Ενας για όλους

Ενας για όλους
Πριν προλάβει τα στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας για την υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο περιβόητο άρθρο που χαρίζει λεφτά και δίνει άφεση αμαρτιών σε όσους έκαναν περιουσίες τα τελευταία χρόνια μέσα από τη διοίκηση της ομάδας, ο Ντέμης Νικολαϊδης έριξε το μπαλάκι στους ποδοσφαιριστές για να κλείσει μία και καλή ένα ακόμη δύσκολο μέτωπο.
Η τακτική της πίεσης με μορφή τελεσίγραφου που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος ως τώρα στις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους, εφαρμόζεται και σε αυτή την περίπτωση.
Ομως τώρα έχει να κάνει με περίπου 30 διαφορετικές περιπτώσεις και η απαίτηση για κοινή απάντηση από τους αρχηγούς εκ μέρους όλων, μοιάζει καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Ο Ντέμης ξεκαθάρισε πως ακόμη κι ένας από τους παίκτες να απαντήσει αρνητικά, θα το εκλάβει ως συνολική άρνηση των ποδοσφαιριστών για μείωση των αποδοχών και των χρημάτων που έχουν να παίρνουν ως τώρα.
Αναφέρει μάλιστα πως δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για μία συμφέρουσα επαγγελματικά πρόταση, αφού στην παρούσα φάση δεν υπάρχει προοπτική να εξοφληθούν.
Για κάποιους από τους παίκτες πράγματι αυτό ισχύει, όμως επειδή η ηλικία, το ύψος του συμβολαίου και η ζήτηση που έχουν στην ποδοσφαιρική αγορά, είναι παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στη λήψη μιάς τόσο σημαντικής απόφασης, η απαίτηση για μία απάντηση που να εκφράζει όλους τους ποδοσφαιριστές μοιάζει με ανέκδοτο.

Ο Καψής έχει ήδη εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του να καταθέσει προσφυγή. Είναι βασικός στην Εθνική που θα παίξει στο Euro, έχει περάσει τα 30 και με το δίκιο του θέλει να υπερασπιστεί το πρώτο και τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του, που θα εξασφαλίσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Γιατί να αλλάξει γνώμη ως αύριο και να δεχθεί μείωση αποδοχών;
Ο Τσιάρτας έχει συμβόλαιο που υποτίθεται πως του αποφέρει 900.000 ευρώ ετησίως, αλλά είναι απλήρωτος εδώ και περίπου 1,5 χρόνο με αποτέλεσμα τα οφειλόμενα να έχουν φτάσει στο 1,3 εκατ. ευρώ. Αντί να δεχθεί να χαρίσει μέρος των οφειλών και δραστική μείωση των μελλοντικών αποδοχών, μπορεί να κάνει προσφυγή και να διασφαλίσει το οτι θα πάρει κάποια στιγμή όλα τα χρήματα που του χρωστά η ΑΕΚ και να βρει ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο σε μία ομάδα που θα πληρώνει στην ώρα της. Ηδη, μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις βγήκε μουρμουρίζοντας από τα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι και οι πιθανότητες να συμφωνήσει είναι μηδαμινές.
Ακριβώς την ίδια τακτική μπορεί να ακολουθήσει και ο Πετκόφ, ο οποίος θα παίξει στο Euro με την Βουλγαρία και δεν θα δυσκολευτεί να βρει ένα καλό και κυρίως εγγυημένο συμβόλαιο στην Ευρώπη.
Ο Οκκάς με τον Μπότο το έχουν πάρει απόφαση. Εκαναν λάθος που επέλεξαν την ΑΕΚ το προηγούμενο καλοκαίρι και δεν πρόκειται να υποστούν ότι έπαθαν και στον ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Με οποιαδήποτε μείωση φεύγουν. Το τι πρόσφερε ο ίδιος στην ομάδα είναι βέβαια μιά άλλη ιστορία, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας κοιτά μόνο την τσέπη του.
Για να μην αναλύσουμε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ξεχωριστά, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με τα γνωστά δεδομένα δεν υπάρχουν πιθανότητες να απαντήσουν όλοι οι παίκτες θετικά.



Το ερώτημα λοιπόν είναι τι επιδιώκει ο Ντέμης με αυτό το ουσιαστικά παράλογο και καταδικασμένο αίτημα. Κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του και σχεδόν όλοι παραδέχονται πως η ανάμιξή του με τα διοικητικά της ΑΕΚ περισσότερο θα τον βλάψει παρά θα τον ωφελήσει προσωπικά, επαγγελματικά και οικονομικά.
Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να μπλοφάρει, με σκοπό να αποσπάει όσο περισσότερα "Ναι" μπορεί. Να δεσμεύσει αρκετούς παίκτες σε αυτή τη βιαστική συμφωνία, να πληρώσει το χρέος στην Παλμέιρας και να στείλει στο καλό τους υπόλοιπους που δεν θα δεχθούν τους όρους του.
Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό είναι να προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη έξοδο. Δηλαδή να μην είναι όντως υλοποιήσιμο το επιχειρηματικό του σχέδιο και να προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο, τώρα που οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές με την υπαγωγή στο άρθρο 44.
Το τρίτο - που δικαιολογεί και την αισιοδοξία του - είναι να έχει διαφοροποιήσει τις τελευταίες ώρες τις προτάσεις που είχε κάνει προς τους παίκτες ή να τους έχει δώσει πιο συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις.
Οτι από τα τρία και να ισχύει, το σίγουρο είναι πως όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τη νέα εποχή της ΑΕΚ με τις υπογραφές για το άρθρο 44, θα πρέπει να κάνουν πολύ υπομονή ακόμη.







News 24/7

24MEDIA NETWORK