Free Fortounis

Ο ΕΥΑΓ. ΜΙΧΟΣ κτυπάει καμπανάκι για το πρότζεκτ: "Φορτούνης", ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου” που κινδυνεύει πλέον να αποτύχει ΚΑΙ γράφει για τον φετινό άσο που καλείται να σπάσει τις αλυσίδες από αγκυλώσεις προσωπικές αλλά και του Μπέντο.

Free Fortounis
fortounis

Με την δίνη της εσωστρέφειαςφλερτάρει έντονα πλέονο Ολυμπιακός. Σήκωσε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια του, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, μιας και ο Μπέντο "φρόντισε" με τις εμμονές του να δημιουργήσει προβλήματα στα καλά καθούμενα. Τα δυο "0-0", σε Europa league και Κύπελλο Ελλάδας, έναντι αντιπάλων που δεν θα έπρεπε να τρομάζουν τον Ολυμπιακό, έβγαλαν τους “ερυθρόλευκους” από την... νιρβάνα που είχε φέρει ο περίπατος τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεν ξέρω αν αυτή η πρωταθληματική πορεία ήταν το χαλάκι κάτω από το οποίο κρύφτηκαν θέματα ή αν ο Μπέντο είναι αυτός που προκάλεσε την τρικυμία, όταν όλα πήγαιναν πρίμα. Αν και το δεύτερο μου μοιάζει πιο πιθανό, με δεδομένο τηνπροσωποκεντρική προσέγγιση ενός προπονητή που θέλει να αντανακλούν πάνω του οι επιλογές τύπου "πόσο μάγκας είμαι που βάζω τους νέους κι αφήνω τους Τσόρι, Μαρίν, Καμπιάσο έξω" και η... μαγκιά "δεν κατασκοπεύω την Οσμαλινσπορ και θα την παίξω με τους μικρούς γιατί το πλάνο μου είναι ανίκητο από κάτι τέτοιες ομάδες".

Υπάρχειόμως και κάτι ακόμη. Το όποιο εξελίσσεται κατά τη γνώμη μου σε αρνητικό φαινόμενο και για το οποίο υπάρχει ευθύνη(όχι καθολική) Μπέντο. Η περίπτωση Κώστας Φορτούνης... Ο παίχτης που πέρσι κοστολογήθηκε από την διοίκηση του Ολυμπιακού 20 εκατομμύρια ευρώ ( δεδομένο ότι η Τότεναμ τους βολιδοσκόπησε για 10 και ζήτησαν τα διπλάσια), ο ποδοσφαιριστής που δικαίως αναδείχθηκε σε κορυφαίο της χρονιάς, ο μέσος που ενέπνευσε πολύ κόσμο να πιστέψει ότι γεννιέται ένας "σταρ" -Έλληνας- μετά από πολλά χρονιά, αυτό όλο το πρόζτεκτ κινδυνεύει τώρα με... κατάρρευση!

Ο Κώστας Φορτούνης φαινόταν να είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι ικανότητες του αναδεικνύουν έναν σύγχρονο επιθετικό χαφ, που δημιουργεί, σκοράρει, έχει πολύ καλή πάσα, μπορεί να κουβαλήσει μπάλα, να περάσει τον οποιοδήποτε και ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΓΕΤΗΣ. Κάτι που δικαιολογημένα ενστερνίστηκαν τόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού, όσο - και αυτό είναι το πιο σπουδαίο - ο κόσμος του.

Και ως δια μαγείας ο φετινός Φορτούνης (ειδικά τελευταία) παρουσιάζεται κατώτερος των προσδοκιών. Λες και είναι ένας άλλος, ένας "σκλαβωμένος" Φορτούνης, με αλυσίδες στα πόδια, εγκλωβισμένος σε αγκυλώσεις του προπονητή του άλλα και προσωπικές.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΛΕYΕΙ

Καταρχήν, ο Έλληνας χαφ υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε μια δοκιμασία που δεν συνάδει με την προσωπικότητα του. Ο Μπέντο τον αμφισβήτησε ευθύς εξαρχής, προσπαθώντας να του σπάσει τα φτερά, αντιμετωπίζοντας τον σχεδόν ανταγωνιστικά. Βλέποντας τη λειτουργία του Πορτογάλου εύκολα ερμηνεύονται τα καψώνια του προπονητή στον εκκολαπτόμενο σούπερ σταρ. Μπορεί τότε να θεωρήθηκαν νουθεσίες και προσπάθεια προσγείωσης του, άλλα πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο “ερυθρόλευκος” κόουτς έχει πρόβλημα με τους κορυφαίους και αγαπητούς στην εξέδρα. Προφανώς γιατί δεν εξυπηρετείται η εγωκεντρική του προσέγγιση στην πραγματικότητα της ομάδας.

Κατόπιν ο Φορτούνης κι αφού βγήκε από την "καραντίνα" του Μπέντο -με κομμένα τα φτερά- έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι... ελέφαντας. Δηλαδή δεν είναι το ψωνισμένο παιδάκι που παρουσίαζε το σύστημα, δεν είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με την κακομαθημένη νοοτροπία άλλα ο κορυφαίος της περασμένης σεζόν. Βάρος που και δεν είναι εύκολο και αν μη τη άλλο ήταν αχρείαστο να εναποτεθεί στις πλάτες του.

Με την ψυχολογική πίεση αυτή ο Κώστας Φορτούνης έπρεπε να... αντιμετωπίσει και το επιθετικό αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του. Αυτό που δεν είναι προσαρμοσμένο πάνω του, να του ανοίγει χώρους, να τον υποστηρίζουν τα αμυντικά χαφ με τις κάθετες... Αποτέλεσμα; Ο Φορτούνης καταπιεσμένος επέλεξε να κουβαλάει την μπάλα άσκοπα, να εκβιάζει την καλή ενέργεια, να παλεύει να βγάλει το φίδι από την τρύπα μόνος του και να μπλοκάρει το μυαλό του κάθε φορά που κάτι δεν του βγαίνει. Αυτό εκνευρίζει τους συμπαίχτες του ενώ ξεθωριάζει όλο και περισσότερο την περσινή του λάμψη.Εσχάτως μάλιστα πέφτει σε ακόμη χειρότερο τέλμα, αυτό που προσπαθεί να πάρει πέναλτι ή φάουλ πέφτοντας από τον... αέρα ( το έκανε με Ατρόμητο, το επανέλαβε και με την Οσμανλισπορ) Εκτίθεται και ο ίδιος και η ομάδα του.

ΕΤΣΙ ΤΟ... ΑΛΛAΖΕΙ

Με αυτά και με αυτά δεν γίνεται σαφές αν μπορεί ή δεν μπορεί ο Φορτούνης να γίνει ηγέτης. Το σίγουρο όμως, είναι ότι μέρα με τη μέρα χάνει ακόμη και τη δεδομένη ακτινοβολία του. Κι ένα τεράστιο "κακό" για τον Ολυμπιακό πάει να συντελεστεί με τον Φορτούνη, το οποίο θα πρέπει να φρεναριστεί.Και επειδή ο Μπέντο δεν μοιάζει ικανός να το κάνει - ή καλύτερα δεν τον νοιάζει - πρέπει ο ίδιος να το προσπαθήσει...

Ο Φορτούνης οφείλει να επιστρατεύσει την ηρεμία του, να πάρει αυτοπεποίθηση από εύκολες ενέργειες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κυρίως όμως, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα του, να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση οφείλει όχι μόνο να επιβιώσει, άλλα να αναδειχθεί κιόλας. Να παλέψει να σπάσει τα δεσμά του και να ξαναπετάξει, παίρνοντας μόνος του π.χ την πρόκριση επί της Οσμανλισπορ στην Τουρκία. Να αποδείξει ότι είναι δυνατός μέσα από τις παρούσες αντιξοότητες και να θέσει ξανά υποψηφιότητα να γίνει ο ηγέτης της επόμενης δεκαετίας για τον Ολυμπιακό.

Εν τέλειας φροντίσει ο Κώστας Φορτούνης να εκμεταλλευτεί το μοναδικό "εφόδιο" που του έδωσε ο προπονητής του: ότι "έκαψε" όλους τους ανταγωνιστές του ( Μάριν, Τσόρι) στη θέση του. Το έκανε κυρίως γιατί εξυπηρετεί το κόλλημα του... Αλλά είναι ευκαιρία!!

News 24/7

24MEDIA NETWORK