Η μαγκιά του Ολυμπιακού να πληρώνει όσο νομίζει

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για την αλλαγή σκυτάλης στο ελληνικό μπάσκετ, την πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού και την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια του Παναθηναϊκού να τον πιάσει.

Η μαγκιά του Ολυμπιακού να πληρώνει όσο νομίζει

Στο τρίτο ματς της σεζόν δικαιολογίες δεν υπήρχαν. Ούτε έλειπε ο τραυματίας Τζέιμς, με αποτέλεσμα ο Καλάθης να είναι μόνος στην περιφέρεια, ούτε ο Πασκουάλ ήταν "φρέσκος" για να μην γνωρίζει ποιον Παναθηναϊκό έχει αναλάβει.

Έχουν αλλάξει τα ονόματα στη μαρκίζα

Ο Ολυμπιακός επικράτησε καθαρά και το 77-69 για το εφετινό 3/3 επιβεβαίωσε πως οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί. Οι "ερυθρόλευκοι" αναδύουν πλέον τη σιγουριά ότι θα βρουν τον τρόπο να νικήσουν, ανεξαρτήτως μάλιστα συνθηκών, τη στιγμή που οι "πράσινοι" κυνηγούν να τους προλάβουν και... λαχανιάζουν στη διαδρομή εγκαταλείποντας. Το catch me, if you can συνεχίζεται σταθερά, χρόνια τώρα, αλλά οι Πειραιώτες έχουν προσπεράσει και κρατούν μικρό μα σταθερό πλεονέκτημα ορίζοντας το ρυθμό.

Η σειρά των ονομάτων στη μαρκίζα του ελληνικού μπάσκετ δεν άλλαξε εν μια νυκτί. Ούτε ξαφνικά, πόσο μάλλον τυχαία. Ο Ολυμπιακός στήριξε, με αγωνιστικό κόστος κάποιες φορές, την επιλογή του να φτιάξει το κορμό του (γύρω από τον Σπανούλη) και από σεζόν σε σεζόν να προσθέτει εκείνα τα κομμάτια που τον ισχυροποιούν. Ό,τι δηλαδή έκανε ο Παναθηναϊκός στα δικά του κυρίαρχα χρόνια (με κεντρικό πόλο τον Διαμαντίδη), αλλά σταμάτησε την εξέλιξη.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα χρήματα των Αγγελόπουλων είναι συγκεκριμένα, δεν ξεπερνούν ποτέ το ταβάνι και οι επιλογές πρέπει να είναι μετρημένες. Οι αστοχίες κάποιες φορές αναπόφευκτες. Φροντίζουν όμως οι Πειραιώτες, λειτουργώντας γύρω από συγκεκριμένους άξονες, να μειώνουν όσο γίνεται το ρίσκο και ν' αυξάνουν τις πιθανότητες της επιτυχίας τους. Να βρίσκουν παίκτες φιλόδοξους, άγνωστους σχετικά στο ευρύ κοινό και σχετικά, αλλά με πολλά κίνητρα για τη μετέπειτα καριέρα τους.

Ο Μπιρτς των 11 πόντων και των 7 ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο (9 στο σύνολο) είναι το πιο πρόσφατο και πειστικό παράδειγμα. Παίκτης από το κάτω ράφι που φτιάχνει υπεραξία για την ομάδα και τον εαυτό του. Ο Λοτζέσκι των 7, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε επιθετικό πρόβλημα ένα άλλο. Και ακόμα δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο Παπαπέτρου, που έγινε το... τούρμπο της "ερυθρόλευκης" μηχανής πριν από την τελική ευθεία, το τρίτο. Παρότι δεν... χωράει με τον Παπανικολάου. Γύρω απ' αυτούς έρχεται τώρα ο Γουότερς. Μια πολύ φθηνή για τα δεδομένα του Ολυμπιακού λύση. Που στο ντεμπούτο του έπαιξε όμως 10 λεπτά, έδωσε τρίποντο, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο.Μαζί με τα χλωρά ανανεώνονται και τα... ξερά!

Ακόμη και η επιμονή να στηριχτεί όσο πάει η επιλογή του Γιανγκ δείχνει την πίστη-εμπιστοσύνη στο πλάνο, στα πρόσωπα, στη δουλειά. Γιατί έτσι χτίζεται το σύνολο. Μόνο τον Γκριν, που στη τέταρτη περίοδο έγινε... ρεντ για να καλύψει την έλλειψη άμεσου σκορ από τον Σπανούλη, έχουν πληρώσει καλά οι "ερυθρόλευκοι" τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά για να φέρεις τέτοιον παίκτη στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ο Παναθηναϊκός αντιθέτως σκορπάει χρήμα και έχει γεμίσει καλούς παίκτες. Του λείπει παρόλα αυτά το όλο. Βαθμολογικά η ήττα μπορεί να μην κοστίσει στο τέλος, ακόμη και για την 4άδα, γιατί 14 ματς είναι πολλά μέχρι τέλους. Πονάει όμως, είναι αλάτι στην ανοικτή πληγή. Έχασε άνετα σ' ένα ματς που ο Ολυμπιακός είχε 19 λάθη (και μόλις 16 ασίστ) στην έδρα του. Έχασε αφήνοντας τον Πρίντεζη στους 7 με 2/9 δίποντα! Έχασε έχοντας 15 κλεψίματα και τους Τζέιμς-Ρίβερς να οργιάζουν. Έχασε, αν και προηγήθηκε 48-45 (27') και μείωσε 65-62 (35') υστερώντας στη διαχείριση των κρίσιμων φάσεων.

Οι "πράσινοι" εξακολουθούν να ξοδεύουν για να γίνουν καλύτεροι. Δεν εγκαταλείπουν. Απέχουν όμως απ' αυτό που θέλουν να φτιάξουν, κυρίως γιατί ένας δεύτερος οργανωτής δεν υπάρχει πίσω από τον Καλάθη. Με 9 ασίστ δεν νικάς σε ντέρμπι. Με τον ομογενή πλέι μέικερ απρόσμενα αγχωμένο να έχει 4 λάθη-3 ασίστ και ερ μπολ σουτ, δεν νικάς σε ντέρμπι. Αποκλειστικά με "μπούκες" και προσωπικές ενέργειες δεν νικάς σε ντέρμπι. Χωρίς... σέντερ και παιχνίδι από τη ρακέτα δεν νικάς σε ντέρμπι. Με 4 παίκτες στο... 0 δεν νικάς σε ντέρμπι. Με 4άρι μόνο τον Φώτση (χωρίς να παίξει δευτερόλεπτο ο Γκάμπριελ) δεν νικάς σε ντέρμπι. Θέλει, όχι να ξέρεις να νικάς, αλλά να το πετυχαίνεις.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ;

Το επόμενο ραντεβού των δύο είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 15/1 στο ΣΕΦ ξανά. Μικρό διάστημα για να μεταβληθούν τα δεδομένα, όταν μάλιστα μεσολαβούν δύο παιχνίδια και διαδοχικές μετακινήσεις. Ο Ολυμπιακός ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνει και γι' αυτό θα έχει πάλι τον πρώτο λόγο. Την απάντηση-αντίδραση των "πρασίνων" δεν μπορούμε να μαντέψουμε. Γιατί, μην ξεχνάμε, πως είναι και ματς που κρίνει... μισό τίτλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μεγαλώνει το σερί: 6 διαδοχικές νίκες κόντρα στον "αιώνιο"!
Η κατάταξη της Euroleague μετά την 16η αγωνιστική
ΓΙΟΡΤΗ! Του Ιωάννη του θριαμβευτή

News 24/7

24MEDIA NETWORK