Πώς ο ΠΑΟΚ έπιασε πρώτη φορά στον ύπνο την ΑΕΚ

Ο Ευάγγελος Μίχος δίνει το παρασκήνιο του ερχομού ξένων διαιτητών: τον τρόπο που ο Ιβάν κέρδισε τον Μελισσανίδη στο τελευταίο παιχνίδι εξουσίας, γιατί θεωρείται "αντάλλαγμα" στην έδρα του Τελικού, πού οφείλεται ο αιφνιδιασμός της Ένωσης, η αιτία της "στοχοποίησης" Περεϊρα και η... παραγκίσια ατάκα που "μπριζώνει" τον διοικητικό ηγέτη της!

Πώς ο ΠΑΟΚ έπιασε πρώτη φορά στον ύπνο την ΑΕΚ
EUROKINISSI

Λέω ν' αρχίσω από το αυτονόητο: ξένοι διαιτητές σε Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας γυρνάει το ποδόσφαιρο μας στην δεκαετία του '70 και συγκεκριμένα στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης!

Μιλάμε για ξεφτίλα! Πριν από χρόνια οι δικοί μας διαιτητές πήγαιναν κι έπαιζαν ξένους τελικούς σε υποανάπτυκτα πρωταθλήματα. Να έχεις, λοιπόν, 6+1 διεθνείς διαιτητές και όλοι τους να κρίνονται "ακατάλληλοι" για να σφυρίξουν το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ. Με το ίδιο σκεπτικό κάλιστα... αύριο να φέρουμε και ξένους παρατηρητές, αθλητικούς δικαστές κλπ...

Η ΚΕΔ στα χρόνια της πολυδιαφημισμένης... εξυγίανσης στην ΕΠΟ, θεωρητικά θα ήταν ανεξάρτητη και κυρίως δεν θα έκανε... πολιτική, αγνοώντας τις επιθυμίες ή τις οχλήσεις των ισχυρών παραγόντων και ομάδων. Όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αντί για αναβάθμιση είχαμε ακόμη χειρότερη υποβάθμιση, σε τέτοιο επίπεδο μάλιστα που το... παρελθόν και τους τρολάρει πλέον άγρια και... βγαίνει κι από πάνω!

Δεν ξέρω τι πιέσεις δέχεται η ΚΕΔ και κατά επέκταση η ΕΠΟ κι από που. Από τις FIFA/UEFA, από το υφυπουργείο, από τους παράγοντες των μεγάλων ομάδων, από διάφορους εξωγενείς παράγοντες και... νταραβερτζήδες, αλλά μιλάμε για το απόλυτο κατάντημα.

Μετά από ένα πρωτάθλημα που τινάχτηκε στον αέρα και κρίθηκε στα... δικαστήρια, αδυνατούν να επιλέξουν ποιος θα σφυρίξει και ποιοι θα είναι οι πλαϊνοί στον Τελικό του Κυπέλλου, από ποιες Ενώσεις θα προέρχονται οι παρατηρητές της αναμέτρησης (και γι' αυτό δόθηκε μεγάλη μάχη) ενώ... ματαίωσαν ακόμη και την κοινή φωτογράφηση των δυο προπονητών στο pre game, προφανώς από φόβο μην έρθουν στα χέρια Λουτσέσκου και Χιμένεθ.

Κατά τα άλλα... γιορτή του ποδοσφαίρου!

Από την άλλη βέβαια ποιοι να φωνάξουν εναντίον; Ο Ολυμπιακός τούς είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο και δέχθηκε την επίθεση της ΕΠΟ. Η ΑΕΚ με αυτούς που πήραν την απόφαση για ξένους διαιτητές στον Τελικό κατέκτησε το πρωτάθλημα και δεν θα πρέπει να έχει παράπονο, ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που τους ήθελε. Οπότε... σολομώντεια λύση.

Πάμε τώρα και στο δια ταύτα, δηλαδή στο... παρασκήνιο όλων αυτών:

1. Δεν είδαν... όνειρο τη νύχτα της Τρίτης στη FIFA για ξένους διαιτητές στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Άρα η... εντολή δεν ήρθε απ' έξω. Από την ΕΠΟ ενημερώθηκαν πως οι δυο φιναλίστ δεν καταλήγουν σε διεθνή Έλληνα διαιτητή κοινής αποδοχής, αλλά μην νομίζετε πως την τελευταία στιγμή έτρεχαν οι Περέιρα - Μαρίν να κλείσουν συμπατριώτη του δεύτερου από την Ισπανία. Με δύο διαθέσιμες επιλογές να υπάρχουν, τους Μπορμπαλάν και Μαγένκο...

2. Την εντολή για ξένο διαιτητή έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, κάτι που αρκεί για... φωτογραφίσει πως ήταν επιθυμία του ΠΑΟΚ. Και μάλλον "έπιασαν στον ύπνο" την ΑΕΚ, ίσως για πρώτη φορά την εφετινή σεζόν. Τουλάχιστον σε τόσο σοβαρά θέματα, με ΚΕΔ και ΕΠΟ, στα... πεδία δηλαδή που η ΑΕΚ "έφαγε" στην στροφή τον ΠΑΟΚ.

3. Πέρα από τον αστικό μύθο (για κάποιους... καφενειακό) που θέλει την ΕΠΟ να την έχει ο Σαββίδης και τη διαιτησία ο Μελισσανίδης, το τελευταίο διάστημα γίνεται ένας σκληρός πόλεμος (παρασκηνιακός και επικοινωνιακός) μεταξύ τους, με στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα στην Ομοσπονδία. Ο ΠΑΟΚ θέλει να "φάει" τον Τριτσώνη, η ΑΕΚ πλέον από σήμερα πήρε δημόσια θέση κατά του Περέιρα (θυμίζουμε την επίσκεψη Μελισσανίδη στο Γραφείο του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή στην ΕΠΟ, όταν το πρωτάθλημα έπαιρνε... φωτιά), ενώ φροντίζει επιμελώς και για το ροκάνισμα της θέσης του Γραμμένου - όχι πως χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

4. Η ΑΕΚ σαφέστατα και δεν ήθελε ξένο διαιτητή, το... φώναξε με την ανακοίνωσή της, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του... μέσου Έλληνα διαιτητή (κάνοντας και... πολιτική ενόψει της νέας σεζόν).

5. Γιατί τότε στις διαρροές της Τετάρτης "σφύριζε αδιάφορα" στο ποιος θα ήταν ο διαιτητής, Έλληνας ή ξένος, εστιάζοντας μόνο στην ομάδα και στο αγωνιστικό κομμάτι; Γιατί δεν περίμενε πως τρία 24ωρα πριν από τον Τελικό του Σαββάτου η ΕΠΟ θα έβρισκε και θα έφερνε ξένους, διαιτητή και βοηθούς. Αιφνιδιάστηκαν ο Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του!

6. Αυτοί που ξέρουν λένε πως ο ορισμός ξένων ρέφερι ουσιαστικά αποτέλεσε μια "ανταλλαγή" από πλευράς Κυβέρνησης και ΕΠΟ για το γήπεδο του Τελικού, ο οποίος γίνεται στην έδρα της ΑΕΚ. Πολύ έξυπνα και μεθοδευμένα κινήθηκε σε αυτό ο ΠΑΟΚ, ενώ στην Ένωση μάλλον... μεθυσμένοι από την γιορτινή διάθεση δεν πήραν χαμπάρι εγκαίρως. Κοινώς "κοιμήθηκαν" όπως λέει η πιάτσα...

7. Ουσιαστικά η απόφαση για την τοποθέτηση ξένων διαιτητών στον Τελικό του Κυπέλλου αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο Πόντιων μέσα στη σεζόν. Και σ' αυτό νίκησε ο Σαββίδης τον Μελισσανίδη, σ' ένα είδος... ρεβάνς για την έδρα του Τελικού και τους Κομίνη – Τριτσώνη. Στην πραγματικότητα μάλλον χρύσωσαν το χάπι στον Ιβάν...

8. Στην εποχή της σκληρής παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα από τα μότο κορυφαίου τότε παράγοντα ήταν: "τον διαιτητή που ετοιμάζεται να βγει στην σύνταξη και σφυρίζει τα τελευταία του παιχνίδια τον φοβάται πάντα ο πιο... φτωχός παράγοντας"! Όπου "φτωχός" όχι μόνο αυτός που δεν έχει να δώσει, αλλά και εκείνος που δεν θέλει να δίνει λεφτά...

9. Ο Μπορμπαλάν βγαίνει στην... σύνταξη το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του ισπανικού VAR. Και όσοι γνωρίζουν καλά κι από παλιά τους συμβούλους του Δημήτρη Μελισσανίδη, δηλαδή τον Θωμά Μητρόπουλο και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, θεωρούν δεδομένο πως θα τον έχουν "μπριζώσει". Ίσως να μην είναι τυχαίο πως η (εκ των υστέρων) σημερινή "κιτρινόμαυρη" ανακοίνωση έβγαλε ανησυχία και φόβο. Για πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK