Αντέχουν το ξύλο, φέρτε ψηλούς

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που ξεπερνούν τον πήχη και αναγκάζουν τις διοικήσεις να φέρουν ψηλούς.

Αντέχουν το ξύλο, φέρτε ψηλούς

Τούτο το κείμενο θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο στις άκρως επιτυχημένες βραδιές που είχαν (χρονικά) ο Ολυμπιακός στην Πόλη και ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ.

Δικαίως υπάρχει ενθουσιασμός στον Πειραιά για ό,τι πέτυχαν οι "ερυθρόλευκοι" του Γιάννη Σφαιρόπουλου απέναντι στην προβληματική (δεν έχει σημασία) Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς τη στιγμή που οι τραυματισμοί ανέτρεψαν το αρχικό πλάνο του σταφ. Πολύ καλώς στο "τριφύλλι" νιώθουν αισιόδοξοι για το μέλλον δεδομένου ότι εντός έδρας κερδίζουν με τεράστιες διαφορές παιχνίδια που οφείλουν να κερδίσουν για να προχωρήσουν και δεν απέχουν πολύ από ένα μεγάλο διπλό.

Αμφότεροι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, απέδειξαν ότι κρατούν ψηλά τον πήχη, δεν τον ρίχνουν τώρα που έχουν αρχίσει τα δύσκολα, τώρα που οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Αμφότεροι κατέδειξαν με σαφήνεια ότι διαθέτουν τσαγανό και κυρίως τον τρόπο να παίρνουν, υπό διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, αυτό που θέλουν.

Επίθεση από την άμυνα

Ο Ολυμπιακός δεν δείλιασε όταν η Φενέρμπαχτσε επιστράτευσε τη δύναμη και την ανοχή των διαιτητών στο σκληρό παιχνίδι για να πάρει το πάνω χέρι. Απέκρουσε τη δύναμη με ενέργεια στην άμυνα, διάβασμα των φάσεων στα μετόπισθεν και έξυπνη αντιμετώπιση των μις ματς, επικρατώντας ακόμη και στο... ξύλο. Ο Σπανούλης έκρινε το ματς μ' έξι σερί πόντους, αλλά προηγουμένως είχε μια βγει μια εξαιρετική άμυνα στον Γκάουντλακ και αμέσως μετά εκλάπη η μπάλα από τον Ζήση.

Επιπρόσθετα, χάθηκαν μονάχα επτά αμυντικά ριμπάουντ (ο Ολυμπιακός είχε 8 επιθετικά) όταν στην πεντάδα της Φενέρμπαχτσε συνυπήρχαν κατά διαστήματα ως δίδυμα στη ρακέτα ο Βέσελι, ο Μπιέλιτσα, ο Σαβάς, ο Ερντέν, ο Ζόριτς, ακόμη και ο... περιφερειακός Πρέλντζιτς - όλοι τους παίκτες πάνω από 2μ06. Ο ανίκητος Λοτζέσκι, μαζί με τον Πρίντεζη, κάλυψαν την έλλειψη του Πετγουέι, μέχρι και ο Σπανούλης είχε 3 αμυντικά.

Την ίδια ώρα στο ΟΑΚΑ ο Βλάντο Γιάνκοβιτς και η γενικότερη λειτουργία του Παναθηναϊκού άφηναν τον Άντερσον, των -σχεδόν- 17 πόντων ανά αγώνα, στους 5 με 2/13 σουτ, ο Διαμαντίδης πίεζε σαν έφηβος την μπάλα στο κατέβασμα, καταστρέφοντας εξ αρχής κάθε επίθεση της Ζαλγκίρις, ο Γκιστ περίμενε σαν τροχονόμος πριν κάποιος επιχειρήσει διείσδυση στη ρακέτα και ο Μπατίστα μάζευε κάθε μπάλα που περίσσευε. Τούτα όλα κράτησαν μια ομάδα των 71,5 πόντων στους 55 ουσιαστικά και στους 9 στην τρίτη περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο πως ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν που ο Ιβάνοβιτς έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του για την αμυντική συμπεριφορά/συνέπειά τους και δεν έψαξε/βρήκε αφορμή, όπως σε προηγούμενα ματς, να "γκρινιάξει" για φάσεις που οι παίκτες χάθηκαν επιτρέποντας εύκολο σκορ στον αντίπαλο.

Απαραίτητοι νέοι ψηλοί

Οι νίκες αυτές πιστώνονται στους παίκτες και στους προπονητές τους. Εφεξής είναι αποκλειστική "δουλειά" των ιδιοκτητών τους να δράσουν. Αφήνοντας πρώτα απ' όλα στην άκρη τις εσωτερικές μάχες, γοήτρου πλέον και λιγότερο ουσίας, στις αίθουσες των δικαστηρίων και σε συνεννόηση με τους δύο κόουτς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης. Πολύ πριν από την έναρξη του β' γύρου για να είναι διαθέσιμοι όταν χρειαστεί.

Στον Ολυμπιακό, στον οποίο οι τραυματισμοί είναι καθημερινότητα, ξέρουν πια ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον Πετγουέι, όταν εξαιτίας της λαβωμένης μέσης χάνει 1/4 παιχνίδια, όσο κι αν ο Σφαιρόπουλος τον στηρίζει καθημερινά. Ούτε φυσικά στον Χάντερ, που μπορεί να έκανε 1-2 παιχνίδια καλά, πασχίζει ν' ακολουθήσει τη σκέψη των υπολοίπων και να στηρίξει τον Ντάνστον στα άσχημα βράδια του. Ο Πρίντεζης φτάνει παιχνίδι με παιχνίδι στα στάνταρ του, αλλά δεν αρκεί.

Ούτε ο Παναθηναϊκός έχει τα περιθώρια να μένει χωρίς εναλλακτική, τη στιγμή που ο Μαυροκεφαλίδης υπέστη τέταρτη θλάση στο πρώτο μισό της σεζόν! Ο Μπατίστα είναι αξιέπαινος, αλλά όχι ικανός να βγάζει πάνω από 25 λεπτά ποιοτικού μπάσκετ. Στον Γκιστ του αρέσει ο νέος ρόλος του ή τουλάχιστον ανταποκρίνεται κάτι παραπάνω από επαρκώς, αλλά πόσο, ενώ ο Διαμαντάκος και ο Παπαγιάννης μην πει κανείς ότι πρέπει να πάρουν ευκαιρίες όταν προτεραιότητα αποτελούν οι νίκες.

Στην αγορά, στην αμερικανική κυρίως, υπάρχουν διαθέσιμες περιπτώσεις. Το πρόσφατο άρθρο του Contra.gr ήταν παραπάνω από κατατοπιστικό, άσχετα αν αφορούσε μόνο τον Παναθηναϊκό. Οι ίδιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ισχύσουν για τον Ολυμπιακό. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Διάθεση να υπάρχει και μια μικρή οικονομική υπέρβαση του μπάτζετ. Όλα τ' άλλα ας τ' αφήσουν στους κόουτς. Και μετά να τους κρίνουν αν πέτυχαν ή όχι.

Διαβάστε ακόμα:

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 68-74 (VIDEO)

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 77-58 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK