Φαβορί στη Βαρκελώνη είναι ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει στην Βαρκελώνη αυτό που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει μόνο μία φορά στην διοργάνωση και αυτή οριακά και με δραματικό τρόπο. Να πάρει ένα "διπλό". Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Φαβορί στη Βαρκελώνη είναι ο Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πραγματικότητα είναι ότι πέφτει και ο Παναθηναϊκός σε μία συγκυρία ευνοϊκή, δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου το διπλό μέσα στην Βαρκελώνη δεν ήταν αυτό που λέμε ότι το έχει ο Παναθηναϊκός ή κάποια άλλη ομάδα στο τσεπάκι της. Αλλά οι Καταλανοί είναι λαβωμένοι με ουκ ολίγα προβλήματα τραυματισμών και απουσίες, κάτι που έχει ως συνέπεια η αγωνιστική τους εικόνα να είναι αλλοιωμένη και σαφώς πιο βατοί σαν αντίπαλοι για όλους, συνεπώς και για τον Παναθηναϊκό.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑ ΤΑ ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΤΑ

Πριν ξεκινήσουμε να λέμε οτιδήποτε να αναφέρουμε ότι ευφυολογήματα τύπου η επιστροφή του Πασκουάλ στην Βαρκελώνη και πόσο θα τον επηρεάσει, είναι τουλάχιστον ανόητα. Πρώτον γιατί δεν είναι παίκτης και δεν μπορεί να επηρεαστεί η κρίση του στις αποφάσεις του που θα πάρει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Δεύτερον ο γενικότερος σχεδιασμός του για την αναμέτρηση έχει γίνει μακριά από την οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση που θα μπορούσε να έχει από την στιγμή που θα πατήσει και πάλι το πόδι του στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Ο Πασκουάλ άλλωστε έφυγε σαν πετυχημένος από την Μπαρτσελόνα, για την ίδια την ομάδα, θα χειροκροτηθεί από τον κοινό των Καταλανών και ο ίδιος σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του δεν επιστρέφει με την λογική ή την όποια σκέψη στην άκρη του μυαλού του ότι έχει να αποδείξει κάτι. Ας πάμε παρακάτω.

Να ξεπεράσουμε και την όποια ανόητη σκέψη ότι ο Μπαρτζώκας μπορεί να γνωρίζει τα κλειδιά της νίκης απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ναι μπορεί να τα γνωρίζει λόγω της προπονητικής του ικανότητας, του σκάουτινγκ που έχει γίνει κ.τ.λ, αλλά σίγουρα όχι επειδή είναι Έλληνας προπονητής και όχι επειδή ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Διότι ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν έχει ουδεμία σχέση με τον Παναθηναϊκό που αντιμετώπιζε ο Μπαρτζώκας όταν ήταν ακόμα στην Ελλάδα.

ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΜΕΝ ΘΗΡΙΟ ΔΕ

Επανερχόμαστε στην τάξη και στα πιο ουσιώδη. Η Μπαρτσελόνα είναι λαβωμένη μεν, θηρίο δε, που περιμένει στην γωνία και σίγουρα λειτουργεί με το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι σε δύσκολη θέση με το 4-5 ρεκόρ που έχει. Μπορεί να έχει αγωνιστεί σε περισσότερα εκτός από ότι εντός έδρας παιχνίδια μέχρι τούτη την χρονική στιγμή, αλλά σίγουρα αν δεν είχε περάσει αυτά που έχει υποστεί σε επίπεδο τραυματισμών θα είχε κανά δυο νίκες παραπάνω.

Ο Παναθηναϊκός πρωτίστως καλείται να μην της επιτρέψει να «αναστηθεί» επιθετικά. Οι Καταλανοί μετρούν τρεις συνεχόμενες ήττες, στις οποίες δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν πάνω από 64 πόντους σε κανένα παιχνίδι. Πέτυχαν 52 με τον Ολυμπιακό, γνώρισαν τον διασυρμό από την Ρεάλ που δεν έδειξε κανένα έλεος με 63-102, ενώ λύγισαν και από την Γαλατά στην Τουρκία χάνοντας με 78-64.

Η Μπαρτσελόνα είναι μία ντελικάτη ομάδα, σχεδιασμένη να επιβάλλει το παιχνίδι της και να είναι παραγωγικότερη και πιο αποτελεσματική από τον αντίπαλο της. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να μεταλλαχθεί έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες σε μία ομάδα «καμικάζι» που θα κερδίζει παιχνίδια με την άμυνα της και αναμετρήσεις που θα πηγαίνουν στους 65-70 π. Ακόμα και με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ έχασε σχετικά εύκολα ένα παιχνίδι που η γηπεδούχος ομάδα σκόραρε μόνο 59 πόντους. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η πιο tough ομάδα στην διοργάνωση, αλλά σίγουρα είναι πιο σκληρός από τους Καταλανούς και ακόμα και αν το παιχνίδι πάει στην δύναμη και στην άμυνα, θα πρέπει να έχει το πρώτο λόγο.

Ο ΠΑΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Στα θετικά για τους πράσινους, ότι σημαντικοί παίκτες για την Μπαρτσελόνα είναι ακόμα ανέτοιμοι. Τόσο ο Κλαβέρ όσο και ο Ντόελμαν θέλουν χρόνο ούτως ώστε να φτάσουν σε στάνταρ επίπεδα απόδοσης. Είναι δεδομένο ότι αμφότεροι θα είναι πιο έτοιμοι και με περισσότερο χρόνο από ότι εμφανίστηκαν απέναντι στην Γαλατά, αλλά σε ένα 60-70% αυτού που μπορούν αν θέλουμε να το ποσοστοποιήσουμε.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην κατέβει στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός με την λογική του τι δεν έχει η Μπαρτσελόνα και τι δεν μπορεί να κάνει, αλλά τι μπορεί να κάνει ο ίδιος καλά για να πάρει το διπλό, το οποίο το έχει ανάγκη παρεμπιπτόντως. Δεν θα είναι καταστροφή αν δεν έρθει, εντούτοις θα έχει απωλέσει μία μοναδική ευκαιρία. Με το διπλό εν μέρει θα ρεφάρει και την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

ΚΑΛΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ έχει δείξει θετικά στοιχεία και έχει πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις εκτός έδρας, αλλά του λείπει το πιο σημαντικό. Το αποτέλεσμα. Στο τέλος άλλωστε όταν γίνεται η σούμα κανείς δεν θυμάται τις εμφανίσεις, όλοι αντιθέτως μετράνε τα «κουκιά» που έχουν μπει στο σακούλι. Έτσι τι αν κόντραρε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, τι και αν έχασε στην παράταση από την Εφές, αυτό που μετράει εν τέλει η ήττα. Και με την Μπάμπεργκ κανείς δεν θα θυμάται τον δραματικό τρόπο με τον οποίο πήρε το διπλό. Στην Βαρκελώνη λοιπόν πρέπει να κερδίσει ακόμα και με μισό πόντο που λέει ο λόγος της υπερβολής, αλλά πρέπει να κάνει διπλό. Αν αυτό συνοδευτεί από μία καλή εμφάνιση ακόμα καλύτερα για τους πράσινους.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΣΤ

Από τότε που ανέλαβε ο Καταλανός τεχνικός, ο Παναθηναϊκός αποδεδειγμένα έχει δείξει σημάδια βελτίωσης στην άμυνα του. Ωστόσο αμυντικά έχει εμφανιστεί πιο αποτελεσματικός εντός από ότι εκτός έδρας. Γιατί σαν νέα ομάδα που είναι οι πράσινοι και με την αλλαγή προπονητή που έχει μεσολαβήσει, είναι λογικό σε ένα βαθμό να μην έχουν διάρκεια στα παιχνίδια τους. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, αφού οι ακραίες ορισμένες φορές διακυμάνσεις με τα μπλακ άουτ μπορεί να μην έχουν στοιχίσει σε παιχνίδια όπως με την Μακάμπι ή με την Νταρουσαφάκα (τα δυο πιο πρόσφατα παραδείγματα), αλλά θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα, αφού δεν θα μπορεί να χαμογελάει συνέχεια στο τέλος. Και ίσως να μην χαμογελάσει και στην Βαρκελώνη αν έχει ανάλογα σκαμπανεβάσματα.

Στο τομέα της άμυνας, η απουσία του Γκιστ είναι φυσικά ένα μεγάλο μείον, ειδικά στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ και γενικότερα στην αντίληψη που είχε αποκτήσει αμυντικά. Ο Γκάμπριελ περισσότερο δείχνει ότι θα αποτελέσει ένα «μπάλωμα» και όχι μία αναπλήρωση του κενού που άφησε ο Γκιστ. Αν και καλό είναι να περιμένουμε κανά 15νθήμερο ακόμα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΡΑΪΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πρωτίστως να αποκόψει τον Ράις από το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα (ο βιονικός Καλάθης θα επιφορτιστεί και αυτή την ειδική αποστολή μάλλον). Εν συνεχεία θα πρέπει να φροντίσει να μην αφήσει την περιφέρεια των Καταλανών να αποκτήσει ψυχολογία με το τρίποντο και τέλος θα πρέπει να επιδιώξει ή ακόμα καλύτερα να αναγκάσει το σύνολο του Μπαρτζώκα να μεταβιβάσει την μπάλα, περισσότερο από ότι θα επιθυμούσε, στους ανέτοιμους παίκτες που θα πάρουν χρόνο αναγκαστικά.

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Στην επίθεση οι πράσινοι με τον Τζέιμς, έχουν επιτέλους για τους ίδιους κάτι που δεν είχαν μέχρι πρότινος. Την έκρηξη στο πρώτο βήμα, το απρόβλεπτο, ένα παίκτη που όχι μόνο τελειώνει φάσεις αλλά θα πασάρει κιόλας. Και είναι και ο μόνος παίκτης που μπορεί να ξεκουράσει τον Καλάθη για μερικά λεπτά αυτή την στιγμή στον Παναθηναϊκό. Με τον Αμερικανό επίσης στο πόιντ, θα είναι πολύ καλύτερος και ο Παππάς αλλά και πιο ελεύθερος από ότι ήταν μέχρι τώρα και ο Φελντέιν. Γενικά ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ καλύτερος με τον Τζέιμς όσο περνάει ο καιρός.

Οι πράσινοι δεν θα πρέπει να διστάσουν να σουτάρουν από το τρίποντο. Ειδικά με τον Τζέιμς μέσα στο παρκέ πρέπει να επιδιώκει ο Παναθηναϊκός όλο και περισσότερο να τραβάει τους ψηλούς του, έξω από τα 6,75 μ. Έχει ένα παίκτη που είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, ακόμα περισσότερο αν συνυπάρχει με τον Παππά, με αποτέλεσμα όποια άμυνα σκεφτεί να παίξει περισσότερο με τις βοήθειες, παίκτες σαν τον Σίνγκλετον, τον Φώτση και τον Μπουρούση να σουτάρουν με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις από τρίποντο.

Χωρίς τον Γκιστ ο Παναθηναϊκός δεν παίζει εξίσου καλά το πικ εν ρολ, πάει περισσότερο σε διπλά σκριν και άλλους είδους συνεργασίες. Ο Πασκουάλ ψάχνει και προσπαθεί από ένα ροτέισον 7 παικτών που χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής επί της ουσίας, να το ανοίξει και να το πάει στους 9. Προσπαθεί να επιταχύνει ο Ισπανός, το βλέπει και ο ίδιος ότι το έχει ανάγκη η ομάδα του και λογικά με την Μπαρτσελόνα θα το δούμε. Παρεμπιπτόντως δείχνει να αποφάσισε σε τι θέση θα παίζει, όταν θα παίζει, ο Χαραλαμπόπουλος. Αυτό είναι κέρδος και μία αρχή τόσο για τον παίκτη όσο και για τον Παναθηναϊκό. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ο Πασκουάλ έχει κερδίσει την ομάδα του και τους παίκτες πολύ γρήγορα.

ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΣΟ ΠΟΝΤΟ

Εν κατακλείδι. Ο Παναθηναϊκός δεν πηγαίνει σαν το απόλυτο φαβορί στην Βαρκελώνη, αλλά σκέτο φαβορί είναι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν είναι και λίγο αυτό. Δεν θα πρέπει να αφήσει την Μπαρτσελόνα να αναγεννηθεί επιθετικά σε τέτοιο βαθμό που θα κάνει κουμάντο αυτή στο παιχνίδι. Αν θα χρειαστεί να ρισκάρει ας χάσει το παιχνίδι δίνοντας τις προσπάθειες στους ποιοτικούς μεν, αλλά ανέτοιμους δε παίκτες του αντιπάλου. Το ποσοστό του από το τρίποντο θα είναι και πάλι καθοριστικό για την έκβαση μιας αναμέτρησης, εντούτοις από εδώ και πέρα οι πράσινοι θα βάζουν περισσότερο στο παιχνίδι τους το ένας εναντίον ενός και το ντράιβ. Τα πάντα σχεδόν στο τέλος κρίνονται από το αποτέλεσμα, έτσι για τους πράσινους δεν θα μετρήσει πως θα έρθει το διπλό, αρκεί να το κάνουν. Έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρεφάρουν την ήττα από τον Ολυμπιακό και να εξαργυρώσουν τις καλές εμφανίσεις που έχουν κάνει μέχρι στιγμής εκτός έδρας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK