Η ώρα του Τσάβι και του Παππά

Διαβολοβδομάδα για τον Παναθηναϊκό που δεν θα κρίνει τα πάντα, αλλά θα κρίνει πολλά. Ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να επηρεάσει περισσότερο προπονητικά το παιχνίδι των "πρασίνων" και ο Παππάς ν' αποδείξει ότι αξίζει το ρόλο που επιθυμεί. Γράφει ο Μάκης Δρόσος.

Η ώρα του Τσάβι και του Παππά

Μετά τη σχεδόν αυτοχειρία την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην ανέτοιμη Εφές, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία εβδομάδα - φωτιά στην Ευρωλίγκα, έχοντας την υποχρέωση να πάρει τα 2 από τα 3 παιχνίδια που έχει να δώσει. Το ένα από τα δυο είναι αυτό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για περισσότερους από ένα λόγους, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς. Το έτερο και πιο βατό παιχνίδι στο οποίο θέλει τη νίκη είναι αυτό με αντίπαλο την Μακάμπι, το πρώτο δηλαδή χρονικά (Πέμπτη). Στη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός θα πάει για την υπέρβαση και για ένα διπλό, με το οποίο θα ρεφάρει και ίσως κάτι παραπάνω την ήττα στην Κωνσταντινούπολη.

Η αναμέτρηση με τη Μακάμπι είναι ένα εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο μία ομάδα που ακόμα δεν τρομάζει και βγάζει αστάθεια στο παιχνίδι της. Ταυτόχρονα όμως μια ομάδα που δείχνει να ψάχνει και να χρειάζεται μία καλή εμφάνιση και νίκη για να πάρει μπροστά. Αυτό την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι "βαρύ" όνομα, διαθέτει μία πλειάδα παικτών που ειδικά επιθετικά μπορούν να "σκοτώσουν" ένα αντίπαλο ακόμα και εκτός έδρας, εφόσον αυτός τους δώσει το δικαίωμα.

ΣΧΕΔΟΝ ΑΡΙΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ

Ο Πασκουάλ μέχρι στιγμής παίρνει σχεδόν άριστα στον "πράσινο" πάγκο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ισπανός είναι αναγκασμένος στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρωτίστως να μάθει την ομάδα και τους παίκτες του. Στη συνέχεια να παίρνει τα αποτελέσματα που θα εξασφαλίζουν ηρεμία, πίστωση χρόνου και θα κρατούν την ομάδα του εντός στόχων.

Μην γελιόμαστε. Ο εφετινός Παναθηναϊκός έχει δαπανήσει και έχει δομηθεί έτσι ούτως ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα. Λέγοντας πρωταγωνιστικό εννοούμε να βρεθεί στο Final-4. Μπορεί μετά από την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη να έχουν πέσει οι τόνοι, να έχει δοθεί η απαραίτητη και λογική πίστωση χρόνου, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: σ' ένα δυσάρεστο ενδεχόμενο που ο Παναθηναϊκός θα χάσει για παράδειγμα και τα τρία ευρωπαϊκό παιχνίδια, η γκρίνια από τον κόσμο και οι λίβελοι από αυτούς που καραδοκούν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πασκουάλ είναι και άμαθος. Ο Ισπανός έρχεται από ένα περιβάλλον όπως ήταν αυτό της Μπαρτσελόνα, που τον προστάτευε, που παρά τις όποιες αποτυχίες είχε, ποτέ δεν αντιμετώπισε την κριτική που θα έχει στην Ελλάδα. Μπορεί ο ίδιος να θεωρεί ότι είναι εξασφαλισμένος πίσω από το τριετές συμβόλαιο του, μπορεί να θεωρεί ότι θα είναι η εξαίρεση και θα κλείσει τα αυτιά του χωρίς να δίνει σημασία στα όσα θα γραφτούν ή σε όσα θα ακουστούν στην κερκίδα, αλλά αυτή την πεποίθηση είχαν και άλλοι στο παρελθόν. Οι οποίοι δεν είναι πλέον στον πάγκο της ομάδας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού καλείται να επηρεάσει περισσότερο προπονητικά το σύνολό του, από εδώ και πέρα. Τον έχει περισσότερο ανάγκη η ομάδα του. Είναι γνωστό ότι μιλάμε για ένα προπονητή που θεωρείται και όχι άδικα ένας από τους κορυφαίους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στο τρόπο που προετοιμάζει την ομάδα του. Αυτό είναι στα συν για τον Παναθηναϊκό. Επιπλέον στα πρώτα δείγματα γραφής, από τα "θέλω" του και την πρώτη γνώμη που έχει σχηματίσει, διαπιστώνουμε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους Αμερικάνους του και στον Καλάθη. Από εκεί και πέρα προσπαθεί να ανοίξει όσο μπορεί το ροτέισον, αλλά είναι επιφυλακτικός.

Δεν πιστεύει πάρα πολύ στον Μπουρούση, επειδή τον βλέπει ίσως πιο "αργό" και λιγότερο εκρηκτικό σε σχέση με τον παίκτη που αντιμετώπιζε πέρυσι στην Ισπανία, όταν ο Έλληνας σέντερ φορούσε την φανέλα της Μπασκόνια. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρει μία λύση για το πώς θα τον αξιοποιήσει και πώς θα τον φέρει στην περσινή του φόρμα. Δεν είναι από τους πιο αθλητικούς ψηλούς στην Ευρώπη, αλλά γνωρίζει ο Πασκουάλ ότι έχει ανάγκη πολύ ένα σέντερ που να εκτελεί από το τρίποντο, να σπάει την μπάλα με άνεση και να παίζει με πλάτη. Οφείλει να βρει ένα τρόπο ούτως ώστε να μην δείχνει μια ταχύτητα κάτω ο Παναθηναϊκός με τον Μπουρούση μέσα στο παρκέ καταφέρνοντας παράλληλα να τον κρατήσει για περισσότερο χρόνο μέσα στο παιχνίδι.

Με τον Πασκουάλ ο Παναθηναϊκός δείχνει μεγαλύτερη διάθεση στην άμυνα. Χρειάζεται χρόνος για να έρθουν οι αυτοματισμοί που επιθυμεί, ειδικά στις περιστροφές και στις ειδικές καταστάσεις. Εδώ προς το παρόν οι "πράσινοι¨" έχουν πρόβλημα στην αμυντική τους λειτουργία όταν δεν παίζει ο Καλάθης και όταν στο "5" δεν αγωνίζεται Αμερικάνος. Για το πρώτο ο Πασκουάλ πρέπει να κερδίσει τον Παππά και να καταφέρει ότι δεν έχουν πετύχει οι προκάτοχοι του. Να τον πείσει να δείξει μεγάλη διάθεση στην άμυνα και να βάλει το "εγώ" του και τον παρορμητισμό του, κάτω από την ομάδα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Ο ίδιος ο Έλληνας γκαρντ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εφέτος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που ονειρεύεται ο ίδιος για τον εαυτό του. Ένας παίκτης της ελίτ. Αρκετά έχει αδικήσει τον εαυτό του. Αν καταλάβει ότι μέσα από την άμυνα του θα βοηθήσει τόσο την ομάδα του όσο και τον εαυτό του, τότε ο Παναθηναϊκός δεν θα ψάχνει για άλλο παίκτη και θα περιμένει άνετος τον Τζέιμς να επιστρέψει από τον Γενάρη. Μπορεί τον Παππά να μην τον συμπαθεί κάποιος, αλλά κατά γενική ομολογία αν με τον Φελντέιν πενταδάτο ο Παναθηναϊκός δείχνει καλός, με τον "ορθολογικό" μπασκετικά Παππά, ο Παναθηναϊκός θα είναι τρεις φορές καλύτερος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιμένει από αυτόν πολύ καλύτερα νούμερα από τις 1.4 ασίστ και 0.6 ριμπάουντ που έχει μ.ο μέχρι στιγμής, όταν ο Καλάθης στις αντίστοιχες κατηγορίες έχει 7.6 και 6.8 αντίστοιχα.

Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ Η ΡΕΒΑΝΣ

Βασικό μέλημα των "πρασίνων" και του Πασκουάλ είναι να κερδίσει ο Παναθηναϊκός τη Μακάμπι πάση θυσία την Πέμπτη. Όλα ξεκινούν και αρχίζουν από εκεί. Στην συνέχεια πηγαίνουν για ένα διπλό που θα τους φέρει σε θέση ισχύος στην βαθμολογία, στη Μαδρίτη. Σε μία αναμέτρηση που δεν θα πρέπει να έχουν κανένα άγχος πάντως, αφού και να χάσουν δεν χάλασε ο κόσμος, αφού δεν βγαίνουν εκτός προγραμματισμού. Σε αυτό το παιχνίδι ο Πασκουάλ θα πρέπει να έχει το σθένος ακόμα και να το παρατήσει, αν δει ότι δεν βγαίνει για την ομάδα του, από το να σπαταλήσει άσκοπα δυνάμεις και ιδέες. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχει και πολύ με αντίπαλο τον Λάσο. Σε περίπου 25 παιχνίδια που έχει παίξει με αντίπαλο την Ρεάλ σαν φιλοξενούμενος για όλες τις διοργανώσεις την τελευταία 5ετία, έχει κερδίσει μόνο 6 φορές. Αν χάσει, ακόμα και με 15 πόντους που λέει ο λόγος στην Μαδρίτη κανείς δεν πρόκειται να γκρινιάξει.

Κανείς δεν θα γκρινιάξει, με μία και μοναδική προϋπόθεση. Να κερδίσει δυο μέρες μετά τον Ολυμπιακό. Αν έρθει η νίκη αυτή και καταφέρει εν μέρει να "ξεπλύνει την ντροπή" της ήττας της 17ης Οκτώβρη στο ΣΕΦ, ο Πασκουάλ θα είναι ο ήρωας της κερκίδας. Ο Παναθηναϊκός θα έχει πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη. Αφού θα έχει επιτύχει το 2 στα 3 την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα, θα έχει αποκτήσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, θα έχει ζεστάνει τον κόσμο του εκ νέου και θα έχει μηδενίσει την χρονιά του ουσιαστικά κερδίζοντας τον χρόνο που θέλει, έχοντας αποβάλλει παράλληλα ένα μεγάλο άγχος και πίεση που είναι φανερό ότι διακατέχει τους παίκτες.

Εν κατακλείδι, η εφετινή διοργάνωση θα έχει αρκετές "διαβολοβδομάδες" για τον Παναθηναϊκό και για όλες τις ομάδες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν. Αυτή η διοβολοεβδομάδα είναι ίσως αυτή που θα κρίνει αν οι πράσινοι μπορούν να γίνουν "Devil Dogs" ή δεν θα αποφοιτήσουν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK