Ο Ρανιέρι... ψάχνεται

Ο Γιάννης Ντάλλας γράφει για την ισοπαλία της Εθνικής με την Φινλανδία και σχολιάζει τις επιλογές του Ρανιέρι, ο οποίος ψάχνει τους... απρόβλεπτους πρωταγωνιστές.

Ο Ρανιέρι... ψάχνεται
INTIME

Το ματς στη Φινλανδία ήταν ειδικών συνθηκών και μεγάλων πιέσεων. Επί της ουσίας, η θέση του Κλαούντιο Ρανιέρι δεν αμφισβητήθηκε (από όσους τον επέλεξαν) ούτε πριν από τον αγώνα, ωστόσο δεύτερη σερί ήττα θα ήταν κάτι σαν καταστροφή για τα σχέδια του Ιταλού για την Εθνική, ενώ και οι άνθρωποι της ΕΠΟ που επέλεξαν και στηρίζουν τον Ρανιέρι, θα ένιωσαν την πλάτη τους στα σχοινιά.

Παρόλα αυτά, ο προπονητής της Εθνικής τόλμησε να βάλει τρία νέα πρόσωπα στην επιθετική γραμμή της ομάδας, μέσα σε μια έδρα δύσκολη που παραδοσιακά η Ελλάδα δεν κερδίζει. Οι δύο από αυτούς έκαναν ντεμπούτο στην ανδρών και ο ένας σκόραρε το γκολ που τελικά έδωσε στην ομάδα τον πρώτο της βαθμό στον όμιλο.

Ο Ιταλός δεν είναι -ακόμη- γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, δεν έχει ολοκληρώσει την άποψη του για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, άρα επιλέγει αυτούς που ο ίδιος βλέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, προφανώς στις προπονήσεις. Έτσι προέκυψε ο Μάνταλος με τη Ρουμανία, έτσι και οι Καρέλης, Μαυρίας, Κλάους στο Ελσίνκι.

Η επιλογή των Μαυρία-Καρέλη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ασφαλές ρίσκο. Ο Ρανιέρι το πήρε στη λογική του ότι είναι και ένας προπονητής που θέλει να βγάζει παίκτες, να δίνει ευκαιρία σε νέους και να ανακαλύπτει και να στηρίζει τους καινούργιους πρωταγωνιστές. Μπορεί μεταξύ αυτών να "βγουν" οι Καρέλης και Μαυρίας, μπορεί και όχι. Ωστόσο η επιθυμία του Ιταλού είναι να φτιάξει τη δική του Ελλάδα και αυτό θα γίνει μόνο με νέα πρόσωπα και παιδιά που έρχονται από τις μικρότερες Εθνικές.

Ο Ρανιέρι ψάχνει τους… απρόβλεπτους πρωταγωνιστές και σε αυτό τον ευνοεί η συγκυρία των πολλών "παλιών" οι οποίοι δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση, ενώ υπάρχουν και οι τραυματίες (Λάζαρος, Κονέ). Επίσης σημαντικό στοιχείο για τη μετάβαση που θέλει να κάνει ο Ρανιέρι, είναι το ίδιο του το όνομα. Για την προπονητική καριέρα του Ιταλού υπάρχει καθολική αναγνώριση, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος των συλλόγων που δούλεψε. Αυτόματα, προκύπτει σεβασμός μέσα στα αποδυτήρια και οι επιλογές του όσο κι αν μοιάζουν αντισυμβατικές, δεν αμφισβητούνται. Τουλάχιστον φανερά.

Για να συνεχίσει ο Ιταλός την προσπάθεια ανανέωσης της Εθνικής και να εισάγει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα, θα χρειαστούν αποτελέσματα. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε είναι απαραίτητος, ωστόσο στις Εθνικές δεν υπάρχει. Οι λίγες μέρες δουλειάς με τους παίκτες είναι πρόβλημα. Εδώ ο Σάντος, ο οποίος ήξερε κιόλας με ποιους έχει να κάνει, χρειάστηκε 4 χρόνια για να δει την Ελλάδα να παίζει όπως ονειρευόταν. Το διάστημα που θα χρειαστεί ο Ρανιέρι για να δει μια επιθετική Ελλάδα (όπως ο ίδιος λέει) είναι άγνωστο. Αν στην ενδιάμεση αυτή περίοδο έχει και τα αποτελέσματα, τότε οι πιθανότητες να πετύχει είναι με το μέρος του. Αν όχι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν…

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Θέμη Καίσαρη: Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο

Ρανιέρι: "Καταστροφή αν δεν προκριθούμε"

Φινλανδία-Ελλάδα 1-1 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK