Τελικός σαν ταινία παλιά…

Η σειρά των τελικών αρχίζει το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ και ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για το αναφαίρετο δικαίωμα του Παναθηναϊκού να θεωρεί εαυτόν φαβορί και τη λύση που ο Ολυμπιακός καλείται να βρει για ν' ανατρέψει τα δεδομένα.

Τελικός σαν ταινία παλιά…
INTIME SPORTS

Οι τελικοί αρχίζουν και όποιος πιστεύει ότι θα διαφέρουν, στο ελάχιστο, από την περυσινή σειρά ή τα πάρα πολλά παιχνίδια που έδωσαν εφέτος μεταξύ τους, ας σηκώσει το χέρι. Ουδείς! Διότι εδώ που φτάσαμε, δεν πρόκειται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Ή τουλάχιστον φαντάζει αδύνατο να υπάρξουν, εκτός κι αν μας περιμένουν εκπλήξεις. Διακυβεύεται ένα πρωτάθλημα, η τιμή της καλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, κάτι εξόχως σημαντικό, και καμία εκ των δύο φιναλίστ δεν θα πάρει το ρίσκο να παίξει κάτι άλλο, άγνωστο, από αυτό που πρεσβεύει μπασκετικά την τελευταία διετία.

Διπλό το πλεονέκτημα

Ο Παναθηναϊκός έχει την έδρα και το δικαίωμα να πιστεύει ότι αν όλα κριθούν στο ΟΑΚΑ, πιθανόν σε πέμπτο παιχνίδι, δεν… χάνει! Έτσι είναι δομημένο, χρόνια τώρα, το ελληνικό πρωτάθλημα, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν ανατροπές. Ακόμη και γι' αυτές "ευθύνονται" κατά κύριο λόγο οι "πράσινοι", με πιο πρόσφατο και τρανό παράδειγμα το περυσινό (δύο νίκες στο ΣΕΦ). Αμέσως - αμέσως δηλαδή το "τριφύλλι" αποκτά το αβαντάζ, αγωνιστικό και ψυχολογικό.

Κατά πόσο το μπάσκετ που παίζει αρκεί για να χαρίσει τρεις νίκες και μαζί άλλον ένα τίτλο θα αποδειχθεί στην πράξη. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ή προσφάτως στους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Αλβέρτη (απ)έδειξε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ν' ακολουθήσει τούτη την κρίσιμη ώρα. Θα ζήσει και θα πεθάνει, θα νικήσει και θα χάσει, από το πόσο αποτελεσματική/ωφέλιμη είναι η άμυνά της. Η προσπάθεια να τρέξει λίγο παραπάνω ο Παναθηναϊκός στην επίθεση παραμερίζεται μέχρι το τέλος της σεζόν και επιστρατεύονται ξανά το αποπνικτικό μαν του μαν, οι διαδοχικές βοήθειες στις αλλαγές των σκριν, το μαρκάρισμα γρήγορου ψηλού στον Σπανούλη για να κοπεί η διείσδυση, η χρησιμοποίηση του Διαμαντίδη για 30-35 λεπτά, οι μεγάλες επιθέσεις και τα ποσταρίσματα του Ματσιούλις στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Δεν είναι λάθος του Αλβέρτη (και των συνεργατών του) από τη στιγμή που τώρα μετράει αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα. Με αυτήν τη φιλοσοφία χτίστηκε ο Παναθηναϊκός, αυτή τη θα εφαρμόσει προτού το καλοκαίρι προσπαθήσει, οριστικά πια, να γυρίσει σελίδα. Εφόσον ο Ολυμπιακός καταφέρει ν' απεγκλωβιστεί από τον τρόπο παιχνιδιού των "πρασίνων", να ξεφύγει από τις επιθέσεις "πέντε εναντίον πέντε" και να βρει σκορ στο ανοικτό γήπεδο, θ' αυξήσει αυτομάτως τις πιθανότητές του για μπρέικ, στο πρώτο ή στο τρίτο ματς. Γιατί αν η σειρά φτάσει πάλι στο πέμπτο ματς, είναι δύσκολα τα πράγματα, μην επαναλαμβανόμαστε.

Οι άλλοι θα κρίνουν τη σειρά

Είναι χιλιογραμμένα όλα τα παραπάνω, αλλά ποτέ έως τώρα οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατόρθωσαν αυτόν ακριβώς το στόχο τους και γι' αυτό επισημαίνεται διαρκώς. Ακόμη και στα παιχνίδια που επικράτησαν, δεν επιβλήθηκαν από τον τρόπο παιχνιδιού τους, λειτούργησαν εκτός συνηθειών, αναγκάστηκαν να μπουν στον αντίπαλο ρυθμό και απλώς στο φινάλε έκατσε η μπίλια στο κόκκινο χάρη σ' ένα παραπάνω σουτ ή ριμπάουντ, ένα λιγότερο λάθος.

Αν και κατά πόσο ο Σπανούλης θα ξεφύγει από τις δαγκάνες των Γκιστ/Λάσμε έχει σημασία, όχι τόση όμως όση η ενεργή συμμετοχή στα ματς αυτά του Λοτζέσκι, του Σλούκα ή του Πέτγουεϊ, παικτών που έχει μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός για να φτάσει στον τελικό στόχο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην αντίπερα όχθη με Ούκιτς, Ράιτ, Ματσιούλις ή Φώτση. Ως εκ τούτου τους τελικούς δεν θα κρίνουν ο Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης, αλλά κάποιοι από τους υπόλοιπους μαζί με αυτούς.

Διαβάστε ακόμη:

Αλβέρτης: "Έξω από εμάς ο πόλεμος δηλώσεων". Μπαρτζώκας: "Εμείς μιλάμε μόνο

"Πλήρης ασφάλιση ή τέλος η Εθνική!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK