωρίς τον καλύτερο περιφερειακό του αμυντικό, τον Τζάκσον. Ε και; Θεία Δίκη! Ήταν επιλογή του να στελεχώσει την ομάδα με μόλις τρεις γνήσιους χειριστές (Τεόντοσιτς, Τζάκσον, Πάργκο). Επιπλέον, εκείνος αποφάσισε να κρατήσει πεισματικά στον πάγκο τον τελευταίο επί 40 λεπτά, αγνοώντας τον ακόμα και όταν ο συμπατριώτης του αποχώρησε λαβωμένος.

Μονά ζυγά δικά μας!

Δεν μπορούσε ο Πάργκο να δώσει βοήθεια στον Τεόντοσιτς, ως δεύτερος πόλος με την μπάλα στα χέρια απέναντι στις επιθετικές άμυνες της Μακάμπι και παράλληλα να αναλάβει, με τα γρήγορα πόδια του και το δυνατό του κορμί, το μαρκάρισμα του Ράις; Ούτε συζήτηση. Μιλάμε για τον ίδιο παίκτη που το 2011 ήταν μαζί με τον Έιντσον σημείο αναφοράς της Μακάμπι που έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας κόντρα στον Παναθηναϊκό. Έναν Αμερικανό με γνήσιο ταλέντο, που έχει όμως την ατυχία να παίζει περισσότερο με το ένστικτο, αδυνατώντας να υπακούσει πλήρως στους αυστηρούς κανόνες του Ιταλού, που δεν επιτρέπουν… ούτε μία παραπανίσια ντρίπλα. Έτσι όπως έστρωσε ο Μέσίνα, έτσι κοιμήθηκε.

Ρεάλ και Μακάμπι πρεσβεύουν ακριβώς την ίδια – εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Ιταλού - φιλοσοφία. Υπό αυτό το πρίσμα, όποια απ’ τις δύο κι αν επικρατήσει στον αυριανό τελικό, θα είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι οι Μαδριλένοι είναι το απόλυτο φαβορί, ακόμα κι αν οι Ισραηλινοί, με τον τρόπο που γύρισαν τον ημιτελικό, θα παρουσιαστούν με την άγνοια κινδύνου της ομάδας που δεν έχει τίποτα να χάσει.

Η Ρεάλ θα καλπάζει

Η «βασίλισσα» είναι ωριμότερη από ποτέ. Έχει πλέον την συνοχή και την προσωπικότητα να διαχειρίζεται με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό τις μεγάλες προκλήσεις, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές της. Δεν θα χαμηλώσει τον ρυθμό, ούτε θα «ταμπουρωθεί» μόλις φύγει μπροστά με 15. Θα συνεχίζει να καλπάζει στο γήπεδο, με τον Λάσο να έχει μονίμως αναμμένο το πράσινο φως στους παίκτες του να τρέξουν στον αιφνιδιασμό και να δημιουργήσουν προσωπικές φάσεις.

Αν η Μακάμπι καταφέρει και συντρίψει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες τα προγνωστικά, κανένα πρόβλημα. Αντί του Γιάννη Μπουρούση, θα στεφθεί για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης ένας άλλος κορυφαίος Έλληνας σέντερ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Το είπαμε και πριν. Απ’ την στιγμή που αποκαθηλώθηκε η ΤΣΣΚΑ, είναι μονά ζυγά δικά μας…

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Τ. Μαγουλά: Νίκησε το μπάσκετ, όχι το ξύλο

Σχόλιο Σπ. Καβαλιεράτου: Οι galacticos είναι στο μπάσκετ

Σχόλιο Ν. Γιαννόπουλου: Οι "μοιραίοι" του Βάρναλη και οι μοιραίοι του Μεσίνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK