Η τακτική και τα κλειδιά της νίκης στο ΟΑΚΑ

Εγχειρίδιο νίκης για το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Η αντιμετώπιση του Τσάβι Πασκουάλ, οι Μπουρούσης-Παππάς, το ροτέισον του Ολυμπιακού, το μαρκάρισμα στον Καλάθη και οι Σπανούλης-Πρίντεζης. Μεγάλη και λεπτομερειακή ανάλυση από τον Μάκη Δρόσο.

Η τακτική και τα κλειδιά της νίκης στο ΟΑΚΑ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πρώτο δεδομένο για το παιχνίδι της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ είναι ότι θα δούμε λογικά ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι από την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο ΣΕΦ, τον Οκτώβριο. Φυσικά πρώτη διαφορά είναι ότι πλέον στον πάγκο του Παναθηναϊκού δεν βρίσκεται ο Πεδουλάκης αλλά ο Πασκουάλ, με τους πράσινους να έχουν αλλάξει κάμποσα πράγματα σε ότι έχει να κάνει με την προσέγγιση τους στο παιχνίδι.

Δεύτερο σημείο αναφοράς είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν ακόμα παίκτη μείον, τον Τζέιμς Γκιστ. Τεράστια απουσία για τον Παναθηναϊκό που έρχεται να προστεθεί σε αυτή του Τζέιμς. Οι πράσινοι πλέον θα αντιμετωπίσουν τον «αιώνιο» αντίπαλο τους με μείον δύο πενταδάτους. Εντούτοις αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία σε περίπτωση ήττας. Οι τραυματισμοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά λογίζονται και αυτοί στην εξίσωση μίας αγωνιστικής χρονιάς, όσο δυσάρεστοι και αν είναι.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τον δεύτερο του σκόρερ στην Ευρωλίγκα και τον δεύτερο του καλύτερο ψηλό ριμπάουντερ. Σε απόλυτα νούμερα είναι μεγάλη απουσία. Αν στον πάγκο των πρασίνων ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης η απουσία του Γκιστ θα ήταν ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα στα αγωνιστικά πλάνα της ομάδας, αφού θα ήταν ο παίκτης που θα έπαιζε τον Σπανούλη στην άμυνα για μεγάλα διαστήματα, στις αλλαγές και όχι μόνο. Αλλά και για τον Πασκουάλ θα είναι σημαντική απουσία αμυντικά, αν και από την άλλη θαρρώ ότι δεν θα έχει την ίδια λογική στην αντιμετώπιση του αρχηγού του Ολυμπιακού. Θα δει περισσότερο σφαιρικά πως θα εξουδετερώσει το παιχνίδι των ερυθρολεύκων και πως θα απομονώσει από αυτό τον Σπανούλη, παρά θα επικεντρωθεί πως θα τον περιορίσει ατομικά.

ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Ο ΠΑΟ έρχεται από την ήττα στην Μαδρίτη με αντίπαλο την Ρεάλ, σε ένα αγώνα που έδειξε ότι θα μπορούσε να έχει πάρει το διπλό, αλλά έστω και στις λεπτομέρειες, αυτό που μετράει είναι ότι έχασε εν τέλει. Το διπλό θα είχε πολλαπλά οφέλη για τους πράσινους, η ήττα δεν αποτέλεσε και καταστροφή. Ένα μείον αφού ηττήθηκε, είναι ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι δεν κατάφερε να κάνει συντήρηση ενόψει ντέρμπι. Αυτές οι πολυτέλειες ωστόσο δεν υπάρχουν στην φετινή Ευρωλίγκα, έτσι προχωράμε παρακάτω.

Ο Πασκουάλ θα πάρει μία πρώτη γεύση από το τι εστί ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και τι εστί πίεση μίας τέτοιας αναμέτρησης. Είναι άλλο να είσαι προπονητής της Μπαρτσελόνα και να αντιμετωπίζεις τον Ολυμπιακό, άλλο να αντιμετωπίζεις την Ρεάλ και είναι άλλο να είσαι προπονητής του Παναθηναϊκού και να παίζεις με αντίπαλο τους ερυθρόλευκους. Όσο και να έχει ενημερωθεί σχετικά, άλλο να το ζεις και άλλο να στο περιγράφουν, άλλο να πρέπει να διαχειριστείς την πίεση της κερκίδας του ΟΑΚΑ, ειδικά αν το παιχνίδι δεν βαίνει καλώς για τους γηπεδούχους. Το έχουν βιώσει και το έχουν αντιληφθεί από πρώτο χέρι αυτό οι προκάτοχοι του, ακόμα και ο Ομπράντοβιτς.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΚΑΙ ΟΙ 84 ΠΟΝΤΟΙ

Το θετικό για τον Πασκουάλ είναι ότι το μοναδικό ζητούμενο για τον ίδιο, είναι η νίκη έστω και με μισό πόντο που λέει ο λόγος. Δεν φέρει ευθύνη για την βαριά ήττα στην πρώτη αναμέτρηση της σεζόν και δεν θα έχει ούτε καν στην άκρη του μυαλού του ότι πέρα από το αποτέλεσμα θα πρέπει η ομάδα του να δώσει απαντήσεις για κάτι. Ωστόσο θα είναι λάθος να το αντιμετωπίσει σαν οποιοδήποτε άλλο εντός έδρας δύσκολο παιχνίδι, αφού όπως και να το κάνουμε ένα στραβοπάτημα πέρα από τον αντίκτυπο που θα έχει σαν ήττα στην βαθμολογία θα επιφέρει κάποιες τριβές, παγωμάρα στον κόσμο και ίσως και γκρίνια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός με τον Καταλανό τεχνικό έχει σουλουπωθεί αρκετά. Έχει τα θέματα του φυσικά, αλλά δείχνει να έχει βάλει κάποιες αρχές στο παιχνίδι του. Ειδικά στην άμυνα είναι πιο συγκροτημένος αν και εκεί δεν έχει πλησιάσει ακόμα στο επίπεδο που επιθυμεί ο προπονητής του. Επιθετικά εστιάζουμε ότι οι πράσινοι προς το παρόν στην Ευρωλίγκα έχουν ένα ταβάνι στο σκοράρισμα. Δεν έχουν σκοράρει σε κανένα παιχνίδι πάνω από 84 πόντους. Με τον Ολυμπιακό να έχει στα 4 από τα 7 ματς μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα καταφέρει να σκοράρει πάνω από αυτό το όριο, ο Παναθηναϊκός ξέρει καλά ότι θα πρέπει να κρατήσει τους ερυθρόλευκους κάτω από τους 84 π. για να αισθάνεται πιο σίγουρος και ασφαλής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ

Με δεδομένη την απουσία του Γκιστ, ο Πασκουάλ θα πρέπει πάση θυσία να ανοίξει το ροτέισον. Δεν θα μπορέσει εύκολα να κοντράρει τον Ολυμπιακό και δύσκολα θα αντέξει στην πίεση που θα του ασκήσει η ομάδα του Σφαιρόπουλου, μόνο με 7 παίκτες. Στην Μαδρίτη αν και έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής τόσο στον Παππά όσο και στον Μπουρούση, οι Φώτσης και ο Μποχωρίδης έμειναν κάτω από το 10λεπτο, το ίδιο και ο Νίκολς. Ειδικά για τον τελευταίο αποτέλεσε έκπληξη. Ο Χαραλαμπόπουλος δεν αγωνίστηκε εκ νέου, το ίδιο και ο Λούντζης (αν και εδώ ήταν αναμενόμενο). Οι υπόλοιποι 7 είχαν πάνω από 20 λεπτά μέσα στο παρκέ, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι έτσι δύσκολα θα βγει το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Αναφερόμαστε σε κρίσιμο, ιδιαιτέρων συνθηκών και υψηλής έντασης αγώνα, που παίζεται μέσα σε λιγότερο από δυο 24ωρα.

ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ – ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Αμυντικά ο Παναθηναϊκός θα λειτουργήσει ομαδικά και δεν θα επικεντρωθεί στον Σπανούλη. Ο Πασκουάλ δείχνει να πιστεύει ότι η ομάδα του δεν μπορεί να χάσει από ένα μόνο παίκτη. Θα παίξει αρκετά τις αλλαγές στα σκριν, πλην των περιπτώσεων που σε αυτά εμπλέκεται ο Μπουρούσης. Εκεί θα έχει περισσότερο βάθος και πιο δύσκολο έργο ο περιφερειακός αμυντικός. Θα αναγκαστεί να πάρει ρίσκα αμυντικά, αφού έχει ανάγκη τον έμπειρο σέντερ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, περισσότερο από κάθε άλλο, ειδικά στην επίθεση. Εκεί αναμένεται να του τροφοδοτήσει και πάλι αρκετές μπάλες. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε σχεδόν το 1/3 των προσπαθειών για δίποντο της ομάδας του στο παιχνίδι της Τετάρτης.

Το τρίποντο θα το ψάξει και πάλι αρκετά ο Παναθηναϊκός, παίζει άλλωστε εντός έδρας και είναι ομάδα που ακόμα και τα 5άρια της είναι πολύ καλοί σουτέρ. Θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό απέναντι στους ψηλούς του Ολυμπιακού, που είναι άλλου στυλ παίκτες.

Θετικό επίσης είναι ότι δείχνει να προσαρμόζεται ο Παππάς και να κατανοεί ότι θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα θέλω του προπονητή του για να παίζει. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερη συγκέντρωση και διάθεση στην άμυνα πρωτίστως. Είναι άλλωστε παίκτης που μπορεί να βγάλει πάθος και να ζεστάνει και τον κόσμο, θα το χρειαστεί αυτό ο Παναθηναϊκός, όπως θα χρειαστεί και τις μπούκες του και το γρήγορο του παιχνίδι. Οι πράσινοι για να μην γελιόμαστε δεν έχουν πολλές επιλογές στα γκαρντ, ειδικά όσο λείπει ο Τζέιμς.

ΝΙΚΗ ΒΑΛΣΑΜΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ

Ο Ολυμπιακός κατάφερε έπειτα από μία εβδομάδα έντονης κριτικής και αμφισβήτησης που δέχθηκε δίκαια εξαιτίας της ήττας στην Πόλη από την Γαλατά, να πηγαίνει σχετικά χαλαρός στο ΟΑΚΑ. Απέφυγε την 3η του συνεχόμενη ήττα και κέρδισε και την Μπαρτσελόνα του Μπαρτζώκα. Διόλου αυτονόητη και εύκολη νίκη, απέναντι σε μία λαβωμένη μεν ομάδα, αλλά πολύ επικίνδυνη και αποτελεσματική ακόμα και με τις απουσίες της. Αν ρωτήσουμε την Ρεάλ θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Από την αναμέτρηση της Τετάρτης πέρα από τα γνωστά κρατάει κανείς δυο δεδομένα επιπλέον. Ο Ολυμπιακός ή μάλλον καλύτερα ο Σφαιρόπουλος τουλάχιστον για την παρούσα χρονική περίοδο κάνουν στροφή προς την άμυνα για να αισθάνονται πιο άνετα και μεγαλύτερη σιγουριά. Με αυτή την λογική και αγωνιστική αντιμετώπιση ανηφορίζει για το ΟΑΚΑ για την αναμέτρηση της Παρασκευής.

Δεύτερο κρατούμενο είναι πως το μήνυμα προς τον Γκριν το οποίο είχε πολλαπλούς αποδέκτες, δείχνει να ελήφθη τόσο από τον Αμερικάνο όσο και από κάποιους ακόμα παίκτες.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό ανοίγει περισσότερο το ροτέισον του. Με την Μπαρτσελόνα τόσο ο Χάκετ όσο και ο Παπαπέτρου πήραν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από ότι συνηθιζόταν. Ο Μιλουτίνοφ αγωνίστηκε αρκετά για να ματσάρει τον Τόμιτς και αναμένεται να έχει αρκετό χρόνο και στο ΟΑΚΑ για να μαρκάρει τον Μπουρούση. Αν και το έργο του θα είναι λίγο πιο περίπλοκο αφού θα πρέπει να ακολουθεί πιο μακριά τον αντίπαλο του.

Ο Γκριν έδειξε να έχει πεισμώσει από την 48ωρη άδεια που πήρε πριν από μερικές μέρες από τον προπονητή του και ήταν κάτι παραπάνω από θετικός με την Μπαρτσελόνα, δείχνοντας ορεξάτος και στην άμυνα.

ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Βασικό μέλημα του Ολυμπιακού αμυντικά θα είναι να φθείρει και να αποκόψει τον Καλάθη από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αν το καταφέρει αυτό θα κόψει στα δυο τους πράσινους, αφού ούτε ο Μποχωρίδης μπορεί να αντικαταστάσει τον Καλάθη στην παρούσα φάση, ενώ και ο Παππάς όταν κατεβαίνει στον άσο είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα έτσι όπως κινείται μέσα στο παρκέ.

Στα συν για τον Σφαιρόπουλο, ότι έχει σε πολύ καλή κατάσταση αυτό τον καιρό τον Μάντζαρη, αν και δεν ήταν καλός επιθετικά της Τετάρτη στο ΣΕΦ, ενώ έχει ζεστάνει και μάλλον θα έχει προετοιμάσει για ειδικά και τον Χάκετ για να «εξολοθρεύσει» τον ελληνοαμερικάνο πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού.

Αν τα καταφέρει σε αυτό το τομέα, τότε ο βασικός πονοκέφαλος του θα είναι η άμυνα πάνω στα ικανά 5αρια του Παναθηναϊκού στο μακρινό σουτ. Ο Μπουρούσης και ο Σίνγκλεντον μπορούν να αντιμετωπιστούν κοντά και μέσα στην ρακέτα, αλλά είναι κίνδυνος θάνατος και ικανοί να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά από τα 6,75 μ.

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ – ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ – ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Επιθετικά δεν περιμένει κανείς εκπλήξεις από τους ερυθρόλευκους. Ο Σπανούλης θα πάρει τις προσπάθειες που παίρνει, θα έχει την μπάλα αρκετά στα χέρια του και ίσως και παραπάνω στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός δεν θα διστάσει να σουτάρει αρκετά από το τρίποντο. Πιθανόν να πάει σε λιγότερα από 33 που επιχείρησε με την Μπαρτσελόνα αλλά τα 25 θα τα ακουμπήσει και θα τα προσπεράσει πιθανότατα. Έχει ανάγκη όμως να έχει τον Λοτζέσκι σε καλή μέρα. Η απόδοση του θα είναι από τα κλειδιά για την τύχη του Ολυμπιακού. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης θα πιάσουν στάνταρ απόδοσης επιθετικά, με ένα Λοτζέκσι σε καλή βραδιά ο Ολυμπιακός θα έχει τουλάχιστον 50-50 για να κερδίσει στο ΟΑΚΑ.

Μέσα στο καλάθι λίγο πολύ τα πράγματα είναι δεδομένα για τους ερυθρόλευκους. Με τον Γιανγκ να είναι απών και να συνεχίζει να έχει θέματα (ψυχολογικά) με το πόδι του, στην επίθεση ο Πρίντεζης θα κάνει όλη την δουλειά μόνος του για τους ψηλούς. Είναι άλλωστε και ο μοναδικός «ψηλός» που μπορεί να δημιουργήσει φάσεις. Ο Μπιρτς περισσότερο είναι παίκτης για να υποδεχθεί πάσες «πάρε βάλε έτοιμο καλάθι» και να σκοράρει μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Ο Μιλουτίνοφ δεν είναι παίκτης που θα «ταϊστεί», για άλλες δουλειές θα είναι μέσα στο παρκέ. Μένει μόνο ο Παπαπέτρου για να βοηθήσει στο σκοράρισμα από το 4-5, για όσο χρόνο θα του δοθεί στο «4».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Εν κατακλείδι. Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει με μία πιο αμυντική λογική και πιο συντηρητικά. Αυτό στην παρούσα φάση τον κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Βασικό του μέλημα θα είναι να αποκόψει τον Καλάθη από την υπόλοιπη ομάδα, αλλά ακόμα και να κυνηγάει θα επιδιώξει να είναι πάντα κοντά στο σκορ. Με τον Πασκουάλ να μην φημίζεται για την αποτελεσματικότητα του στα κλειστά παιχνίδια και με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές από τα σουτ «μαχαιριά» του Σπανούλη στην σειρά των τελικών, ο Παναθηναϊκός θα έχει την πίεση σε ένα τέτοιου είδους σε εξέλιξη ματς.

Μία πίεση που θεωρείται δεδομένη για τους πράσινους, αφού είναι γηπεδούχοι και μπορεί να μην έχουν κάνει κάποια ήττα εκτός προγράμματος μέχρι στιγμής, αλλά δεν έχουν κάνει και νίκη που θα τους δίνει άλλο αέρα και άνεση ενόψει της συνέχειας. Συνεπώς αν ηττηθούν την Παρασκευή θα μείνουν ένα βήμα πίσω από τους στόχους τους και θα είναι αναγκασμένοι να πάνε μόνο για διπλό στην Βαρκελώνη.

Ο Πασκουάλ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος στην περίπτωση που ο Καλάθης εγκλωβιστεί από την άμυνα του Ολυμπιακού, θα χτυπήσει περισσότερο με τους ψηλούς του και θα πάει να κερδίσει μέσα από την ομαδική προσπάθεια σε άμυνα και επίθεση και όχι μέσα από συγκεκριμένες μονάδες. Βασική προϋπόθεση θα είναι να ανοίξει το ροτέισον του, αφού με μόνο 7 παίκτες θα είναι υπό αμφισβήτηση η φρεσκάδα και η ενέργεια που θα έχει η ομάδα του μέχρι το τέλος.

Ευχή όλων μας, να δούμε ένα ωραίο πρωτίστως παιχνίδι, ένα ήρεμο ματς στην συνέχεια, μα πάνω από όλα να το χαρούμε όλοι μας και ο καλύτερος την συγκεκριμένη βραδιά ας κερδίσει. Άλλωστε έπονται και άλλες μάχες ανάμεσα στους δυο «αιώνιους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Γεωργίου: Το σοκ με Γκιστ και ο Οκάρο Ουάιτ
Ολοι οι υποψήφιοι αντι-Γκιστ
Σφαιρόπουλος-Πασκουάλ: Ενας Πρίντεζης δρόμος

News 24/7

24MEDIA NETWORK