Fair Play: We care about the game

Fair Play:   We care about the game
Οι λέξεις ισονομία, δικαιοσύνη, αξιοπιστία και fair play έπεσαν στο τραπέζι των εντυπώσεων το τελευταίο δεκαήμερο από τα επικοινωνιακά στρατηγεία των δύο αντιπάλων.
Ο Ολυμπιακός επικαλέστηκε το fair play για να ζητήσει εισιτήρια για τον αγώνα επειδή και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν πάει στη Ριζούπολη στον αγώνα του πρώτου γύρου. Το αίτημα ήταν δίκαιο, ωστόσο η διοίκηση είχε φροντίσει μόνη της να αποδυναμώσει από μόνη της τα ορθά επιχειρήματά της.
Πιστεύει άραγε κανείς πως αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη και ο Ολυμπιακός ήταν γηπεδούχος θα έδινε εισιτήρια για να τηρήσει το fair play; Εισέπραξε φυσικά το ίδιο fair play που έδειξε και ο ίδιος ο Ολυμπιακός, όταν η ΑΕΚ ζήτησε εισιτήρια για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στη Ριζούπολη.
Αλλωστε πολύ πριν ο Γιώργος Λιάνης εμπνευστεί τον κανονισμό-έκτρωμα που απαγορεύει μετακινήσεις οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, ο ίδιος ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει με επιστολή του την εφαρμογή του μέτρου στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό "για την προστασία της εικόνας και του κύρους του ποδοσφαίρου". Αν ο Ολυμπιακός ενδιαφερόταν πραγματικά για το ποδόσφαιρο και όχι αυστηρά για το δικό του συμφέρον, θα ήταν ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα οι απόψεις του εισακούστηκαν.

Ο Παναθηναϊκός ζήτησε "για την καθαρότητα και την ισονομία του πρωταθλήματος" να διενεργηθεί έλεγχος ντόπινγκ στους παίκτες των δύο ομάδων, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους παίκτες του Ολυμπιακού, λίγες ημέρες μετά την πρόσληψη του εργοφυσιολόγου Ζαχαρόγιαννη. Ο ίδιος Παναθηναϊκός που πριν λίγα χρόνια είχε στο προπονητικό του τιμ τον ίδιο άνθρωπο και που είχε εκδώσει ειρωνική ανακοίνωση όταν ο Ολυμπιακός άφηνε τότε υπονοούμενα για ντόπινγκ στην Παιανία.

Ο Ολυμπιακός ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια της αποστολής στη Λεωφόρο και απειλεί πως αν το γήπεδο δεν είναι "εκκλησία", η ομάδα θα αποχωρήσει. Ζητά δηλαδή τα ίδια που ο ίδιος παρείχε απλόχερα στο περσινό ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο, όταν οι παίκτες του Παναθηναϊκού βομβαρδίζονταν ανελέητα με κροτίδες και πέτρες κατά την άφιξη του πούλμαν και κατά την έξοδό τους από τη φυσούνα. Και απειλεί με την ίδια αντίδραση που ο Πέτρος Κόκκαλης είχε χαρακτηρίσει "καμώματα ερασιτεχνικού σωματείου" όταν ο Πανιώνιος είχε σκεφτεί να το κάνει στη Ριζούπολη.
Τώρα ο Ολυμπιακός κρατά τακτική χαμηλών τόνων, αφού το ίδιο σκηνικό τρομοκρατίας που έστησε πέρσι, έχει να το αντιμετωπίσει ο ίδιος. Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν μίλησε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για "κότες" και "πελάτες", αλλά για ισονομία.
Και φυσικά ο Παναθηναϊκός που κραύγαζε πέρσι για τη ζούγκλα που αντιμετώπισε, δεν πρόκειται να κάνει πολλά για να αποτρέψει τους οπαδούς του από το να έχουν ανάλογη συμπεριφορά αν αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της ομάδας.

Η αποθέωση του Γκεμπελισμού είναι η μέθοδος πίεσης προς τον διαιτητή του ντέρμπι. Οι ΠΑΕ δεν παίρνουν επισήμως θέση "γιατί έχουν επίπεδο και δεν ασχολούνται με τη διαιτησία", αλλά ο στρατευμένος Τύπος και των δύο πλευρών έχει στήσει στο απόσπασμα τον Δούρο. Τα επιτελεία των εφημερίδων έψαξαν ένα προς ένα τα σφυρίγματά του για να αποφασίσουν και οι δύο πως είναι "εχθρός".
"Χάρισε πέρσι το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό με το ακυρωθέν γκολ του Λαγωνικάκη" λένε οι μεν, "Αντιολυμπιακός που έχει μας κόψει βαθμούς σε 10 αγώνες" οι δε. Κι όλα αυτά για να ασκηθεί ψυχολογική πίεση για ένα καθοριστικό σφύριγμα και για να δει τι τον περιμένει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Το τραγικό της ιστορίας είναι πως οι οπαδοί συμμερίζονται τις απόψεις που εκφράζουν οι διοικήσεις των ομάδων τους και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν κάθε έννοια fair play και δικαιοσύνης για μιά νίκη. Και δεν μιλάω για τους χούλιγκαν που κρέμονται από τα κάγκελα και βάζουν φωτιές, αλλά για τον άνθρωπο που αυτοαποκαλείται "φίλαθλος" και πηγαίνει στο γήπεδο 5-6 φορές το χρόνο ή και καθόλου.
Είναι έτοιμος να πανηγυρίσει με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση μία νίκη με ένα εξώφθαλμα κάλπικο πέναλτι. Δεν δίνει δεκάρα αν ολόκληρη η εντεκάδα της ομάδας του ουρεί... κυροζίνη από τα αναβολικά. Δεν θα στενοχωρηθεί και ίσως να χαρεί μέσα του, αν μάθει πως ένας οπαδός "του εχθρού" ξυλοκοπήθηκε άγρια και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δεν θα τον πείραζε ακόμη κι αν ο αγώνας διακοπεί στο πρώτο ημίχρονο αν αυτό σημαίνει πως η ομάδα του παίρνει το πρωτάθλημα. Οποιο αθέμιτο μέσο κι αν χρειαστεί για τη νίκη, θα αισθανθεί υπερήφανος και "μάγκας" έστω κι αν δεν το αξίζει.

Μήπως είσαι εσύ αυτός ο "φίλαθλος";




News 24/7

24MEDIA NETWORK