Επικοινωνιακό buzzer beater από Δημήτρη

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατόρθωσε να βγει διπλά κερδισμένος, αφήνοντας τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πάνε στην Εθνική, τόσο απέναντι στον Ολυμπιακό όσο και στην κοινή γνώμη. Τώρα τι θα κάνει η ΕΟΚ σε ενδεχόμενες τιμωρίες; Τίποτα! Ο Γιάννης Ψαράκης αναλύει το... εθνικό μπάχαλο.

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
giannakopoulos EUROKINISSI

«Νικητής» στο επικοινωνιακό παιχνίδι με γκολ στις… καθυστερήσεις βγήκε ο Παναθηναϊκός με την κίνησή του να δώσει κατά το… ήμισυ τους τρεις διεθνείς (Καλάθη, Βουγιούκα, Αντετοκούνμπο) που θα είναι… δεσμευμένοι στον πρώτο αγώνα της Εθνικής με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά διαθέσιμοι σε αυτόν με το Ισραήλ.

Νικητής τόσο εναντίον και πρωτίστως του Ολυμπιακού και των παικτών του, που μετά από αυτή την πράσινη «ρελάνς» βρέθηκαν εκτεθειμένοι περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης από τη βιάση τους να θέσουν εαυτούς εκτός Εθνικής προβάλλοντας ως αντεπιχείρημα τις συμβατικές υποχρεώσεις με τη δουλειά τους, δηλαδή την ομάδα τους, τον Ολυμπιακό.

Νικητής απέναντι στην Ευρωλίγκα. Έστω εν μέρει γιατί για να τα λέμε και όλα αν θα ήθελαν να σηκώσουν τη σημαία της επανάστασης θα έδιναν τους διεθνείς τους από το πρώτο ματς αλλά εκείνη τη μέρα θα παίζουν τον δύσκολο αγώνα με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ. Έστω κι έτσι ο Παναθηναϊκός ( για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος) έδειξε την αντίθεσή του στους χειρισμούς του Τζόρντι Μπερτομέου και της διοργάνωσης. Οι πράσινοι άλλωστε ήταν εξ αρχής μαζί με την ΤΣΣΚΑ δύο από τις ομάδες που επιθυμούσαν την κοινά αποδεκτή λύση, που ήταν πιο διαλλακτικοί στην κόντρα με τη FIBA και το είχαν εκφράσει ανοιχτά. Αν όχι δημόσια με κάποια τοποθέτηση, το είχαν κάνει στις συνεδριάσεις των μετόχων της Ευρωλίγκα.

Νικητής απέναντι και στην ΕΟΚ την οποία επί της ουσίας φέρνει προ των ευθυνών της και υπό συνθήκες ( κρατείστε αυτό το «υπό συνθήκες») θα μπορούσε να την εξωθήσει στο να τιμωρήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού. Και εδώ χρειάζεται να διαλευκάνουμε την υπόθεση στο τυπικό της μέρος.

Η Ομοσπονδία δήλωσε μία λίστα 24 παικτών η οποία δεν έχει καμία τυπική σημασία, αφού άλλωστε πήρε ήδη δύο παίκτες εκτός αυτής όπως είχα επισημάνει εξ αρχής. Ουσιαστικά μέχρι χθες 20 Νοεμβρίου ήταν υποχρεωμένη να δηλώσει μία λίστα μικρότερη σε αριθμό παικτών (14-15) από την οποία θα «αντλούσε» τους 12 της αναμέτρησης με τη Μεγάλη Βρετανία. Το αυτό είναι υποχρεωμένη να κάνει μέχρι την Πέμπτη 23/11 ενόψει του αγώνα με το Ισραήλ. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι η Ομοσπονδία μπορεί να δηλώσει άλλους παίκτες για το ένα ματς και άλλο για το δεύτερο. Και κατά περίπτωση να τιμωρήσει και όσους δεν συμμορφωθούν στις κλήσεις της.

Τι θέλω να πω με το παραπάνω. Ότι η ΕΟΚ θα μπορούσε να αφήσει εκτός κλήσης τους παίκτες και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για το πρώτο ματς με τη Μεγάλη Βρετανία, οπότε κανείς δεν θα επρόκειτο να τιμωρηθεί αφού δεν κλήθηκε (όπως και θα γίνει τελικά). Αν ενόψει του 2ου ματς με το Ισραήλ καλέσει τους –ενεργούς πλέον- παίκτες του Παναθηναϊκού και μαζί για το τυπικό της υπόθεσης και αυτούς του Ολυμπιακού και οι τελευταίοι δεν εμφανιστούν, τότε είναι υποχρεωμένη βάσει κανονισμού να τιμωρήσει τους ερυθρόλευκους! Όμως με την ίδια «λογική» θα μπορούσαν να πουν στον Ολυμπιακό ότι κακώς δεν «κάλεσε» τους παίκτες του Παναθηναϊκού για το 1ο ματς ώστε να τιμωρηθούν και αυτοί; Φαύλος κύκλος λοιπόν.

Αρα, δηλαδή, για να «τολμήσει» η ΕΟΚ να τιμωρήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού που δεν θα παίξουν σε κανένα από τα δύο ματς, θα πρέπει να πράξει το ίδιο και για αυτούς του Παναθηναϊκού που δεν θα παίξουν στο πρώτο. Οπότε, δεν θα κάνει τίποτα και θα είναι όλοι… χαρούμενοι.

Επί της ουσίας τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. Ο Παναθηναϊκός ή αν προτιμάτε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και στις δύο περιπτώσεις, επικοινωνιακά είναι ο απόλυτος νικητής. Θα μπορεί π.χ. να προτάξει την… μισή αγάπη του για την Εθνική (έναντι της… καθόλου του Ολυμπιακού), θα μπορούσε να κατηγορήσει για μεροληψία την ΕΟΚ (πιθανότατα να το κάνει…).

Στον Ολυμπιακό οι παίκτες είτε δρώντας αυτοβούλως ή κατά τις προσταγές της ομάδας τους ναι μεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους από την αρχή («εμείς δεν παίζουμε και σε όποιον αρέσει» ήταν επί της ουσίας η τοποθέτησή τους) αλλά μετά την κίνηση Παναθηναϊκού στις… καθυστερήσεις είναι υπόλογοι σε μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κόσμου. Γιατί σε τελική ανάλυση, επικοινωνιακή ξε…επικοινωνιακή η κίνηση Γιαννακόπουλου/Παναθηναϊκού είναι αυτή που μένει στο τέλος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK