Η Ακρόπολη, η Μύκονος και... ο Ολυμπιακός

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά καταλαμβάνει χίλιες φορές περισσότερη μνήμη. Η φωτογραφία του Μακρόν να ποζάρει... καμαρώνοντας για την ερυθρόλευκη φανέλα δώρο του Ολυμπιακού, δίπλα στον "πρεσβευτή" του Μαρινάκη, Καρεμπέ, αποδεικνύει γιατί το επίπεδο της ηγεσίας σφραγίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός οργανισμού.

Η Ακρόπολη, η Μύκονος και... ο Ολυμπιακός
macron karembue olympiakos

Στην Ευρώπη υπάρχει ο Ολυμπιακός του Τσάμπιονς Λιγκ...

Υπάρχει ο Ολυμπιακός της Unicef...

Υπάρχει ο Ολυμπιακός που "πουλάει" παιδί από τις Ακαδημίες του 22 εκατομμύρια ευρώ...

Υπάρχει ο Ολυμπιακός που μπορεί να αγοράσει παίκτη από την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και ταλαντούχο Βέλγο, τον οποίο ήθελαν Άρσεναλ και Στόουκ....

Υπάρχει ο Ολυμπιακός που ο ιδιοκτήτης του αγόρασε μια ιστορική αγγλική ομάδα με δύο ΚΠΕ στο παλμαρέ της (1979 και 80)...

Υπάρχει και ο Ολυμπιακός που διαφημίζεται παγκοσμίως είτε λόγω... Χάρβαρντ, είτε επειδή σε... κρατάει στα χέρια του, χαμογελάει και φωτογραφίζεται... μαζί σου ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας!!!

Κυρίες και κύριοι, φίλοι και εχθροί των... μόνιμων πρωταθλητών Ελλάδας, νομίζω πως πρέπει να συνομολογηθεί πως ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει ξεφύγει, για την ακρίβεια εκτοξευθεί από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Και προσοχή, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία κι αξία πως τα κατάφερε σε διάφορα επίπεδα (γιατί εκεί εστιάζω), πέρα δηλαδή από το αγωνιστικό.

Πρωταθλήματα και καλούς παίκτες ο Ολυμπιακός έπαιρνε και με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Παρέμενε όμως, ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ κλασικά ελληνικής νοοτροπίας, τεχνογνωσίας και... στυλ. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Ολυμπιακός έγινε100%...Ευρωπαίος. Γιατί ανεξάρτητα από την εικόνα στο πράσινο χορτάρι είναι το συνολικό μάνατζμεντ που κάνει την διαφορά και σε κάνει να ξεχωρίζεις.

Στα μέρη μας κατά καιρούς υπήρξαν και υπάρχουν παράγοντες που έσπρωξαν - σπρώχνουν χρήματα αλλά αποτυγχάνουν γιατί ακολούθησαν - ουν... παράλληλους δρόμους με το σύγχρονο ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ. Εκεί εστιάζω την θεμελιώδη διαφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη με τους υπόλοιπους: μαθαίνει από τα λάθη του και εξελίσσεται, αφιερώνει πολύ χρόνο, ασχολείται προσωπικά και κυρίως προσαρμόζεται στις απαιτήσεις. Επίσης εκτός από οπαδός του Ολυμπιακού από μικρό παιδί, εκτός από σπουδαίος μάνατζερ της ΠΑΕ ξέρει και ποδόσφαιρο!!

Στην Ελλάδα υπάρχουν πανέμορφα μέρη, όπου επίσης... ξοδεύεται πολύ χρήμα αλλά στο παγκόσμιο τουριστικό "χάρτη" η Μύκονος είναι ... έτη φωτός μπροστά σε αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία. Κι αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με το φυσικό κάλλος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει – έστω και στην υπερβολή του παραδείγματος – με τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν ο Μανουέλ Μακρόν, η επίσκεψη του οποίου στην Ελλάδα αποτελεί πρώτο θέμα πανευρωπαϊκά το τελευταίο 48ωρο, κρατάει στα χέρια του σχεδόν καμαρώνοντας (αν κρίνουμε από το χαμόγελό του) την φανέλα με το δέκα του Ολυμπιακού, που του έκανε δώρο ο "δικός του άνθρωπος" Κριστιάν Καρεμπέ, επικοινωνιακά αυτομάτως σε εξισώνει μαζί του!!

Εμμέσως ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε να διαφημίζει σε εκατομμύρια κοινό - και όχι μόνο ποδοσφαιρικό – τον Ολυμπιακό, με ο τι συνεπάγεται αυτό για τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του. Σκεφθείτε μόνο πως τη μια ημέρα ο Μακρόν φωτογραφίζεται στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη και την επομένη στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή με την φανέλα του Ολυμπιακού δίπλα στον "Πρεσβευτή" του Μαρινάκη, Κριστιάν Καρεμπέ...

Ναι, ο Ολυμπιακός κέρδισε πάρα πολλά από τις φωτογραφίες και το βίντεο του Μακρόν με την φανέλα του. Μόνο το παγκόσμιο κύρος που προσδίδει το συγκεκριμένο γεγονός φτάνει και περισσεύει. Τόσο για τον σύλλογο, όσο και για τον ιδιοκτήτη πρόεδρό του, η αντιμετώπιση που θα έχουν διεθνώς στις όποιες συναλλαγές – συνεργασίες τους είναι τελείως διαφορετική όταν κοτζάμ πρόεδρος της Γαλλίας, όχι μόνο δέχεται το δώρο – φανέλα σου, αλλά γεμάτος χαρά στήνεται και βγάζει φωτογραφίες με αυτή. Κακά τα ψέμματα ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και του φαίνεσθαι...

Πως έφτασε ο Μακρόν να φωτογραφηθεί με την φανέλα του Ολυμπιακού στα χέρια του και η εικόνα αυτή να κάνει τον γύρο του κόσμου; Επειδή ακριβώς έχει τον Κριστιάν Καρεμπέ, που τον ξέρουν και τους ξέρει όλους, για τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις. Σύμβουλος στρατηγικής ο τίτλος του, κοινώς "Πρεσβευτής" του Ολυμπιακού, μια προσωπικότητα με τεράστια αναγνωρισιμότητα και μια κινητή διαφήμιση για τον σύλλογο.

Στο δια ταύτα: τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, με τον Καρεμπέ να αποτελεί στρατηγική επιλογή του Βαγγέλη Μαρινακη, τον οποίο πληρώνει όχι τόσο για να του μάθει... μπάλα ή να του φέρει παίκτες. Όπως δεν... έτυχε το ότι ο Ολυμπιακός μπήκε στα μεγάλα μανατζερικά κανάλια και έμαθε να πουλάει σε τρελές υπεραξίες αλλά το... πέτυχε!!

Είναι κάτι που ακόμα και οι... τυφλοί -και όσοι δεν τρέφονται με νόστιμο σανό- μπορούν ευδιάκριτα να δουν: ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει ξεκάθαρη στρατηγική, υψηλούς στόχους και κάνει τις κατάλληλες ενέργειες προκείμενου να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK