Το ευκολότερο έργο του νέου προπονητή και η στοιχειώδης σοβαρότητα

Ο Γιάννης Ντάλλας γράφει για τα έτοιμα που θα βρει ο νέος προπονητής της Εθνικής και εξηγεί γιατί στόχος της Εθνικής δεν είναι απλά η συμμετοχή.

Το ευκολότερο έργο του νέου προπονητή και η στοιχειώδης σοβαρότητα
PHOTOGRAPH: -/AFP/GETTY IMAGES

Ο επόμενος προπονητής της Εθνικής ομάδας θα έχει ευκολότερο έργο από τον Σάντος και σαφώς ευκολότερο έργο από τον Ρεχάγκελ που πήρε μια ομάδα από τα αζήτητα και την έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Ελλάδα πλέον είναι ισχυρή, μπαίνει ως τέτοια στις κληρώσεις των προκριματικών για Euro και Μουντιάλ και αντιμετωπίζει ομάδες μικρότερης δυναμικότητας. Η στοιχειώδης σοβαρότητα σε επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας, είναι αρκετή για να δώσει συνέχεια η πετυχημένη πορεία της Εθνικής.

Τα δεδομένα της επιτυχίας

Ο προσδιορισμός της επιτυχίας είναι η συμμετοχή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Καλό κλίμα, προπονητής που εμπνέει και οικογενειακές σχέσεις είναι τρεις βασικοί άξονες που οδηγούν την Ελλάδα σε προκρίσεις.

Από εκεί πέρα, το ταλέντο που διαθέτει η κάθε ομάδα, καθορίζει το ψηλότερα ή χαμηλότερα. Η γενιά του Ζαγοράκη πήρε το ευρωπαϊκό, όμως μετά ξέφτισε και απλά συμμετείχε στη διοργάνωση της Αυστρίας και της Ελβετίας. Αυτή του Σαλπιγγίδη το 2010 έβαλε το πρώτο γκολ και πήρε την πρώτη νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ αυτή του Κυριάκου Παπαδόπουλου προκρίθηκε στην επόμενη φάση στα γήπεδα της Πολωνίας. Καραγκούνης και Κατσουράνης πάντα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα τουρνουά.

Αυτός είναι ο στόχος

Η ομάδα του 2014 είναι ερωτηματικό ως προς τη δυναμική της. Σε μια διοργάνωση 30 ημερών παίζουν ρόλο πολλές ειδικές παράμετροι (κλιματολογικές συνθήκες, φρεσκάδα ρόστερ, κλήρωση). Ο Σάντος και οι 23 εκλεκτοί του δεν πηγαίνουν στη Βραζιλία για να γυρίσουν σύντομα πίσω. Θα ταξιδέψουν εκεί με στόχο κάτι καλύτερο από το 2010. Άρα την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το βήμα παραπάνω σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτός είναι ο κρυφός, αλλά και φανερός στόχος.

Η αφετηρία της Εθνικής μπορεί να μην μοιάζει ιδανική. Η συζήτηση και η έκταση που πήρε το θέμα για τις σχέσεις ορισμένων από τους διεθνείς, έπαιξαν το ρόλο τους. Τη διαχείριση της κατάστασης, όμως, έχουν αναλάβει άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πως μπορεί να πετύχει στόχους η Εθνική.

Τόσο ο προπονητής όσο και οι "παλιοί" είναι σε θέση να επαναφέρουν την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση. Άλλωστε η Βραζιλία είναι πολύ ισχυρή πρόκληση για να αφήσει στην άκρη κάθε προσωπική ένταση, αλλά και κάθε πιθανή διατάραξη ισορροπιών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σαμαράς μιλά για τον μικρό Τζέι (VIDEO)

"Το καλοκαίρι της ζωής μας"

Σαρρής για τη διαδοχή Σάντος: "Υπάρχουν τέσσερα ονόματα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK