Ενα (χαμένο) πέναλτι, δύο κόσμοι

Ενα (χαμένο) πέναλτι, δύο κόσμοι
Είναι θέμα Παιδείας, πολιτισμού και αντίληψης του "Ομορφου Παιχνιδιού" όπως αποκαλούν στη Βρετανία το ποδόσφαιρο.

Ο Στιούαρτ Πιρς ήταν μαζί με τον Κρις Γουόντλ οι μοιραίοι παίκτες της Αγγλίας που αστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι του ημιτελικού του Μουντιάλ 1990 απέναντι στη Γερμανία. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ τους... αντέγραψε το 1996 και πάλι σε ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία, μόνο που αυτό το ματς ήταν στο πλαίσιο του Euro '96 που διοργάνωσε η Αγγλία.

Η "τιμωρία" τους ήταν να κερδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο -και αρκετά χρήματα- σε μια τηλεοπτική διαφήμιση της "Pizza Hut". Μια παιχνιδιάρικη διαφήμιση, στηριγμένη εξ ολοκλήρου στα άστοχα πέναλτι.

Ο Πιερ Γουόμε είναι λιγότερο τυχερός. Ο ήρωας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, ο παίκτης που στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά του 2000 απέναντι στην Ισπανία χάρισε το χρυσό μετάλλιο στα "Αδάμαστα Λιοντάρια" ευστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι της -συναρπαστικής για όσους την παρακολουθούν, αλλά ψυχοφθόρου για όσους συμμετέχουν- διαδικασίας, μετατράπηκε την περασμένη Κυριακή σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Το άστοχο πέναλτι στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα των προκριματικών για το Μουντιάλ 2006 απέναντι στην Αίγυπτο, είναι αυτό που στέρησε την πρόκριση στο Καμερούν και το τίμημα που πληρώνει ο Γουόμε είναι ακριβό, αφού κανείς συμπατριώτης του δεν θυμάται πια το χρυσό μετάλλιο του 2000...

Ο 26χρονος ακραίος αμυντικός της Ιντερ φυγαδεύτηκε από τη χώρα υπό την προστασία της αστυνομίας, ωστόσο το σπίτι της οικογένειάς του στη Γιαουντέ έγινε φύλλο και φτερό, η "Mercedes" του διαλύθηκε, ενώ βάνδαλοι λεηλάτησαν ακόμη και το κομμωτήριο της φίλης του. Ολα αυτά για ένα χαμένο πέναλτι.

Ενα "ορφανό" πέναλτι, που κανείς δεν ήθελε να εκτελέσει. Η εθνική Καμερούν έχει χωριστεί στα δύο με τους μισούς να λένε ότι "ο Ετό που έπρεπε να το εκτελέσει λογικά, έκανε πίσω" και τους άλλους μισούς να υποστηρίζουν ότι "ο Γουόμε πήγε μόνος του γιατί είπε ότι ένιωθε σίγουρος". Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τις κραυγές απογοήτευσης και αγανάκτησης στις εξέδρες του σταδίου της Γιαουντέ, συνεχίστηκε μέσω των εφημερίδων ανάμεσα στον Ετό και τον Γουόμε.

"Εκείνος ήθελε να το εκτελέσει το πέναλτι", επιμένει ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, "δεν πίστευα ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις μέχρι που του έστειλα μήνυμα στο κινητό και δεν απάντησε ποτέ", λέει πικραμένος ο Γουόμε. Στις μεγάλες τραγωδίες, γεννιούνται και οι μεγαλύτεροι θρύλοι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK