H CIA, ο Μπανκς και μια χαλασμένη μπύρα!

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης μεταφέρει μία άγνωστη ιστορία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 που αποκάλυψε ο Guardian. Η "δηλητηρίαση" του Γκόρντον Μπανκς, η μοιραία παραγγελία και η "εμπλοκή" της CIA.

H CIA, ο Μπανκς και μια χαλασμένη μπύρα!

Τα Παγκόσμια Κύπελλα βρίθουν από πασίγνωστες ιστορίες, θρυλικών αστεριών, σπουδαίων ομάδων, ιστορικών γκολ. Βρίθουν όμως και από άγνωστες ιστορίες, οι οποίες εκτός από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκαν και απολύτως καθοριστικές.

Μια τέτοια ιστορία φέρνει στο φως ο Guardian. Πρόκειται για τη δηλητηρίαση του Γκόρντον Μπανκς, παραμονές του προημιτελικού Αγγλία-Γερμανία το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού. Και περιλαμβάνει μυστήριο, πολιτική διαπλοκή, ενδεχομένως και τη CIA!Μονάχα ο Τζέιμς Μποντ λείπει...

H CIA, ο Μπανκς και μια χαλασμένη μπύρα!
© FOTOSPORTS INTERNATIONAL

Η μοιραία παραγγελία

Τα γνωστά γεγονότα έχουν ως εξής. Στις 11 Ιουνίου του 1970 η Αγγλία κέρδισε δύσκολα και δίχως να παίξει καλά την Τσεχοσλοβακία και εξασφάλισε την πρόκριση της στους "8" του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετώπιζε την Δυτική Γερμανία. Μεσολαβούσαν μερικές ημέρες κενού και έτσι ο προπονητής των Άγγλων, σερ Αλφ Ράμσεϊ, επέτρεψε στους παίκτες του να φύγουν από το ξενοδοχείο τους στην Γκουανταλαχάρα και επισκεφτούν το πολυτελές resort που έμεναν οι γυναίκες και οι φίλοι τους. Οι Άγγλοι, όπως και οι περισσότερες άλλες αποστολές, είχαν μαζί τους φαγητό και νερό, για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις της μεξικάνικης κουζίνας. Εκείνη την ημέρα όμως, (Παρασκευή 12 Ιουνίου), στο μπαρ του ξενοδοχείου, παρήγγειλαν μπύρες. Πόση ζημιά άλλωστε μπορεί να προκαλέσει μια μπύρα; Μια μπύρα; Όπως αποδείχθηκε μεγάλη.

Μέσα σε μισή ώρα, ο Γκόρντον Μπανκς, ο τερματοφύλακας του θριάμβου στο Παγκόσμιο του 1966, άρχισε να νιώθει ενοχλήσεις στο στομάχι. Η κατάσταση χειροτέρεψε τις επόμενες ώρες, ο Μπανκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στην τουαλέτακαι το γεγονός ότι το Σάββατο (13 Ιουνίου) η ομάδα έπρεπε να ταξιδέψει με λεωφορείο μέχρι την πόλη Λεόν όπου θα γινόταν ο προημιτελικός (πέντε ώρες διαδρομή δίχως air condition) και να μείνει σε ένα... μοτέλ της περιοχής, προφανώς δεν βοήθησε και ιδιαίτερα.

Την ημέρα του αγώνα (Κυριακή 14 Ιουνίου), ο Μπανκς άρχισε να συνέρχεται κάπως και παρακολούθησε την ομιλία του Ράμσεϊ, η οποία έγινε στο δωμάτιο του ομοσπονδιακού προπονητή των Άγγλων, καθώςτο μοτέλ δεν διέθετε αίθουσα συσκέψεων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας εντούτοις, η ανακατωσούρα και η ζαλάδα επέστρεψαν. Ο Μπανκς δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος. Τέθηκε νοκ άουτ. Στη θέση του έπαιξε ο τερματοφύλακας της Τσέλσι, Πίτερ Μπονέτι.

H CIA, ο Μπανκς και μια χαλασμένη μπύρα!
© DPA/PRESS ASSOCIATION IMAGES

Η ανατροπή και οι θεωρίες συνωμοσίας

Για 68 αγωνιστικά λεπτά, η απώλεια του Μπανκς δεν είχε κοστίσει στην Αγγλία. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές προηγούνταν με 2-0 και ο Ράμσεϊ ετοιμαζόταν να βγάλει τον Μπόμπι Τσάρλτον για να τον έχει ξεκούραστο στον ημιτελικό. Σε εκείνο το σημείο όμως ο Μπεκενμπάουερ σούταρε από μακριά και ο Μπονέτι έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του. Το 2-1 (και το λάθος του Ράμσεϊ που προχώρησε τελικά στην αλλαγή του Τσάρλτον) έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση των Γερμανών: Ο Ούβε Ζέελερ ισοφάρισε στο 82ο και οΓκερντ Μίλερ πέτυχε το τελικό 3-2 στο 108΄. Οι Άγγλοι, κυρίαρχοι μέχρι τη μείωση του σκορ, κατέρρευσαν αμέσως μετά και γνώρισαν έναν εντελώς απροσδόκητο, όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, αποκλεισμό. Η δηλητηρίαση του Γκόρντον Μπανκς τελικά δηλητηρίασε και τις ελπίδες της Αγγλίας για δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Μουντιάλ. Δηλητηρίασε επίσης και τη διεθνή καριέρα του Μπονέτι, ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ ξανά στην Εθνική και δέχθηκε τόσο σκληρή κριτική, ώστε η μητέρα του αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στις εφημερίδες ζητώντας τους να μην είναι τόσο σκληρές με το γιο της.

Οι Αμερικάνοι ήθελαν να κερδίσει η Βραζιλία

Το καλύτερο με όλα αυτά όμως αφορά την εξήγηση που έδωσε ο Μπομπ Όξμπι (ανταποκριτής της Daily Telegraph) για τη χαλασμένη μπύρα του Μπανκς. Ο Όξμπι, επιστρέφοντας από το Μεξικό, σταμάτησε για λίγο στην Ουάσινγκτον. Εκεί συνάντησε τον ξάδελφο του, γερουσιαστή Στιούαρτ Σίμινγκτον. Ο Σίμινγκτον είπε στον Άγγλο δημοσιογράφο ότι τον Μπανκς τον δηλητηρίασε η CIA! Γιατί; Μα επειδή οι Αμερικάνοι ήθελαν να κερδίσει η Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου να ηρεμήσει κάπως η πολιτική κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Και θεωρούσαν την Αγγλία το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα σχέδιά τους.

Είτε πρόκειται για αλήθεια, είτε για μια ιστορία ενδεικτική της μεγαλομανίας των Άγγλων (εκείνη η Βραζιλία θεωρείται ίσως η καλύτερη Εθνική όλων των εποχών, οπότε να πιστεύεις ότι μπορούσες να τη σταματήσεις και χρειάστηκε μια παγκόσμια συνωμοσία για σε βγάλουν από τη μέση, ε, όπως και να το κάνουμε ακούγεται κάπως γραφικό...), σίγουρα ανήκει στις διασκεδαστικές αφηγήσεις που προσθέτουν πόντους στο μύθο των Μουντιάλ.

Διαβάστε ακόμη:

H FIFA συστήνει την Ελλάδα (VIDEO)

Απούσα η Ρούσεφ από την πρεμιέρα

Το Μουντιάλ των... τραυματισμών

News 24/7

24MEDIA NETWORK