Μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε

Ο Γιώργος Συρίγος αναλύει τα... καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου και εξηγεί γιατί έχουν περιορισμένη επίδραση στην εικόνα που θα παρουσιάσουν οι "μεγάλοι" της Ευρωλίγκας.

Μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε

Στο μπάσκετ υπάρχει ένας μήνας κατά την διάρκεια του οποίου δημιουργούνται οφθαλμαπάτες. Ο Σεπτέμβριος. Στη θεωρία, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης Ευρωλίγκας και με τη μάχη των προκριματικών να κορυφώνεται, οι ομάδες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Στην πράξη, οι περισσότερες εξ αυτών -και ιδιαίτερα οι "μεγάλες"- προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

"Χρησιμοποίησα τους Μπογκάντοβιτς και Μπιέλιτσα, παρότι είχαν κάνει μόλις... μιάμιση προπόνηση. Έχουμε δουλειά μπροστά μας", σχολίασε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μόλις ολοκληρώθηκε η φιλική αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με τον Ερυθρό Αστέρα, στο πλαίσιο του "Gloria Cup". Τι να πει και ο κουμπάρος του, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που μόλις ανέλαβε την Εφές, αποφάσισε ουσιαστικά να την διαλύσει συθέμελα και να τη φτιάξει απ' την αρχή...

Με την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας να έχει πέσει πριν από μόλις 12 ημέρες, οι παίκτες που συμμετείχαν σε αυτό βρίσκονται σε παρατεταμένο vertigo. Η κατάσταση έχει περίπου ως εξής: οι προπονητές προσπαθούν ακόμα να "παντρέψουν" τα όποια στοιχεία θέλουν να κρατήσουν απ’ την περσινή ομάδα με τις νέες ιδέες τους, επιχειρώντας να προσαρμόσουν στο σύνολο τα τελευταία αποκτήματα και παράλληλα να κάνουν συντήρηση και ταχύρρυθμη εκπαίδευση ταυτόχρονα, σε όσους ήταν στην Ισπανία. Κάποιοι απ' αυτούς, μάλιστα, έστειλαν ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο κατά την διάρκεια του Μουντομπάσκετ και συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον προπονητή και τους συμπαίκτες τους πριν από λίγες ημέρες. Σαν να λέμε... στα πόδια ζεσταίνεσαι και την ίδια στιγμή στο κεφάλι νιώθεις να πέφτουν ψιχάλες. Σκέτη τρέλα δηλαδή.

Ως εκ τούτου, όσες ομάδες επηρεάζονται σε περιορισμένο βαθμό απ' την παραπάνω "αλυσίδα", παρουσιάζουν πράγματι μια εικόνα αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων τους. Πόσες αλήθεια είναι αυτές;

Ο Ιβάνοβιτς δεν είναι Ίβκοβιτς

Για την Εφές, τα είπαμε νωρίτερα. Καινούριος προπονητής, ριζικά ανανεωμένο ρόστερ, τέσσερις παίκτες στο Μουντομπάσκετ. Την κοιτούσες μέχρι πριν μία εβδομάδα και μονάχα η φανέλα και ο... Βαγγέλης Αγγέλου θύμιζαν τα περσινά.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε κι αυτός προπονητή και υπέγραψε επτά νέους παίκτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι γεννημένοι απ’ το 1997 και μετά. Σε σύγκριση με τον Ίβκοβιτς πάντως, ο Ιβάνοβιτς δεν είχε τον "πονοκέφαλο" του Παγκοσμίου. Μονάχα αυτόν του Γκιστ.

Η Φενέρ υποτίθεται ότι έκανε επανεκκίνηση πέρσι τέτοια εποχή, όμως επί της ουσίας πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε ξανά απ’ το μηδέν. Ο Ζοτς δεν εμπιστεύτηκε απλώς επτά νέα πρόσωπα, αλλά πρακτικά άλλαξε την βασική "γραμμή" των γκαρντ (Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Γκάουντλοκ, Χίκμαν). Επιπλέον, είχε και μια ολόκληρη πεντάδα στην Ισπανία.

Η ΤΣΣΚΑ είναι περίεργη περίπτωση. Όσοι περίμεναν ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρόστερ απ' τον Δημήτρη Ιτούδη, έπειτα απ' το περσινό "ναυάγιο" με τιμονιέρη τον Ετόρε Μεσίνα, είδαν με έκπληξη τον Έλληνα προπονητή να κρατάει, ούτε πέντε ούτε έξι, αλλά εννέα παίκτες απ' την ομάδα που έπαθε το κάζο απ' την Μακάμπι. Η απόσταση, ωστόσο, που χωρίζει το υπολογιστικό (στα όρια του... αυτοευνουχισμού) μπάσκετ του Ιταλού, με το μοντέλο που θέλει να λανσάρει ο Ιτούδης, είναι τέτοια που η ΤΣΣΚΑ θα μοιάζει κάποιες στιγμές σαν να παίζει... άλλο άθλημα.

Η πρωταθλήτρια κι η φιναλίστ

Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι αποχαιρέτησε τον Ντέιβιντ Μπλατ, που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να κουμαντάρει τον Λεμπρόν Τζέιμς και τη νέα παρέα του στο Κλίβελαντ και μαζί, εκτός των άλλων, τους δύο πολυτιμότερους της γκαρντ (Ράις, Χίκμαν).

Η Ρεάλ, με μια πρώτη ματιά, διατήρησε τον βασικό κορμό, τον προπονητή και κατ’ επέκταση έμεινε πιστή στην φιλοσοφία της, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλου είδους οφθαλμαπάτη. Ο Πάμπλο Λάσο ξεκινάει την σεζόν πάνω, όχι στο καροτσάκι που χρησιμοποιούσε στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος λόγω ρήξης αχίλλειου τένοντα, αλλά σε... ηλεκτρική καρέκλα.

Έχασε την Ευρωλίγκα, χάρισε στην Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα, αποχαιρέτησε τους βοηθούς του, τους οποίους απέλυσε με το "έτσι θέλω" η διοίκηση και άλλαξε και τη μισή "γραμμή" ψηλών (Αγιόν, Νοσιόνι, Ματσιούλις). Πέρα απ’ όλα αυτά, η "βασίλισσα" χρειαζόταν άλλους τρεις παίκτες στο Μουντομπάσκετ για να συμπληρώσει... 12αδα!

Οι παστρικές δουλειές του Ολυμπιακού

Ποιες έχουν απομείνει λοιπόν απ’ τις ομάδες πρώτης γραμμής, που είτε πρωταγωνιστούν σταθερά τα τελευταία χρόνια, είτε κερδίζουν θέση στη λίστα λόγω ειδικού βάρους ή μπάτζετ; Ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα. Και οι δύο συνεχίζουν με "τιμονιέρη" τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Τσάβι Πασκουάλ αντίστοιχα, ενώ έκαναν μετρημένες μεταγραφικές κινήσεις: Λαφαγιέτ, Ντάρντεν, Χάντερ (συν τον Μουράτο) οι "ερυθρόλευκοι", Σατοράνσκι, Ντόλμαν, Τόμας, Πλάις (συν τον Έρικσον που επέστρεψε από δανεισμό) οι "μπλαουγκράνα". Παστρικές δουλειές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως η γάτα με το ποντίκι την Εφές, στην πρεμιέρα του "Gloria Cup", παρότι παρουσιάστηκε χωρίς τους τραυματίες Ντάρντεν και Παπαπέτρου. Όπως δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η ΤΣΣΚΑ παραλίγο να αυτοκτονήσει απέναντι στον ταπεινό Ερυθρό Αστέρα, πετώντας μια διαφορά 15 πόντων μέσα σε 2-3 λεπτά.

Συμπέρασμα: απ’ αυτά που βλέπετε Σεπτέμβρη μήνα, μην πιστεύετε (σχεδόν) τίποτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK