Παναθηναϊκός στα εύκολα, εξάστερος στα δύσκολα

Ο Παναθηναϊκός έπαθε, έμαθε και τη φετινή περίοδο δείχνει την πρόοδο του στην Ευρωλίγκα, αποφεύγοντας τα παιδικά λάθη της περσινής σεζόν. Ο Γιάννης Ψαράκης συμφωνεί με τον Τζέιμς Γκιστ και πιστεύει πως οι "πράσινοι" έχουν όλα τα "πρέπει" για να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση.

Παναθηναϊκός στα εύκολα, εξάστερος στα δύσκολα
pasqual denmon EUROKINISSI

Τρίτη φορά τον ίδιο λάθος; Όχι φέτος. Ο Παναθηναϊκός έκανε για 5η φορά (2η στη φετινή σεζόν) το 2/2 σε διαβολοβδομάδα της Ευρωλίγκα αλλά ειδικά αυτή που ολοκληρώθηκε χθες για τους πράσινους έχει ξεχωριστή σημασία.

Όπως είπε και ο Τζέιμς Γκιστ "είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που με τα αποτελέσματά της μία ομάδα δείχνει αν θα κάνει το παραπάνω βήμα για να πρωταγωνιστήσει ή αν θα μείνει σε δεύτερο ρόλο". Και ο Παναθηναϊκός με τη νίκη στο Βελιγράδι, εκεί όπου τις τρεις προηγούμενες σεζόν είχε ηττηθεί, θεμελίωσε τη θέση του στην πρώτη 4αδα της βαθμολογίας, αύξησε τη διαφορά από τις ομάδες εκτός αυτής και πηγαίνει την άλλη εβδομάδα στη Βαλένθια με άλλο αέρα για το φινάλε του πρώτου γύρου.

Όλα αυτά, δε, γνωρίζοντας ότι μπορεί και χωρίς τον Νικ Καλάθη (ο οποίος ενδέχεται να προλάβει το ταξίδι στην Ισπανία σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις) παίρνοντας δύο νίκες που δεν θα τις χαρακτήριζε κανείς «αναμενόμενες» (ειδικά η δεύτερη κάθε άλλο παρά σίγουρη ήταν με τέτοια αρνητική παράδοση) αλλά κόντρα σε επικίνδυνους αντιπάλους.

Το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας του Πασκουάλ ήταν το δίχως άλλο η άμυνα. Και δει στο 2ο ημίχρονο όταν κράτησε τους γηπεδούχους στους μόλις 25 πόντους (οι 7 από τη γραμμή των βολών) ενώ συνολικά οι πράσινοι κατάφεραν να περιορίσουν την επιθετική συγκομιδή μιας ομάδας που στο σπίτι της σκοράρει φέτος κατά μέσο όρο 81 πόντους στους μόλις 63. 18 λιγότερους δηλαδή από το σύνηθες. Και για όσους βιαστούν να χαρακτηρίσουν τον φετινό Αστέρα μέτρια ομάδα να θυμίσω ότι μόλις πριν μία εβδομάδα θριάμβευσε στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ…

Ο Πασκουάλ εντόπισε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο 1ο ημίχρονο από το φόρτωμα των επιθέσεων του Αστέρα στη ρακέτα και τα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ βρίσκοντας στο πρόσωπο του Αντετοκούνμπο (που επιστρατεύτηκε λόγω των φάουλ του αόρατου χθες Ρίβερς) τον παίκτη που έβγαλε απανωτές άμυνες ειδικά στην 3η περίοδο. Το δίδυμο Γκιστ-Σίνγκλετον ήταν γραμμή Μαζινό και μόνο όταν πέρασαν Γκάμπριελ-Βουγιούκας (στη 2η περίοδο) δημιουργήθηκε μεγάλη τρύπα που έκανε το 15-22, 23-22 και το 30-34, 38-34.

Όταν λοιπόν η άμυνα του Παναθηναϊκού ανέβηκε πιο ψηλά με πίεση στην περιφέρεια, η μπάλα περνούσε μετά βίας στους ψηλούς και όταν περνούσε ήταν εκεί ο Άντιτς για να θυμίσει ότι το μπάσκετ που παίζει πλέον είναι μίας άλλης εποχής. Κάπως έτσι και με τον Ντένμον ουσιαστικό ο Παναθηναϊκός έχτισε στην 3η περίοδο μία καλή διαφορά 13 πόντων την οποία όμως έχασε στην τελευταία περίοδο.

Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός δεν είχε μεν δημιουργία με τον Λεκάβιτσιους στον πάγκο με αποτέλεσμα η διαφορά να πέσει σε απόσταση βολής (63-66) αλλά το καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ του Λοτζέσκι και οι απανωτές καλές άμυνες που υποχρέωσαν τον Αστέρα σε 0/3 από τα 6μ.75 με σουτ της… πυρκαγιάς κράτησαν τη νίκη σε πράσινα χέρια που ήταν και το ζητούμενο.

Πλέον λοιπόν ο Παναθηναϊκός, με 10-4 ρεκόρ (πέρυσι στο αντίστοιχο σημείο είχε 9-5) συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με την κορυφή, μεγαλώνει την απόσταση από τους διώκτες του αλλά κυρίως χτίζει αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα στα δύσκολα και αυτό το κέρδος θα φανεί στη συνέχεια της σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK